Ruotsin vaalit parin viikon päästä, ja tulokset melko ennalta-arvattavia

Ruotsin eduskuntavaalit pidetään vajaan kolmen viikon päästä 11. syyskuuta. Vaalikampanja on käynnissä täysillä, mutta mitään kovin järisyttävää ei rintamalla ole tapahtunut. Vaalituloskin voitaisiin periaatteessa vahvistaa jo ennalta.

Ruotsissa on muutamia yrityksiä, jotka tekevät mielipidekyselyjä. Heitot ovat marginaaleja, joten yksikään mielipidekyselyjä mittaava yritys ei poikkea toisen tekemistä tuloksista juuri mitenkään.

Tällä hetkellä esimerkiksi Novuksen viimeisimmässä mielipidekyselyssä puolueiden kannatus näyttää seuraavalta:

Sosiaalidemokraatit 28,5 %

Sverigedemokraatit 21,4 %

Moderaatit (kokoomus) 17,4 %

Vasemmisto 9,5 %

Keskusta 7,2 %

Kristilliset 5,2 %

Liberaalit 4,9 %

Miljööpuolue vihreät 4,9 %

Muut 1,0 %

Puolueiden kannatus on suurin piirtein samaa kuin se on ollut viimeiset vuodet. Jotakin pieniä heilahteluja on tapahtunut, mutta ei mitään merkittävää. Kun vertaa 2018 vaaleihin, niin sosiaalidemokraattien tulos on aivan sama kuin tämän päivän mielipidetutkimuksessa. Sverigedemokraateilla on prosentin nousua ja moderaateilla laskua.

Monet ovat odottaneet vähän katteettomastikin, että sverigedemokraatit tulevat saamaan suuren jytkyn, mutta tuskinpa. SD:n kannatus on ollut parhaimmillaan mielipidekyselyissä jopa 25 prosentin pintaan, mutta toisaalta alimmillaan 16 prosentin hujakoilla kun otetaan katsanto viime vaaleista lähtien.

Suurin merkitys vaalien jälkeen voi olla se, että sverigedemokraattien asema on muuttunut viime vuosien aikana. Kun vielä viime vaalienkin jälkeen jokaisen puolueen ensisijainen tavoite oli pelata sverigedemokraatit ulos pelikentältä, niin nyt jotakin lähestymistä on tapahtunut. Jos moderaatit, kristilliset ja liberaalit lähtevät sverigedemokraattien kelkkaan, niin silloin on mahdollista, että syntyy uusi blokki ja SD nousee hallitukseen.

Mutta tilanne blokkipolitiikassa on melko tasan 50-50. Siksi sverigedemokraatit voivat olla houkutteleva kumppani moderaateille, onhan moderaattien viimeisestä hallitustaipaleesta kahdeksan vuotta. Sekin pitää ottaa huomioon, että keskusta on loikannut sosiaalidemokraattien puolelle.

Yhtä kaikki, koska vaalitulos tiedetään jo etukäteen melko hyvin, niin suurin ongelma ja mielenkiinnon kohde onkin se, että mikä tulee olemaan muiden puolueiden suhtautuminen sverigedemokraatteihin.

 

Yksittäisistä puolueista mielenkiintoisin tällä hetkellä on islamilainen puolue Nyans. Mitään prosenttilukuja ei ole antaa, mutta ainakin sosiaalisessa mediassa Nyansilla on kova pöhinä. Vaaliteemoja ovat Ruotsin viranomaisten kidnappaamat muslimilapset ja rasismi. Luultavasti nämä teemat eivät kuitenkaan kanna pitkälle. Lisäksi Ruotsin muslimeilla on tällä hetkellä jonkinlainen sisäinen kiista siitä, että äänestääkö vai ei. Aito uskovainen muslimi ei nimittäin voi äänestää, sillä on olemassa vain allahin määräämä sharia-laki.

Kun katselee vaalikylttejä, niin teemat ovat melko nuupahtaneita. Ihan kuin olisi kuullut samat asiat ennenkin: ei rasimille, kovemmat tuomiot ympäristörikollisille, valmiina uuteen hallitukseen ja ehkä väsyttävin on istuvan pääministerin Magdalena Anderssonin slogan: Yhdessä teemme Ruotsin turvallisemmaksi.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
14 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius Kad

Ruotsi on Länsi-Rooma vuonna 476:
ulospäin näennäisen vahva ja elinvoimainen, mutta lopullinen tuhoutuminen ja katoaminen historiaan on enää muutaman vuoden päässä.

Suomineidon tissit heiluu

Entäs Suomi…?

Qroquius Kad

Jonkin verran jäljessä.
Toiseen maailmansotaan osallistuminen hidasti naisistumisprosesia, joka etenee silti jatkuvasti vauhtiaan kiihdyttäen.

Mr X

Ainoastaan äänet Afs-sd,muuten käveleviä pökäleitä notkuu yli rajan päivittäin. Ja tietty STRAM KURS .

Särmääjä

Jos oikeistoblokki yltää suuremmaksi ja SD olis M:n edellä niin eikö silloin SD:n pitäisi olla pääministeripuolue, jos on sovittu että SD kuuluu ryhmään mukaan vai onko M siinä joku automaattinen ykköspuolue tuloksista välittämättä?

ihimetteliä

Tämä kiinnostaisi itseänikin. Osaako Paavo tai joku muu vastata?

ihimetteliä

Kiitos analyysistä. Ilmeisesti homma siis menee niin, että oikeistoblokin(poislukien keskusta) voittaessa M, KD ja liberaalit muodostaa vähemmistöhallituksen, jota SD sitten tukee oppositiosta? Keskusta ilmeisesti haluton tuohon osallistumaan.

Qroquius Kad

Jos Ruotsin poliittinen eliitti haluaisi päästä SD:stä lopullisesti eroon, se ottaisi sen seuraavaan hallitukseen, ja antaisi sisäministerin sekä valtiovarainministerin salkut.

Sitten hallitus tekee kolme päätöstä:

1) Ruotsiin otetaan kaksi miljoonaa afroa ja arabia!
2) Ruotsalaisten kaikki lailliset aseet kerätään pois korvauksetta!
3) Ruotsi lahjoittaa puolet varallisuudestaan Afrikkaan!

Silloin SD-ministereillä on kaksi vaihtoehtoa:

joko panna toimeen nämä hallituksen päätökset, jotka on siis tehty heidät ylikävelemällä ja tuhota puolueen kannatus lopullisesti.
Toinen vaihtoehto on kävellä ulos hallituksesta, ja kommunistit riekkuvat kuinka SD juoksi karkuun heti kun päsi hallitukseen!

Molempi pahempi.

Ans kattoo ny

Minä odotan Nyansilta ylätysvetoa. Veikkaan että se mustana hevosena saa sen verran ääniä että monelta ruotsalaiselta menee ruoka värään kurkkuun.

Toisaalta, voin olla väärässäkin.

rocky

Niiden vaaliteemat ovat ainakin luokkaa kettu pyrkimässä kanalaan väittäen olevansa vegaani.

Lallukka

Liekö joko ennalta päätettyjä nuo tulokset. Voisko olla mitenkään mahdollista?

Vassari_kontentti

Komiikan – tai tragedian – puolella ollaan vahvasti. Vassaripuoli tavanmukaisesti kuutamolla. Piäministeri ihmetteli maanantaina teeveessä, että kukaan ei tiedä mistä mamulähiöiden perseily (jengirikollisuus/ammuskelut) johtuu.

On kyllä ihme, mistä johtuu.

Heitän todella kaukaa haetun veikkauksen. Johtuisikohan mamuista.