Somaliaa uhkaa suuri nälänhätä, mitä tekee länsi?

Itä-Afrikkaa koettelee kovan puoleinen kuumuus ja YK:n humanitäärisen avun johtaja Martin Griffith varoittaa nyt, että Somaliaa uhkaa kuivuuden aiheuttama nälänhätäkatastrofi. Nälänhädän odotetaan iskevän pahiten loppuvuoden viimeisten kuukausien aikana.

Ruotsi on auttanut aikaisempien vuosien nälänhätiä suurilla humanitäärisillä avustuksilla ja myöntämällä somalialaisille Ruotsin kansalaisuuksia pakolaisina tulleille.

“Todella monet, jotka saivat tulla Ruotsiin nälänhädän takia, unohtivat nopeasti miksi ovat Ruotsissa ja alkoivat vihata Ruotsia ja ruotsalaisia kun heidän vatsansa olivat täysiä.”

– Pitäisikö Ruotsin nyt taas lennättää heitä lisää Ruotsiin, jotta he saisivat lämpimän aterian jälkeen ja voimien palattua alkaa taas vihaamaan Ruotsia ja ruotsalaisia? Vai pitäisikö nämä resurssit sijoittaa paikan päällä tapahtuvaan auttamiseen? Joka sekin sinänsä on turhaa hukkaan heitettyä panostusta, koska länsimaalaiset eivät tällä hetkellä yksinkertaisesti voi mennä Somaliaan, liian vaarallista.

“Ongelma on siinä, että Somalia on niin helkutin korruptoitunut maa. Kun Ruotsista lähetetään jotain tavaraa Somaliaan, niin ehkä 1 % tästä tavarasta päätyy kansalle. Loput jäävät virkamiehille, ja heidänkin toimeenkuva on enemmän tuhota kuin auttaa yhtään ketään.”

– Enpä ihmettele, tämä näkyy jo Ruotsissakin. Mitä enempi tänne tulee helposti loukkaantuvia kunniakulttuurin miehiä korkeisiin asemiin niin sitä enempi:

  • Vartijat antavat vihjeitä rikollisliigoille ja jopa osallistuvat ryöstöihin.
  • Koraanikoulujen rehtorit saavat valtion apurahaa, mutta käyttävät rahat huoriin ja lähettävät loput Somaliaan Al-Shabaabille.
  • Nuoriso-ohjaajat puhuvat täydellä sydämellä isiksen puolesta.
  • Moskeijoissa julistetaan niiden henkilöiden nimiä, jotka ovat irtaantuneet islamista.

Mutta te olette itse opettaneet heille nämä tavat! Kun Somaliasta saapuu perhe, niin he kuvittelevat saapuvansa jonakin jumalan lähettiläinä. Vähä-älyiset mistään mitään tietämättömät ihmiset saapuvat nälästä ja kurjuudesta keskellä yltäkylläisyyttä, jossa saa ilmaista rahaa kun tekee lapsia (lapsilisä). Eivät he voi ymmärtää sitä mistä tässä on kysymys. He kuvittelevat, että se on jumalan lahja. 

– Mitä tässä sitten pitäisi tehdä?