Suomi tänään lähes 100 % sähköomavarainen, silti sähkön hinta huipussaan

Sähkön hinta on ollut viime päivinä ennätyskorkealla. On aivan käsittämätöntä, miten suurin osa ihmisistä uskoo siihen, että sähkön korkea hinta johtuu jostakin energiapulasta Ukrainan sodasta.

On kaksi yksinkertaista perusasiaa, jotka pitää suodattaa “yleisestä keskustelusta” pois:

1.) Ei ole olemassa mitään sähköpulaa.

2.) Sähkön kalleuteen ei vaikuta Ukrainan sota ja Venäjän pakotteet.

 

Suomen sähkön kulutus ja tuotanto on ollut torstaipäivän aikana normaalia. Tai ehkä pikemminkin epänormaalia, sillä päivän aikana Suomi on tuottanut suurin piirtein saman verran sähköä kuin kuluttanut. Tuontisähkön osuus on mitätön vajaa 300 MW. Siitä huolimatta sähkön hinta on käynyt päivän mittaan jopa korkeammalla kuin viime talven kylmimpänä päivänä tammikuussa.

Kulutus oli ennen vuorokauden vaihtumista vajaa 8 000 MW, joka on aivan tavallinen lukema. Suomen tuotanto taas oli reilu 7 600 MW. Suomeen tuotiin Ruotsista 1 300 MW ja Norjasta 65 MW. Suomi taas myi sähköä Viroon reilu 1 000 MW ja Ruotsiinkin myytiin 2 MW.

 

Eritelty tuotanto on: ydinsähkö 2 600 MW, tuulivoima 1 800 MW, vesivoima 1 700 MW ja yhteistuotanto 1 200 MW. Sitten on muita pienempiä tuotantolähteitä.

Miten siis on mahdollista, että kun omavaraisuusaste on ollut päivän aikana lähes 100 %, eikä yksikään yllä mainituista sähkön tuotantotavoista ole pienimmässäkään määrin riippuvainen Venäjästä, niin sähkön kuluttajahinta siitä huolimatta huitelee huippulukemissa?

 

Putinistien kanssa ei kannata lähteä väittelemään sähkön kalleudesta ja energiapulasta, sillä Kremlin sylikoirat käyttävät tätä tekosyynä: “Katsokaa nyt, jos ei olisi Venäjän pakotteita, niin olisi halpaa sähköä”.

Mutta mistä sähkön korkea hinta sitten johtuu?

Sähkö on kauppatavaraa siinä missä mikä tahansa kulutustavara tai -hyödyke. Sähköyhtiöt ovat pörssiyhtiöitä, joiden ainoa tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, ja siinä sivussa sitä sähköä. Mutta se voitto on ensisijainen tehtävä.

Sähkön hinta perustuu ns. futuuriin, joka tarkoittaa suurin piirtein sitä, että sähkön myyjät ja ostajat ovat päättäneet jo etukäteen tulevaisuuden sähkökaupat. Se on tämän hetkinen idea siitä, että paljonko sähkö maksaa tulevaisuudessa kuukauden, kvartaalin tai vuoden päästä. Sähkö on tällä hetkellä kallista siis siksi, että jo kuukausia sitten ollaan yksinkertaisesti päätetty, että mikä sähkön hinta on tänä päivänä.

Sähkön hinta ei toisin sanoen ole mikään reaaliaikainen hinta, joka on sidoksissa tämän hetkiseen tuotantoon ja kulutukseen.

Sähkön hintaa ei nyt tällä hetkellä voida laskea millään perusteella. Yksinkertaisesti siksi, että tämän päivän voitot on ikään kuin jo luvattu etukäteen. Valtio voi vaikuttaa hintaan marginaalisti alentamalla mm. arvonlisäveroa, mutta se on vain veroa, joka ei vaikuta millään tavalla sähkön verottomaan hintaan. Luultavasti jos arvonlisäveroa lasketaan 24 prosentista 14 prosenttiin, niin sähköpörssiyhtiöt tekevät sillä hetkellä futuurihinnoista tuon erotuksen verran kalliimpia.

Sähkön veronalennukset ovat toisin sanoen voittoa sähköpörssiyhtiöiden pussiin ja pois valtiontaloudesta.

 

Käytännössä kuluttajilla ei ole tällä hetkellä mitään toivoa saada halvempaa sähköä. Sähkön tuotannossa ja kulutuksessa ei ole tapahtunut viime vuosien aikana mitään radikaaleja muutoksia. Muutokset ovat tapahtuneet vain hinnoissa, sillä sähköpörssiyhtiöiden ahndeudella ei ole mitään rajaa.

 

Subscribe
Notify of
guest
115 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Joopa Joo

Missä tuos laskelmas oli sähkön siirtohinta?

Aika yksinkertaisia nuo sun laskelmat, kuten julkaisu.

h44

Siirtohinta ei ole toistaiseksi noussut koska sitä säännellään ja se perustuu siirron kuluihin . Sähkön hinta taas on de-facto kartellin määrittämä, vedätys meneillään. Ihme jos tästä ei tehdä rikostutkintaa. Jokin haiskahtaa pahasti kun elintärkeän hyödykkeen hinta moninkertaistuu. Miksi Suomessa pitää sähkössä olla Saksan hintataso, mutta oluessa ei…

Suomi kupataan konkkaan

Ja siirtoverkko on jo olemassa. Kuinka pakotteet tai mikään muukaan kuin siirtoyhtiöiden voitonmaksimointi voisi pitää siirtohinnat niin poskettoman korkealla.

