Suomalaiset elokapinalliset mukana Tukholman liikenteen pysäyttämisessä

Ruotsalaiset ja suomalaiset ilmastoaktivistit löivät maanantaiaamuna päänsä yhteen ja yksissä tuumin tekivät Tukholman vilkkaimmalle väylälle aamuruuhkan aikaan totaalistopin. Kymmenet tuhannet autot seisoivat ruuhkassa.

Suomalaisia elokapinallisia oli matkustanut Tukholmaan osoittelemaan mieltään ruotsalaisten aktivistien kanssa. Aikaan saatiinkin jättimäinen liikenneseisokki, kun yksi cityn kehäteistä ns. Södra länken suljettiin molempiin suuntiin. Voisi verrata, että jos Kehä 1. suljettaisiin yhtäkkiä, niin vaikutukset tuntuvat kymmenien kilometrien päässä. Södra länkenillä autojen määrä on vain moninkertainen.

Elokapina ja Ruotsin vastaavat järjestöt vaativat, että nyt on viimeistään alettava tekemään niitä ilmastotekoja. Aktivistien mukaan menossa on vuosisatojen pahin kuivuus, mutta Ruotsissa vain piereskellään lämpimiä ruisleipäpieruja eikä ilmastoasiat kiinnosta. Ilmastopäästöjen on oltava nollassa vuonna 2025.

Tukholman poliisi katseli aikansa liikenteen sulkijoita, jotka sitten kannettiin moottoritien penkalle ja parisenkymmentä henkilöä otettiin kiinni, joista kaksi suomalaisia.

Tukholmassa nämä liikenteen sulkemiset ovat lähes jokapäiväisiä. Yleensä aamuruuhkan aikaan suljetaan joku cityn kehätien pätkä, jonka jälkeen liikennekaaos on valmis. Itse oli sattumalta muutama viikko sitten aamuliikenteessä kun Norra länken suljettiin. Normaalisti 20 minuutin matka muuttui kolmen tunnin autossa istuskeluksi.