Magdalena Andersson: ”Emme halua mitään Somalitownia”

Ruotsin pääministeri, sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson järkytti tänään kansankodin mielenrauhaa rasistisella lausunnollaan: ”Emme halua Somalitownia”. Ja mieliä, niin pahoittui taas paljon.

Dagens Nyheterille antamassaan haastattelussa Andersson sanoo, Ruotsissa voi asua erilaisia ihmisiä, mutta tasa-arvo on ja kaikilla asuinalueilla pitää puhuman ruotsia.

– Emme halua tänne Chinatownia, Somalitownia tai Pikku Italiaa, Andersson sanoi.

Andersson jatkaa, että Ruotsissa ihmisiä ei voi pakkomuutattaa, hän viittasi Tanskan ghettojen purkuun, jossa ihmisten oli pakko muutta.

– Mutta haluamme, että ruotsin kieli on luonnollinen kieli kaikilla asuinalueilla kaikkialla Ruotsissa.

Andersson kertoo edelleen, että segregaatio (eriytyminen) on suuri ongelma tänä päivänä. Hänen mukaansa kun ihmisiä tulee ympäri maailmaa, niin kaikki asutetaan samalle alueelle, jossa lopulta harva puhuu ruotsia, harva käy töissä ja monelle on vaikeaa tulla osaksi yhteiskuntaa.

Lausunto otettiin vastaan järkytyksellä. Mitä on tapahtunut, miksi Ruotsin pääministeri puhuu tuollaisia. Islamilaisen Nyans-puolueen päällikkö Mikail Yüksel ehti tuoreeltaan paheksumaan lausuntoa:

– Sossut ovat kilahtaneet. Ensin he päättivät lähettää somaleita kotiin ja nyt he eivät halua, että ruotsinsomalit jäävät Ruotsiin ja asuvat toisiaan lähellä. Hän ei kuitenkaan näe mitään ongelmaa siinä, että ruotsalaiset asuvat toisiaan lähellä.