Markku_takaisin

Jos siirtohinta perustuu siirron kuluihin, miksi se nousi ihan helvetisti kun sähköverkot myytiin saksalaisille?

h44

Perusteena verkkojen uusiminen ja maakaapelointi. Mutta joo, takuulla nostivat hintoja enemmän kuin olisi ollut välttämätöntä.

Jupi

Lueppa laatusanomia, siellä lukijakunta myös yksinkertaista

Anonyymi

Uuden Suomen kommenttipalstoilla on lapsellista kinaamista ja nimittelyä, muutamat selvästi vasemmistolaiset kommentoijat ovat pahimpia. Joskus käyn siellä huvittamassa itseäni.

Junkkari

Se turkulainen kyrvännäköinen viherstalinisti on sellainen kaveri, että sitä pitäisi kymmenen minuutin välein lyödä päähän ja muistuttaa kuinka idiootti se on.

alpoaarno

Tutustukaa s24 maahanmuuttopalstaan, jos kinaamista ja nimittelyä etsitte. Mihin tarvitaankaan vihamiehiä, jos on olemasssa Mokta.Gubta ystävänä…
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17527623/olen-imarreltu-kiitos-ystavat

Morgonstjärna

”Se mikä täällä on nyt, on meillä edessä 20 vuoden kuluttua – Suomalaiset pelastajat suuntasivat Kreikkaan torjumaan maasto­paloja”
Tuolloin Suomessa ja Ruotsissa palaa luultavasti autoja enemmän kuin metsää, sillä nuo etelän superhelteet ajaa kaiken maailman Fatwaveijarit ja Ramadanistit juurikin tänne pohjolaan.

Kukavaan

“Sähkön veronalennukset ovat toisin sanoen voittoa sähköpörssiyhtiöiden pussiin ja pois valtiontaloudesta.”

Noinhan se on. Veronalennukset ovat pois valtiontaloudesta, mutta ne eivät ole pois kansantaloudesta. Rahat jäävät tavisten eli veronmaksajien kukkaroon ja valtio saa miettiä miten toimia, kun rahaa on vähemmän.

Olisiko jo aika ruveta miettimään sähköyhtiöiden ja jakeluverkkojen kansallistamista.

Lehmäni lypsää minua

Luonnolliset monopolit, kuten sähköverkko tai vesijohtoverkko, tulisi olla yhteiskunnan omistuksessa tai yhteiskunnan tiukasti sääntelemiä. Sähköntuotanto on sitten eri asia.

Suomi kupataan konkkaan

Sähkön tuotannossakin voi ihan hyvin olla valtio yhtenä tekijänä. Järkevä taloudenpitäjä pitäisi hinnat kohtuullisina taaten täten tasaisen, mutta kohtuu pienen osinkotulovirran valtiolle.

Suomi kupataan konkkaan

Eipä ne rahat siltikään tänne jää. Rahat lahjoitetaan EU:hun ja ties minne.

Qroquius Kad

Aamen.
Niin kauan kuin tytöt saavat leikkiä hallitusta, ei ole toivoakaan minkäänlaisesta korjauksesta tuhon tiellä.

Sähkön hinnan pilviin nostaminen ja siellä pitäminen palvelee nimenomaan Vihreää Siirtymää:
kun suomalaisilta katkotaan ensi talvena mielivaltaisesti sähköjä, pimpsallitus kilkattaa

“Katsokaa nyt mitä tapahtui, kun te kulutatte liikaa sähköä!
Kun te kuluttaisitte vähemmän sähköä silä riittäisi kaikille, ja
Maailma Pelastuu!!”

Joppos123

Nyt kun tässä on 4.5 kuukautta vapaaherruuteen niin tein ratkaisun etten vietä ensi talvea härmässä. Lentoliput on jo taskussa. Lähtö 5.1.2023 ja paluu 16.5.2023.
Naapuri kastelee vaimon kukat ja tyhjentää postilaatikon.
Sähköä ei sinä aikana pitäisi mennä juuri mihinkään. Pakasteessa olevat kamat ottaa naapuri omaansa muutoin kaikki seis.
Tuon naapurille palkkioksi, kuten ennenkin pullon laatuviskiä, siis laatuviskiä ja laatikollisen (10-15) kuubalaista sikaaria. Ei mitään pillejä vaan “Half Corona” omassa laatikkossaan eli humidorissaan on ollut se vakio.

Qroquius Kad

Se on oikein.

VMP

Voi vittu kun on olet reilu 5kk kukkien kastelua ja postilaatikon tyhjentelyä ja saa oikein whiskipullon ja muutaman sikarin ja vaikka oisi viislitrainen pullo niin on sekin aika vähän ehkä kaksi sellaista ois ok.

MattiS

Kuten Kirgisiaan miljoona että lopettaisivat tupakoinnin. Lopputulos; 40% aikoi harkita tupakoinnin lopettamista. Money well spend!

