Ruotsi lainaa sähköyhtiöille rahaa, jotta nämä tekevät osamaksusopimuksia velkaisten asiakkaiden kanssa

Ruotsin hallitus esittää, että sähköyhtiöille tarjotaan valtiollista lainaa, jotta yhtiöt voisivat edelleen tarjota niille asiakkaille, joilla on vaikeuksia maksaa sähkölaskuja, osamaksusopimuksia.

Asia tuli ilmi aamuisessa tiedotustilaisuudessa, jossa talousministeri Mikael Damberg (S) ja energiaministeri  Khasayar Farmanbar (S) pohtivat sähkön hintojen vaikutusta kuluttajille.

Hallitus aikoo tarjota sähköyhtiöille valtiollista lainaa, jotta sähköyhtiöt saavat voittonsa heti. Valtio siis ikään kuin maksaa niiden asiakkaiden laskun, joille laskun maksaminen tuottaa vaikeuksia ja sähkön katkaiseminen on lähellä. Yhtiö tekee tätä lainaa vastaan sitten osamaksusopimuksen asiakkaansa kanssa.

Ruotsissakin on tullut ilmi monenlaisia vaikeuksia, varsinkin esimerkiksi yhtiöiden, joilla on tuotantoa ja sitä myöten kalliit sähkölaskut jo ennestään, ovat ilmoittaneet, että eivät voi toimia jatkossa korkeiden sähkölaskujen takia. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi metallipajateollisuus. Monissa yrityksissä vuoden sähkölaskua vastaava summa on nyt kuukausimaksu.