Poliisi tarkasti ulkomaalaisvalvonnassa 32 marjatilaa Itä-Suomessa

Poliisi valvoi elokuun alkuviikkoina ulkomaalaislain ja sen säädösten noudattamista Itä-Suomessa yhteistyössä Rajavartiolaitoksen ja Aluehallintoviraston kanssa.

8.8-18.8.2022 Itä-Suomen poliisilaitos suoritti valvontaa viranomaisyhteistyössä marjatiloilla Itä-Suomessa. Valvonnan tarkoituksena oli valvoa ulkomaalaislain ja sen nojalla annettujen säädösten noudattamista sekä torjua laitonta maassa oleskelua, työperäistä hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa. Samalla tavoitteena oli päivittää tilannekuvaa kyseisistä rikoksista. Valvonta painottui viranomaisten ennalta valitsemiin kohteisiin.

Kahden viikon aikana tarkastettiin 32 marjatilaa. Kohteissa poliisi ja Rajavartiolaitos tarkastivat 502 henkilön maassa oleskelun edellytykset sekä työnteko-oikeuden. Suurinosa valvotuista henkilöistä oli tilapäistä suojelua hakeneita Ukrainan kansalaisia. Aluehallintovirasto valvoi työsuojelutarkastuksissaan työlainsäädäntöön liittyviä velvoitteita. Näiden tavanomaisten valvontatoimenpiteiden lisäksi kohteissa viranomaiset haastattelivat useita kymmeniä työntekijöitä työperäisen hyväksikäytön tunnistamiseksi ja ohjeistivat heitä työntekoon liittyvistä oikeuksistaan.

Lähes kaikilla marjatiloilla luvat ja työolot olivat kunnossa

Valvonta osoitti, että valtaosassa kohteita maassa oleskeluun ja ulkomaiseen työntekoon liittyvät luvat ja olosuhteet olivat kunnossa. Valvonnassa ei ilmennyt merkittäviä havaintoja työperäisestä hyväksikäytöstä ja ihmiskaupasta.

‒ Viranomaisyhteistyö osoitti jälleen etunsa. Eri asiantuntijoiden osaamisen myötä epäkohtien tunnistaminen ja henkilöiden ohjeistaminen toteutuu yhdessä paremmin. Aluehallintoviraston työsuojelutarkastuksista rajattiin pois työsuhteen ehtojen valvonta, mikä osaltaan saattoi vaikuttaa epäkohtien ilmenemiseen. Joka tapauksessa oli hienoa huomata, miten kausityötä työllistävät työnantajat olivat pääsääntöisesti huolehtineet valvotuista velvoitteistaan, kertoo rikoskomisario Matti Pitkänen Itä-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaistutkinnasta.

Valvonnassa ilmeni kymmenen tapausta puutteelliseen työnteko-oikeuteen liittyen. Tapaukset käsiteltiin sakko- tai huomautusmenettelyssä. Lisäksi valvonnan myötä kirjattiin neljä rikosilmoitusta työnvälityksen maksukiellon rikkomisesta.

‒ Uutena tunnistettuna ilmiönä olivat epäillyt tapaukset, joissa työn välityksestä ja siihen liittyvistä palveluista on peritty maksua yksityishenkilöltä. Näiden epäiltyjen rikosten tutkinta jatkuu poliisissa, rikoskomisario Pitkänen kertoo.

Subscribe
Notify of
guest
2 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Mr X

Oliko ammattimaisia kamelinkuljettajia,somalian kansanedustajia tai lentävien mattojen huoltohenkilökuntaa ainuttakaan tekemässä rehellistä TYÖTÄ ???

Somalitown eikä lande

Huonoja hiihtäjiä ei marjanpoiminta kiinnosta koska se on heidän arvonsa (eli miljardi kiloa platinaa) alapuolella.

Ruotsissa joku poliitikko kekkasi männäpäivänä ”ei se ole oikein että saa sosiaaliapua vaikka ajelee Ferrarilla”.