MattiS

Olisiko jo aika ruveta miettimään sähköyhtiöiden ja jakeluverkkojen kansallistamista”

Juuri tuosta olen paasannut jo kauan! Sähköä pitäisi myydä kansalaisille juuri siihen hintaan että kulut saa katettua. Minulla oli suorasähkölämmitys viime talvena, helmikuussa melkein 300€ lasku. Hommasin keväällä ilmalämpöpumpun, saapa nähdä miten sillä säästää. Jos yksikin lasku talvella ylittää 300€, lähden kylille ja vedän ensimmäistä kohtaamani vihervittupäätä turpaan. Ei sillä että se sähkölaskua alentaisi, mutta tuleepa hetkeksi hyvä mieli.

X

Pörssiyhtiöiden ahneudella ei ole mitään rajaa.

Hgzvh

Meneehän tuosta “välillisesti” valtion pohjattomaan matukassaankin hyvä siivu kun verot tulee aina hinnan päälle. 5snt 0,24=1,2snt ja 50snt0,24=12snt. Vaikka vero pudotettaisiin kolmeen prosenttiin verotuotto olis silti enemmän, joten kyllä sielläkin osataan.

Nih

Tämä alkaa haiskahtaa ainakin Fortumin suunnalta yhä enemmän suoranaiselle paskalle. Kerääkö Fortum Suomalaisilta kuluttajilta Saksan seikkailujen miljardi tappioita, siltä se vähän näyttää.

Joppos123

Hallitus taitaa tässäkin kuprussa olla vahvasti mukana. Tytti tilailee selvityksiä ja odottelee koska pauhe vaimenee ja kansa maksaa.
Aina kun tilaat selvityksen niin asetellaan työryhmiä ja mässytetään kampaviinereitä.
Mitään ei koskaan valmistu koska se on tarkoituskin.
Mutta ole huoleti. Kansa äänestää ensi keväänä taas samat kalkkunat jatkoon ellei nyt satu olemaan kivoja pestejä EU isännällä tarjolla.
Suomalaiset ovat samanlaista masokistista kansaa kuin ryssät. Me nautitaan kun meitä potkitaan haaroihin ja joku palvottava pitää olla. Nyt se palvottava on tissivako paljaana oleva samariini, ryssälässä putler.
Oletteko huomanneet yhtäläisyyksiä imagon rakentamisessa?
Eri kuvia palvomisen kohteesta samat keinot ja päämäärä.

Nih

Tässä alkaa pätemään wanha viidakon sanonta, voi kun tietäisitte kuinka vähillä lahjoilla tätä maata johdetaan ja demarit ovat lisänneet sen vaikutuista valitsemalla taas vähälahjaisia tovereita tärkeisiin, mutta hyvä palkkaisiin virkoihin. Maa on matkalla täys tuhoon. Ja siitä huolimatta kantturat äänestävät demareita.

Qroquius Kad

Se oli Axel Oxenstiernan rohkaiseva lausuma pojalleen lähettäessään tätä Westfalenin rauhanneuvotteluihin:
“Jospa tietäisit, poikani, kuinka vähällä järjellä maailmaa hallitaan.”
Hän tosin lausui sen latinaksi.

Eivät asiat ole miksikään muuttuneet noista ajoista.

Nih

Tai kuten pulivari sanoi, Elämme kovia aikoja, ystävä

Qroquius Kad

Bolivar sez:
“Times are tough, huh, bud?”
comment image

Antti Tifa

Fortum seisottaa Meri-Porin lähes 600 MW hiilivoimalaa. Jaa, ettäkö miksi ?
No tietenkin siksi, ettei sähkömarkkinoille tulisi ylitarjontaa ja siten perusteita alentaa pörssisähkön hintaa. Uniperin tappiot ja tulevat Uralin takaiset on rahastettava tavan suomalaisilta. (terkuin Fortum ja valtioneuvoston kanslia > omistusosuus hieman yli 50% yhtiön osakkeista ) Olet laillistetun ryöstön kohde ja nytpä muistatkin äänestää oikein seuraavissa vaaleissa. Tietenkin kokoomusta joka ei suostu hallitukseen jossa ei noudateta vihreää siirtymää ja ilmastotavoitteita. Hahhahhaaa……

Anonyymi

Olisiko korkea aika laittaa muutamia ministereitä laulukuoroo; ensimmäisenä se valtion omistajaohjauksesta vastaava, joka ei vastaa mistään ja jonka mielestä omien kansalaisten edun ajatteleminen on vaarallista.

Qroquius Kad

Ei ole.
Samat naamat jatkavat seuraavassakin pillutuksessa, koska Suomen kansa haluaa niin.

Anonyymi

Tästä ei voi sitten vetää muuta johtopäätöstä kuin se, että suomalaiset ovat tyhmiä. Tosin emme me viimeksikään halunneet vihervassmmistolaista hallitusta, mutta se vaan tuli. Yhden ainoan kansanedustajan enemmistöllä on ollut katastrofaaliset seuraukset.

Oloneuvos

Niinpä, tämähän se just vituttaakin.

