Erittäin vaaralliseen uuteen huumeeseen liittyvä rikoskokonaisuus syyteharkintaan

Poliisin esitutkintakuvamateriaalia.
Helsingin poliisi on saanut valmiiksi useita törkeitä huumausainerikoksia koskevan esitutkintakokonaisuuden, joka siirtyy syyteharkintaan. Esitutkinnan erityispiirteenä on tullut ilmi pääkaupunkiseudulla levinnyt opioidilääke OxyContin, jonka käyttäjillä on syntynyt lyhyessä ajassa voimakas riippuvuus.

Pohjois-Amerikassa oksikodonivalmisteista syntyneestä opidoidiepidemiasta on uutisoitu ympäri maailman.

Helsingin poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmä on tutkinut tuhansien OxyContin-merkkisten oksikodonivalmisteiden maahantuontia ja levitystä pääkaupunkiseudulla.

− Poliisi on takavarikoinut tämän esitutkinnan yhteydessä yli 60 000 euroa käteistä rahaa, noin 1000 OxyContin-tablettia, kilon amfetamiinia sekä pienempiä määriä muita huumausaineita. Esitutkinnassa on tutkittu kahta eri haaraa, jotka yhdistyvät toisiinsa väliportaan levittäjien kautta, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikivi.

Ensimmäisessä haarassa epäillään, että pääkaupunkiseudulla on levitetty suuria määriä amfetamiinia, Subutex-merkkisiä buprenorfiinivalmisteita ja OxyContineita. Ensimmäisen haaran tutkinta alkoi ryöstörikoksiin liittyvän esitutkinnan yhteydessä tehdyn kotietsinnän perusteella. Kotietsinnässä poliisi takavarikoi epäiltyjen hallusta yli kilon amfetamiinia sekä muita huumausaineita. Tutkinnassa selvisi, että OxyContin-tabletteja oli salakuljetettu Virosta Suomeen. Toisessa haarassa poliisi on selvittänyt OxyContin-tablettien laitonta maahantuontia ja levitystä.

Esitutkinnan perusteella ei Suomessa vakituisesti asuvan ulkomaalaispariskunnan epäillään järjestäneen Suomeen useita maahantuontieriä OxyContineita ulkomailta. Poliisi on takavarikoinut pääepäiltyjen hallusta huomattavan määrän OxContineita sekä käteistä rahaa.

Epäilty rikoshyöty katukaupassa yli 270 000 euroa

Esitutkinnassa on selvinnyt, että OxyContin 80 mg -tabletteja on netti- ja katukaupassa myyty epäiltyjen toimesta yli 100 euron kappalehintaan. Tavoiteltu rikoshyöty on täten ollut merkittävä, koska yksittäisen OxyContin-tabletin hinta Suomen apteekeissa on noin 1,10 euroa.

− Ensimmäisen haaran esitutkinnassa on selvinnyt, että katukauppaan on ehditty levittää kilo amfetamiinia, yli 1200 OxyContin-tablettia, vähintään 1700 kappaletta Subutex-tabletteja ja 150 kappaletta ekstaasipillereitä. Katukauppahinnoilla levitykseen päätyneiden huumausaine-erien arvo on yli 190 000 euroa, kertoo Uusikivi.

Toisen haaran päätekijän epäillään ehtineen tuoda maahan ainakin 2832 OxyContin-tablettia ja myydä niitä tukkukauppiaille kolmenkymmenen euron kappalehinnalla saaden rikoshyötyä 84 960 euroa.

Opiodiriippuvaiseksi on joutunut ihmisiä sosiaaliseen asemaan, ikään tai sukupuoleen katsomatta

Erityisenä piirteenä nyt valmistuneessa esitutkinnassa on tullut ilmi OxyContin -merkkisten oksikodonivalmisteiden käyttö polttamalla. Mahdollisena merkkinä OxyContin -tablettien polttamisesta on erilaiset lasiputket ja foliot, joihin jää tumma viiva, kun pilleriä kuumennetaan folion päällä.  Oksikodoni-valmisteista on käytetty käyttäjäkunnassa eri nimityksiä kuten “contti”, “oxy” ja “frogi”.

