Botkyrkan kunnan äänestysbussi poltettiin kiivastuksissa

Bussin kyljessä oli teksti myös suomeksi ”Aika äänestää”, johon tosin oli saatu pieni kirjoitusvirhe.
Botkyrkan kunnassa on syntynyt pienoista kalabaliikkia kunnan järjestämistä ns. äänestysbusseista. Lopulta siinä sitten kävi perinteisesti, että koko äänestysbussi poltettiin.

Kyse on siitä, että normaalien perinteisten ennakkoäänestyspaikkojen lisäksi kunta on hankkinut ”äänestysbussin”, jossa voi äänestää. Ongelmaksi on muodostunut joidenkin mielestä se, että tämä äänestysbussi kiertää vain Botkyrkan maahanmuuttaja-alueita Albyssa, Fittjassa, Hallundassa, Tullingessa ja Tumbassa.

Kritiikki syntyy siitä, että ensinnäkin Botkyrkan 90 000 asukkaasta 70 % on maahanmuuttajataustaisia ja nämä äänestysbussit kiertävät pelkästään näillä pahimmilla maahanmuuttaja-alueilla. Botkyrkan eteläosissa äänestysbussi ei kierrä ollenkaan ja siellä suurin osa väestöstä taas on kantaruotsalaista.

Kritiikki lähtee siltä pohjalta, että äänestysbussilla yritetään saada maahanmuuttaja-alueiden ääniä sosiaalidemokraateille. Näissä lähiöissä äänestysprosentti on perinteisesti todella matala. Kunnan näkökulmasta bussin avulla yritetään houkutella äänestysprosenttia suuremmaksi, eikä bussissa käydä ns. poliittista keskustelua vaan se toimii ihan kuten mikä tahansa ennakkoäänestyspaikka, mutta pyörien päällä.

No, kun normot keskustelevat politiikasta, niin odotettavissa on kiivasta jorinaa tyhjästä. Tämäkin asia meni sen verran tunteisiin, että joku kävi polttamassa koko ennakkoäänestysbussin (kuva yllä alussa) eikä tarvitse arpoa enää miten homma hoidetaan jatkossa.