Qroquius Kad

Kuten täälläkin.

rocky

Samoin se jolla on aikaa käydä musatapahtumissa dokaamassa ja lahjuslomalla viiniä lipittämässä.

h44

Kuvio alkaa muistuttaa kiskontaa ja/tai kartellia. Elintärkeän resurssin hinnan viisinkertaistuminen ei ole normaalia markkinataloudessa. Lainsäädäntö laahaa perässä, huomio on keskittynyt energiatuotannon päästöjen vähentämiseen liittyvään lainsäädäntöön.

Tyhmimmät jopa iloitsevat että nyt alkaa energian kulutus laskea hinnan noustessa. Tosiasiassa kotitalouksilla ei ole paljonkaan varaa laskea kulutustaan jos talossa on sähkölämmitys, ehkä 10-20%. Investoinnit maalämpöön alkavat olla myöhässä ensi talvea ajatellen, ilmalämpöpumpun ehkä vielä saa. Silti kaikillä jollain tapaa sähkään perustuvilla lämmitysmuodoilla on edessä taloudellisesti katarstrofaalinen talvi. Ellei sitten ole edullista määräaikaista sopimusta.

Anonyymi

Kuinka monta biljoonaa maailmassa on vuosien aikana laitettu tähän ilmastohumppaan, suljettu hiilivoimaloita ja rakennettu ja tuettu tuulimyllyjä ja mitkä ovat konkreettiset saavutukset? Kun mitään ei ole tapahtunut ja ilmasto jatkaa luonnollisia muutoksiaan kuten se on tehnyt miljoonia vuosia, ollaan niin syvällä, että ei kehdata tunnustaa, ettei ainoastaan ihminen ja hiilidioksidi olekaan syypäitä. Mutta onhan se joillekin hyvä bisnes, aivan kuten maahanmuutto ja kotouttaminen.

Alpertti

Eiköhän tuohonkin selitys keksitä. Hyvin selitti ainakin Suomen valtion virkamies Fortumiin liittyviä sijoituskuvioita. Selitys oli niin kehämäinen ja pyöreä joka suunnasta, ettei siitä saanut mitään otetta. Pitkä selitys, jonka oleellisin osa oli, että hankinta-aikaan virassa ollut viranhaltija ei ole enää virassa. Asia jää siis sillensä. Ei voi mitään. Liekö jo Airiston syvimmässä kohdassa ankkuri seuranaan koko virkamies…

Ainakin keskeinen osa Meri-Pori -selitystä olisi todennäköisesti hiilivoiman epämuodikkuus nykyisessä ilmastouskovaisessa maailmassa. Tottahan tuo tavallaan on, että Fortum välineenään Suomen valtio piiloverottaa sähköstä, ja ainoa keino saada veronpalautusta on hankkia Fortumin osakkeita ja liittyä ultrariskisijoittajien kunniakkaaseen perheeseen. Miksi tällainen äärimmäisen monimutkainen systeemirakennelma sitten on kehitetty? Kaipa se on lähinnä, että se voi olla olemassa, niin se sitten on.

Fixit!

Kyllä tämäkin on ilman muuta Putinin vika ja tietysti ilmastonmuutoksestakin johtuva hintataso. Sähkön siirtohinta vain seuraa sähkön hintaa, joten se siitä.

Anonyymi

Ei, vaan poliitikko ei koskaan jätä hyvää kriisiä käyttämättä. Korona, ilmastonmuutos (jatkunut vuodesta 0, mutta juuri nyt hätätila), Ukrainan sota; kaikki käyvät syyksi peitellä omaa osaamattomuuttaan.

Qroquius Kad

Ei tämä ole mitään hallitusta leikkivien tyttöjen osaamattomuutta vaan päinvastoin taitavasti laskelmoitua kansakunnan ja valtakunnan tuhoamista, joka on täysin avoimesti myönnetty hallitussuunnitelmassa.

maksumies

Kokoomuksen ihmemaassa Amerikassa missä kaikki on yksityistä voitontavoittelua, luonnolliset monopolit mukaan luettuna, osavaltiot hillitsevät hintojen nousua verolla. Ei kulutusveroilla vaan verottamalla yhtiöitä. Jos vaikka vedenjakelija heittäytyy liian ahneeksi vero voi nousta jopa yhdeksäänkymmeneen prosenttiin. Meillä päättäjät taas valvovat että voitot voi viedä ulos maasta ilman veroja. Siksi ulkomaiset sijoittajat maksavat luonnollisista monopoleista suuria summia koska rahat saa takaisin parissa vuodessa ja sen jälkeen tulee pelkkää voittoa ilman veroja. On tullut meille helvetin kalliiksi poliitikkojen myyntipäätökset.

h44

Yksi vaihtoehto ainakin maaseudulla olisi rakentaa omia voimaloita, vaikka osuuskuntaperiaatteella. Näinhän sähköistyminen muuten lähti käyntiinkin n. 100 vuotta sitten…

Osman Käämi

Mahdollisimman suuri paikallinen ruoan- ja energiantuotanto olisi kaiken kestävän kehityksen perusta.

Siinä on kuitenkin lähdetty tuollaiselle harhapolulle:

Siirtolaisuus on tärkeä osa kestävän kehityksen tavoitteita | IOM Finland

Prozac

Hyvää juttua Paavolta. Ihmettelen vain, miksi meidän valtamediamme ei tartu tähän?