Esitutkinnassa on tullut ilmi, että käyttäjillä on syntynyt lyhyessä ajassa voimakas riippuvuus oksikodoniin. Käyttäjät ovat käyttäneet jopa kymmenen OxyContinia päivässä, joista ovat maksaneet jopa 100 euroa kappaleelta. Riippuvuuden myötä käyttäjät ovat muun muassa joutuneet kuluttamaan säästönsä tai myymään irtaimen omaisuutensa rahoittaakseen käyttöään ja menettäneet työpaikkansa riippuvuudesta aiheutuvien elämänhallintaongelmien takia.

− Poliisi on myös joutunut tekemään esitutkinnan yhteydessä lastensuojeluilmoituksia vanhempien oksikodonin käytön takia. Esitutkinnan perusteella riippuvaiseksi on joutunut ihmisiä sosiaaliseen asemaan, ikään, sukupuoleen, rikoshistoriaan tai sen puutteeseen katsomatta, muistuttaa Uusikivi huumausaineiden käytön vaaroista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvio: Oksikodonia voidaan pitää erittäin vaarallisena huumausaineena

Pohjois-Amerikassa oksikodonivalmisteista syntyneestä opidoidiepidemiasta on uutisoitu laajasti ympäri maailman.

Esitutkintaviranomaiset ovat Suomessa paljastaneet viime aikoina useita OxyContin-tablettien maahantuonti- ja levityskokonaisuuksia, joissa on takavarikoitu tuhansia tabletteja.

Suomen poliisi tekee kaikkensa yhdessä sosiaali- ja terveysviranomaisten sekä kolmannen sektorin kanssa, että vastaavaa ilmiö ei pääse Suomessa valloilleen.

Esitutkinnan yhteydessä poliisi pyysi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta päivitettyä vaarallisuusarviota oksikodonista.

Vaarallisuusarvion mukaan:

  • Oksikodoni on puolisynteettinen opioidi, jota käytetään morfiinin tavoin keskivaikean ja vaikean kivun hoidossa.
  • Oksikodoni aiheuttaa voimakasta henkistä ja fyysistä riippuvuutta.
  • Oksikodonia voidaan pitää erittäin vaarallisena huumausaineena, koska sen käyttöön liittyy psyykkisen riippuvuuden kehittymisen riski sekä virheellisestä annostelusta johtuva hengenvaara ja voimakkaat vieroitusoireet.
  • Oksikodonin yliannostus tai oksikodonin ja muiden keskushermostoa lamaavien aineiden samanaikainen käyttö voi aiheuttaa sedaatiota, hengityslamaa, koomaa ja kuoleman.
  • Tyypillisiä vierotusoireita ovat opioidin himo, nenäeritteet ja aivastelu, kyynelvuoto, lihassäryt tai -kouristukset, suoliston kouristukset, pahoinvointi tai oksentelu, ripuli, pupillien laajentuminen, vilunväristykset, sydämentykytys, kohonnut verenpaine, haukottelu ja univaikeudet.
Subscribe
Notify of
guest
9 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Ei heru sympatiaa
Ei heru sympatiaa
17.9.2022 08:15

Anteeksi nyt vaan mutta minulla ei riitä sympatiaa huumeiden käyttäjille. Ei minkäänlaisille. Ne ovat rikoslaissa kiellettyjä ja niiden kieltojen takana on selkeät perusteet.

Eräs irti päässyt sanoi minulle:”Jokainen nisti on aina nisti, lopunikänsä. Ja se on kuollut ihminen, mutta ei vielä ymmärrä sitä”. No, hän on kolmatta vuotta “raittiina”.

Sumasummaarum… Jokainen huumeiden käyttäjä on turha henkilö tälle yhteiskunnalle. Se lisää rikollisuutta ja osaltaan pönkkittää rikollista toimintaa joka kuluttaa työssäkäyvien kansalaisten vaivalla maksamia veroeuroja.

