”Poliisista päivää, olisiko hetki aikaa puhua pankkitunnuksistanne?”

Poliisi on saanut ilmoituksia huijausviesteistä, joita on lähetetty poliisin johdon nimissä. Vastaavia kömpelöllä suomella kirjoitettuja viestejä on liikkunut aiemminkin tänä vuonna.

Huijausviestien sisällöt ovat jonkin verran vaihdelleet. Tyypillistä niille on huono kieli, väite vastaanottajan rikollisesta toiminnasta sekä vaatimus antaa selvitys sähköpostitse.

Viime viikolla liikkeellä olleita huijauksia on lähetetty poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen nimissä. Viesteissä on käytetty poliisin virallisia tunnuksia.

Poliisi kiittää saamistaan ilmoituksista huijauksiin liittyen. Sähköisiä rikosilmoituksia on kirjattu kuvatuista huijauksista kymmeniä. Näissä nimikkeinä on pääosin virkavallan anastus. Poliisin tiedossa ei ole, että huijauksista olisi aiheutunut juurikaan rikosvahinkoa. Keskusrikospoliisi seuraa ilmiön kehittymistä.

Poliisi kehottaa tarkkaavaisuuteen. Huijausviesteillä pyritään useimmiten tavoittelemaan taloudellista hyötyä mm. kalastelemalla luottokorttien numeroita tai pankkitunnuksia. Viestit voivat sisältää myös haittaohjelmia. Liikkeellä voi olla yhtä aikaa useampia eri versioita samasta huijauksesta.

Toimi näin, jos saat huijausviestin

  • Jos saat ylläkuvatun tai sen kaltaisen poliisin nimissä lähetetyn sähköpostiviestin, poista se avaamatta liitteitä.
  • Älä vastaa viestiin.
  • Älä avaa viestin mukana tulevia linkkejä tai liitteitä.
  • Sinun ei tarvitse tehdä muuta asian suhteen.

Toimi näin, jos olet antanut tietojasi

  • Jos olet jo vastannut viestiin ja antanut henkilö- tai pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi.
  • Tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti osoitteessa poliisi.fi tai millä tahansa poliisiasemalla.
  • Asiasta ei tule soittaa hätäkeskukseen.
Subscribe
Notify of
guest
4 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
mummeli100v

Tässä poliititetälle mun tunnukset: 93775383452 6345. Älä kerro niitä kenellekään!

Abuse ei auta

Niin kauan kuin huijarit onnistuvat he jatkavat. Aina löytyy joku pöljä/liian höperö joka menee ansaan. Ruotsissa ainakin on mahdotonta saada esim. Telialta apua tyssäämään huijausviestien lähettelijät jo heti alkuunsa.

Officer Mohammed

Polisi. Antaka meidä rahat!

Sipe

Kuule, täällä Tenho poliisista, anna meille rahat, saat huomenna takaisin?