Jarmo

Sähköpula on Saksassa kun lopettivat ydinvoiman ja “korvasivat” sen venäläisellä kaasulla.

Saksa imee pohjoismaiden sähköverkot kuivaksi ja nostavat hinnat pilviin.
Suomen ja Ruotsin sähkö”pula” loppuu kun Keski-Eurooppa kytketään verkosta Venäjän tapaan irti.

Jarmo

Sähkömarkkina on yhteinen. Jossain kun on pulaa, niin sitten ostetaan hinnalla millä hyvänsä, ja hinnat nousevat koko verkossa.

Sähköyhtiöt myyvät juuri sille taholle kuka maksaa eniten. Tässä tapauksessa saksalaisille.

Riittää kun Suomesta menee johdot Ruotsiin, sieltä Tanskaan ja sieltä edelleen etelään.

Jarmo

Jos suomalaiset ja ruotsalaiset eivät maksa samaa hintaa kuin saksalaiset niin sitten sähköä alkaa siirtymään ja se loppuu.
Nyt ovat maksaneet niin sitä ei ole siirtynyt.

Jarmo

Ruotsin ylikapasiteetti ei laske hintaa Ruotsissa jos muualla EU:n verkossa on pulaa, eli siitä ollaan valmiita maksamaan toisaalla paljon.

VATTENFALL RIKASTUU TAAS

Ruotsi on nyt Euroopan suurin sähköntuottaja Ranskan lässähdettyä.

Anonyymi

Mikä on sähkön kilovattitunnin hinta Ruotsissa ja maksetaanko siirrosta erikseen?

ELO
Valmiuslaista

43 §HintasäännöstelySäännöstelyn toimivuuden varmistamiseksi 32, 36, 40 ja 42 §:ssä tarkoitettujen hyödykkeiden hintaa ei saa korottaa valtioneuvoston asetuksella säädettävää määrää enempää.

36 § (8.7.2022/706)Sähkön käytön rajoittaminen
Yhteiskunnan toimivuuden turvaamiseksi 3 §:n 1–3 ja 6 kohdassa tarkoitetuissa poikkeusoloissa valtioneuvosto voi päätöksellään rajoittaa sähkön käyttöä tai kokonaan kieltää sähkön käytön……

Make’s perfect sense

Pate, kysyit joskus että mikä se semmoinen lopalisti on. Vastasin about että semmoinen joka pyrkii siirtämään rahaa ja polittista päätösvaltaa pois kansallisvaltiosta.

No, nyt olet törmännyt globalisteihin! Ne rakentavat jatkuvasti kansallisvaltioiden talouselämään verkostoja, ikään kuin imukärsiä, ja koska tahansa kun mikä tahansa ulkomainen “kriisi” puskee päälle niin slurps nuo imukärsät puolihuomaamatta tyhjentävät kansallisvaltion kansalaisten pankkitilejä tai velkaannuttavat heitä.

Tunnestuksellisena lopalistina sinä et oikeastaan saisi edes kirjoittaa tällaisia “Perkele, toi keisariha o ihan munasillaa”-havaintoja.”
Ei, vaan kunnon lopalistina, kuuluu mölytä kuoron mukana ja osoittaa väärää syytä/ratkaisua tyyliin:
– “Putinin vika että sähkö on kallista”
– “Öppna era hjärtan ja matu-pakolaiset tänne.
– Totaalikatastrofi tulee jos Kreikkaan ei lähetetä rahaa. Me tienataa tällä.
– Italia on tärkeä vientimaa, siksi otamme velkaa ja annamme rahat heille 2058 asti.

Last edited 1 vuosi sitten by Make’s perfect sense
Markku_takaisin

Taidat olla vieraan vallan sukaatti kun tuollaisia kirjoittelet.

Make’s perfect sense

sukaatti:kuivattu ja sokeroitu sukaattisitruunan kuori, jonka paloja käytetään leivonnassa mausteena ja koristeena

Juu, tarkistin asian peilistä – siltä vaikuttaa. SUPO ilmeisesti haluaa kieltää kaikki mielipiteeni koska luultavasti joissain vieraissa valloissa ollaan asioista samaa mieltä.

Anonyymi

Ja tämän saivat aikaan Merkel ja vihreät, jotka pelkäsivät, että tsunami tulee ja pyyhkäisee Saksan maailmankartalta. Tällaisten hörhöjen takia koko Eurooppa kärsii, lukuunottamatta niitä, jotka lobbasivat venäläistä kaasua, myös eräs entinen pm voi nyt laskea rahojaan kuin Roope Ankka.

h44

Toimittajien tehtävä ei ole tehdä hyviä ja valistavia juttuja vaan myyviä otsikoita.

Qroquius Kad

Ennen kaikkea mediaeliitin tärkein tehtävä on edesauttaa poliittisen eliitin tuhotyötä.

Timo

Syynä voi myös olla että lehdistöä ohjataan myös ulkoapäin kuten hallintoa. Siihen on joku syy miksi toimittelijatkin vierailevat bilderbergeissä ja muissa WEF tapaamisissa.
“Energiakriisi” on yksi wef-klasun usein toistelemista kriiseistä jotka uhkaavat yhteiskuntia ennen “resetointia”.