Joisivat vaan sitä vertailukohtanaan käyttämäänsä alkoholia. Se sentään luo työpaikkoja ja tuottaa veroja.

Bling Bling
Bling Bling
17.9.2022 11:34

“Ne [huumeet] ovat rikoslaissa kiellettyjä ja niiden kieltojen takana on selkeät perusteet.”

Pari korjausta.

Huumeita käsitellään huumausainelaissa, ei rikoslaissa. Ja sitten näistä selkeistä perusteista voisi ottaa esimerkiksi kannabiksen, jonka laittomuus Suomessa ratkaistiin suuressa valiokuunassa arvalla. Siis kolikkoa heittämällä.

Alkoholi puolestaan on pahimpaan A-luokkaan kuuluva päihde, jonka yhteiskunnalliset haitat, kustannukset ja sen aiheuttama inhimillinen, sukupolvien yli vaikuttava kärsimys on mittaamaton.

On yleinen väärinkäsitys, että huumausaineiden laittomuus tai päihdepolitiikka yleensä perustuisi aina johonkin rationaaliseen, kuten kansanterveyteen tai muuhun vastaavaan syyhyn; huomattavan usein tausalla on uskomukset, uskonnollinen tai vastaava moraalinen syy tai jokin muu, kuten muiden matkiminen.

En suosittele sen paremmin alkoholin kuin huumeidenkaan käyttöä, mutta faktat kannattaa ottaa haltuun. THL:n sivuilta saa asiasta lisätietoa.

Dan Wesson
Dan Wesson
17.9.2022 11:58
Vastaa...  Bling Bling

Alkoholia ei voi mitenkään verrata jutussa mainittuihin huumeisiin. Jos amfetamiinia, oksikodonia ym muita huumeita käytettäisiin samassa mitassa kuin alkoholijuomia, kuolemat, ryöstöt, rattijuoppoudet ym oheisvaikukset lähtisivät käsistä. Ei minullakaan ole minkäänlaista ymmärrystä narkkareille. Huumeiden käyttö aloitetaan omasta tahdosta ja tietoisena käytön laittomuudesta.

Lännen ihmemaa
Lännen ihmemaa
17.9.2022 12:53
Vastaa...  Dan Wesson

Juuri näin. Jos haluaa nähdä miltä näyttää asuinympäristö, missä käytetään laajasti huumeita, niin sitä voi ihmetellä YouTubessa haulla Kensington avenue.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
17.9.2022 14:09
Vastaa...  Bling Bling

Jokaisella kulttuurilla on omat perinteiset päihteensä.

Eurooppalaisissa kulttuureissa on hyväksytty alkoholi, mutta ei muita päihteitä.
Islamilainen kulttuuri on sallinut Pohjois-Afrikassa kannabiksen ja somaliassa khatin, mutta ei alkoholia.
Kaakkoisaasialaiset kulttuurit ovat hyväksyneet oopiumin, joskaan heillä ei taida olla muiden päihteiden erityisiä kieltoja.

Sellaista kulttuuria ei liene tällä Pallolla, jossa ei perinteisen hyväksytysti käytettäisi jotain päihdettä.

Paavo/ Pt-media
Admin
17.9.2022 13:52

Itsekin saatan silloin tällöin harvoin vetäistä pikkusen kokaiinia tai piriä kahvin seassa. Tosin viime kerrasta pari vuotta aikaa.

Myönnän olevani hyödytön ihminen yhteiskunnalle. Turha mies. En edes kuvittele olevani yhtään mitään.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
17.9.2022 14:04
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Oikea asenne!

Jupi
Jupi
17.9.2022 22:57

Koko suomen sodanjälkeinen teollisuus rakennettiin amfetamiinin voimalla. Koko Japanin teollisuus on rakennettu metamfetamiinin voimalla. Jne

Juha Sipilä
Juha Sipilä
21.9.2022 14:17

Olen ollut shokissa, sipissä ja nyt tulee virtsankarkailujakin.