Lyhyt tilastokatsaus Botkyrkan kuntaan

Botkyrka on Suur-Tukholman alueeseen kuuluva kunta Tukholman eteläpuolella. Kunta on monelle vähemmän tunnettu nimeltä, mutta tapahtumien johdosta se kuitenkin on jatkuvasti esillä. Lisäksi kunta kuuluu Ruotsin kovimpiin maahanmuuttajakuntiin, ulkomaalaisten osuus 60,5 %.

Borkyrkan ghettokeskittymästä löytyy kaikki maahanmuuttaja-alueet: Fitja, Alby, Hallunda ja Norsborg, jotka ovat aivan kauheita alueita. Jos itse pitäisi äänestää se alue, johon ei mielellään öisin kovin päissään menisi, niin se on ehdottomasti Fitja ja Alby. Ovat ikään kuin samaa lähiötä vierekkäin, mutta luokitellaan omiksi alueikseen. Moottoritien toisella puolella sitten Norsborg ja Hallunda. Myös Slagsta kuuluu tähän alueeseen.

Ulkomaalaisten osuus Fittjassa 91,90 % ja pienimmillään Tullingessa 25,60 %. Vårsta-Grödingen prosentteja en löytänyt, mutta se on luultavasti eniten “ruotsalainen” alue, koska Botkyrkan eteläosa  Grödinge on puhdasta maaseutua viljely-, ja eläintiloineen.

Botkyrka on juuri sillä tavalla erikoinen kunta, että Grödinge, joka pinta-alaltaan on laaja, on alueena luonnon kaunista maaseutua, joka rajoittuu Mälareniin. Sitten taas toisaalla kauheat maahanmuuttajaghetot.

Itse asustelen Tumbassa, jossa sielläkin on korkeanpuoleinen maahanmuuttajien osuus. Tumbakin taas jakautuu useampaan lähiöön, josta esimerkiksi Storvereten on täysi ghetto, mutta muutaman kilometrin säteellä sitten on uinuvaa ylemmän keskiluokan omakotitaloaluetta uima-altaineen.

Botkyrkassa maahanmuuttajat (kuten itse) ovat siis hyvin arkipäivää. Niitä on joka puolella eikä niitä voi välttää. Se on mielenkiintoista, että Botkyrkan joka ainoa alue, jossa maahanmuuttajien osuus on suurta, kuuluvat poliisin listaamiin ongelma-alueisiin.

Botkyrkasta ei ollut saatavilla niin tarkkaa detaljoitua tilastoa kuin Tukholmasta.

Kun tällainen muutos on tapahtunut demografiassa, niin sitä ei voi enää palauttaa entiselleen.