Qroquius Kad

Miksi ihmeessä valtamedia alkaisi tuhota hyvin sujuvaa projektia nimeltä Suomen Tuhoaminen?
Sähkönhinnalla kurjistaminen on keskeinen osa sitä.

Anonyymi

Ihmisiä pelotellaan milloin milläkin; ilmastonmuutos, korona, energiapula, ruokapula, sota, atomipommi, hoitajapula, punkit, apinarokko ym. Herkimmät, varsinkin lapset, ovat terapian tarpeessa. Eikö muulla tavalla saa raflaavia otsikoita?

Qroquius Kad

Sillä pidetään kansaa pelossa ja nuhteessa, ettei se uskalla vastustaa Herrojensa viisautta.
Tai meidän tapauksessamme Tyttöjen.

Suomess on liikaa daijuja

Valtamedia on väärällään aivopestujä punavihervammaisia, jotka saavat palkkaa 3000 eur kuussa agendajournalimistaan, jonhonka myös itse uskovat. Noin kovasta bruttoliksasta maksaa vaikka mitä hinnankorotuksia. Ja ei haittaa vaikka asunto kylmenisi talvella, koska noilla ei päätä palele.

Anonyymi

Se on paleltunut!

Anonyymi

Valtamedia on vihervasemmiston talutusnuorassa. Soraäänet vaiennetaan tehokkaasti ja varsinkaan Marinilta ei saa koskaan kysyä mitään vaikeaa eikä sellaista, johon ei ole ulkoa opeteltua vastausta valmiina.

X

Marin toteuttaa suuren valtiojohtajan mallia, jossain haastattelussa totesi että kun jotain päättää niin siinä pysytään. Lopputulos ei kiinnosta.

Jupi

Ja on hyvä muistaa ettei yksikään rakennettu tuulimylly tuo mitään vihreämpää elämää. Ydin- ja hiilivoima käy samalla tahdilla, aina valmiina korvaamaan se puute jotka tyyneys tuovat. Vesivoiman tuottavuus voidaan säännellä, mutta ydin- ja hiilivoima käy aina samalla teholla, joita varten ne voimalat on suunniteltu.

Tää bisnes tulisi olla valtion omistuksessa, niin ei olisi tällaista rahastusta kansalle tarjolla

Qroquius Kad

Jos energiantuotanto olisi valtion hallussa, mikä silloin olisi enää rajoittamassa hallitusta leikkiviä tyttöjä vaikka myymästä sitä kertaheitolla vaikka Saksaan, että
Maailma Pelastuu?

Kukavaan

“Jos energiantuotanto olisi valtion hallussa, mikä silloin olisi enää rajoittamassa hallitusta leikkiviä tyttöjä vaikka myymästä sitä kertaheitolla vaikka Saksaan”

Hyvä huomio. – Noin voi käydä. Vastaavaa on jo tapahtunut.

Kun Viron neuvostomiehitys päättyi ja virolaiset saivat määrätä asioistaan, niin silloin myytiin julkista infraa. Komeita katumaastureita ilmestyi katukuvaan.

Valtion hallussa oleva energiantuotanto olisi parempi ratkaisu, jos valtiota johtaisivat järkevät, omaa etuaan maansa myynnillä tavoittelemattomat vastuuntuntoiset ihmiset. Jos energian hinnoittelu on yksityisen sektorin päätettävissä, niin silloin mennään markkinahinnoilla eikä tuotantohinnoilla. Markkinahinnoilla maksimoidaan myynnin arvo. Viiden sentin tuote myydään 30 sentillä, vaikka sen voisi myydä viidellä sentillä.

Vastaus kysymykseen. Hallinnon hullutuksia rajoittaisi sananvapaus ja kansalaisten oikeus omistaa aseita.

Anonyymi

Mitkä poliitikot ne olivatkaan mestaroimassa asiaa? Ei kai vaan “Hei, me tienataan tällä”-Katainen?

Pave's Mistakes

Aalto-yliopiston tutkijat arvioivat, että energian tuonnin loppuminen Venäjältä voisi pahimmillaan johtaa Suomessa sähkön säännöstelyyn, sekä tutkijoiden mukaan sähköpula vaikuttaisi sähkön hintaan niin, että pahimmillaan sähkön tukkumarkkinahinnat voisivat nousta tuhansiin euroihin jopa viikoiksi. Suoran sähkön tuonnin lisäksi Venäjältä tuodaan maakaasua, jota suomalaiset voimalat ja teollisuus käyttävät energiantuotantoon. Mutta onneksi pakotteilla ei ole mitään vaikutusta hintojen nousuun. Vai mitä?
Olkiluoto 3 -ydinvoimalan rakennushanke alkoi vuonna 2005 ja tulee olemaan koekäytössä hamaan loppuun saakka, joten se siitä OL-3:sta.

h44

En usko että edes energian tuonti Venäjältä auttaisi Suomessa. Sähkön hinta määräytyy pörsissä jossa ollaan samassa venessä Saksan yms. kanssa.

Sivullinen

Se on kuitenkin lähes 20 % kesäajan kulutuksesta. Ja jos ymmärtää, kuinka sähkömarkkinat toimivat, ymmärtää, miksi vaikutus sähkön hintaan on, tai ainakin voi olla, suuri.

Sivullinen

Tuohan nyt ei pidä ollenkaan paikkaansa: Venäjän tuonti on loppunut, mutta vienti Viroon jatkuu entisellään! Muistaakseni, joitakin vuosia sitten Suomeen itse asiassa tuotiin Virosta huomattavia määriä sähköä, mutta se on toinen juttu. Pitää tarkistaa tämä Viron siirto, tieto on saatavilla

Sivullinen

Itselleni vastaten
Katsoin tuon Viron linkin käytön: viimeiset kolme vuotta siirto on ollut hyvin vientivoittoista, sitä ennen vaihtelevasti molempiin suuntiin. Lieneekö sitten tullut Venäjän sähköä Vironkin kautta vai virolaisten hiilivoimaloiden tuottamaa sähköä, en tiedä.

Lallukka

Suomalainen lammas ottaa ilmeisen mielissään kuivana kakkoseen, jopa kolmoseenkin, jos niikseen on.
Kaikki mitä valtamedia tv:ssä ja radioissa toitottaa niellään pureskelematta. Se on kuin jokin uskonto se valtamedia näille aivottomille nöyristelijöille.
Ja sitten jos tulevana talvena vähän palellaan, niin sillekin kyllä syypää löytyy kunhan sen syypään jokin valtamedia vain kertoo.

Qroquius Kad

Kyllä muuten palellaan, kun hallitusta leikkivät tytöt käskevät alkaa katkoa sähköjä kovimmilla pakkasilla pelotellakseen suomalaisia alistumaan Vihreään Siirtymään.

Sivullinen

Fakta kuitenkin on, että pidemmällä aikavälillä, jopa alhaisen kulutuksen aikana, noin kolmannes Suomen sähkönkulutuksesta on tuontisähköä. Tilanteet, joissa Suomen oma tuotanto kattaa kulutuksen, ovat hyvin harvinaisia; niitä esiintyy lähinnä silloin kun kulutus on pieni (ts. yöllä) ja tuulivoiman tuotanto on suuri.

Sivullinen

No meni kyllä vähän yläkanttiin tuo arvio (“noin kolmannes”), 18,5 % on keskimäärin ollut tuontisäkön osuus kulutuksesta edeltävän vuoden mittaisen jakson aikana. Tuolta https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinainformaatio/kulutus-ja-tuotanto/ voi tarkastella tilannetta haluamaltaan aikaväliltä, maksimi kerralla näytettävä aikaväli on yhden vuoden luokkaa.

KAMINAKAUPPAAN!

Ruotsissa ainakin palellaan koska useimmilla ei ole varaa lämmittää talojansa/mökkejänsä nykyisillä ja tulevilla hinnoilla. Siispä lisää kaminoita! Jotka tosin valtio kohta kieltää koska vihreä siirtymä A ja O.

Kukavaan

“Siispä lisää kaminoita!”

Ehkä Ruotsissa ensin siirrytään kaminoiden ja uunien rekisteröintiin sekä niiden käytön omavalvontaan. Rekisteröintivelvollisuus mahdollistaisi tarkastukset paikan päällä. Velvollisuus oikeuttaisi myös viranomaisten yllätystarkastukset kiinteistöihin, joissa epäillään olevan ilmoittamattomia tulisijoja.

Seuraava askel kontrollin lisäämisessä on tulisijakortin lanseeraminen. Kaminan käyttö olisi sallittua vain kortin haltijoille, jonka kortin saisi käymällä 2000 kruunun arvoisen kurssin. Kortti pitää tietysti uusia kahden vuoden välein.

Lopulta palavien aineiden polttaminen kaminoissa kielletään.

VATTENFALL RIKASTUU TAAS

Ruotsi on nyt Euroopan suurin sähköntuottaja Ranskan lässähdettyä. Silti Ruotsi ei suostu antamaan ruotsalaisille halvempaa sähköä ”koska EU kieltää”. Männäpäivänä sähkön hinta oli 4,5kr/kWh Etelä-Ruotsissa. On siinä vanhuksilla ja yksinäisillä kestämistä.

Sen sijaan afgaanit voivat hyvin. Saavat nyt kansalaisuuden tai jatkavat ikäveivaamista vuodesta toiseen:
https://www.expressen.se/nyheter/faisals-alder-andrades-nu-nekas-han-medborgarskap/

Bönttis

Tää ei mua hetkauta yhtään. Mä en käytä sähköö. Mä käytän huumeita.

Intredasted

Herää kysymys: Mitähän Andy McCoy tähän sanoisi?

Andy vastaa:

”Mä en skulaa tätä skeidaa.”

Oloneuvos

Öyhötämme netissä niin kyllä asiat siitä suttaantuu.

Qroquius Kad

Maailmassa on
virhe,
virhe,
virhe ja se korjataan
valittamalla,
valittamalla,
valittamalla.

Tulokset tosin jäävät hieman laihoiksi.

kirsi valkonen

Vetäiskö joku välistä?

Rommin suurkuluttaja

Tuota, miksi Paavoa ei hetkauta Bideshenkon käyttämä poliittinen poliisi vastustajaansa kohti? Noin toimii vain diktaattori. Bideshenko pani sylikoirat asialle Trumpiin päin.

Qroquius Kad

Kyllä sinä veli P.T.Kangas nyt olet tainnut lukea valtamediasta Trumpin äärivasemmistolaista mustamaalausta, kun häntä noin halveksit.

Qroquius Kad

Trump ei toki ole mikään kansanmies, mutta hän on Kansan Mies, aivan kuten sanoi fiktiivinen valtiomies Gracchus elokuvassa “Gladiator”:
“I don’t pretend to be a man of the people. But I do try to be a man for the people.”

Vai meinaatko, että Sauli Väinämö on ainoastaan vanhahkojen oikeustieteellisesti korkeakoulutettujen reserviupseerimiesten presidentti?

Qroquius Kad

Se on oikein.

Sivullinen

Kannattaisi nyt Paavon selvittää itselleen, ja muillekin, miten se sähkön pörssihinta ihan oikeasti muodostuu – sähkön päivämarkkinoilla. Valkenisi sekin, miksi sähkön hinta on korkea – ilman mitään salaliittoteorioita. Se on toki totta, että sähkömarkkinat tuottavat jättivoittoja Fortumin kaltaisille suurille sähköntuottajille, joilla ydin- tai vesivoimalat jauhavat jatkuvasti halpaa perusvoimaa, joka sitten myydään kalliilla pörssihinnalla.

Paavo katsoi asiakseen esitellä vain yhden keskiyön hetken, jolloin sähkön nettotuonti oli pieni ja sähkön hinta itse asiassa hyvin matala, 3 c/kWh. Niille jotka haluavat nähdä muutakin, tieto löytyy tietenkin Fingridin sivuilta:

https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

Matuille lisää fyrkkaa!!!

Ruotsi on Euroopan suurin sähkönmyyjä. Tiedot Svenska Kraftnät sivulta:

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Juuri tällä hetkellä Ruotsi myy noin 4800MW ja Suomi taas ostaa 1800MW. (tiedot näkyvät reaaliajassa)

DeeQ

Sähköstä maksetaan nyt pörssihintaa kun kaapelit risteilee sinne tänne ja hinta menee jostakin syystä kalleimman tuotantomuodon perusteella.

Suomessa on tuotantovajetta ja niukka hyödyke nostaa hintaa jo ihan pekkarinen & sutela kansantaloustiede -kirjasen mukaan eikä siinä tarvita mitään putinistejä tai edes mestari putinia kun rosvosektori saa ryöstää suomalaista eikä hallitus tee muuta kuin varmistaa että rosvous saa jatkua.

Suomi ei ole omavarainen

Ei Suomi ole omavarainen:

  • Suomen kulutus juuri nyt 7 365 MW

Suomi itse tuottaa vain 5510 MW

  • Visar data för: 2022-08-15
  • Datakälla: Statnett
Sivullinen

Juurikin näin. Oikea otsikko artikkelille olisikin esim. “Suomi tänään vain 75 % sähköomavarainen, sähkön hinta huipussaan”.

p.grandell

sionistien/ ja raadollisten energia yhtiöitten perseilemistä olkiluot kun aukaistan paskan eun on jo keksinyt, meidän pitää olla solidaarisia eli sähkö saksaan uskomatona fransut rakentanut miljardien tappoilla suomen selkänahasta voima laitoksen joka 20 vuotta myöhässä ..koskahan suomalaiset ottaa pesäpallomailat esille?

Sven Dufva

Väännän rautalangasta tämän asian, jotta jokainen ymmärtää. Asuipa kerran maalla muuan Ville, joka tarvitsi talonsa lämmitykseen puita. Ville oli jo vuosia ostanut edullisesti halkoja naapurin Kallelta, jolla oli suuret metsävarat. Sattuipa niin että Kallen vihamies Joe joka asui kaukana, sai tietää, että Ville aikoi ostaa taas Kallelta halkoja ja ilmoitti Villelle, että turpiin tulee jos ostaa Kallelta. Halot on ostettava häneltä, eli Joelta vieläpä moninkertaiseen hintaan ja rahtikulut päälle. Ville oli arka lammasmainen mies ja totteli Joeta. Hänelle ei kuitenkaan sitten jäänyt rahaa enää ruokaan ja lääkkeisiin. Sen pituinen se.

pokemon

¨- Miten siis on mahdollista, että kun omavaraisuusaste on ollut päivän aikana lähes 100 %, eikä yksikään yllä mainituista sähkön tuotantotavoista ole pienimmässäkään määrin riippuvainen Venäjästä¨ Faktan tarkastus Paavolle

Loviisassa sijaitsevat Fortumin ydinvoimalaitoksen kaksi yksikköä toimivat venäläisen valtionyhtiö Rosatomin tytäryhtiö TVELin toimittamalla ydinpolttoaineella.

[…] (Paavo Tajukangas on tehnyt hyvää tutkivaa journalismia aiheesta, miten sähköä ostetaan ja myydään tarpeettomasti yli valtiorajojen, kannattaa lukea TÄMÄ.) […]