Volvo mallia nuorukainen

Sattumalta iltapyörälenkillä tapasin mukavia ruotsalaisia nuorukaisia, joilla päheet Volvot. Takarenkaat savusivat niin maan perusteellisesti, enkä malttanut olla vaihtamatta muutaman sanan nuorison kanssa.

Kyseessä on ns. nuorisomallin katiska, jossa auton teho on rajattu siten, että auto kulkee korkeintaan jotain 40 km/ h:ssa. En tiedä ihan tarkkaan teknisiä rajoituksia näille vempeleille, mutta Ruotsissa niitä kutsutaan A-traktoreiksi tai EPA-traktoreiksi. Niitä liikkuu paljon meidänkin nurkilla ja nuorukaiset kokoontuvat aina iltaisin polttamaan kumia läheiselle parkkipaikalle. Kortin tällaisen auton kuljettamiseen saa 16 vuotta täyttänyt.

Kuvan autoissa oli sellaiset soittimet, että kun volyymit käänsi täysille, niin jytke kuului varmasti Haaparantaan asti. 240 Volvossa erityisesti ihastutti katolle asennettu joku tyyliin 1 000 watin ledivalo, joka vastasi suurin piirtein jotain urheilukentän valoa kun sen räväytti täysille.

Ja se Wunderbaumien haju, se haisi kilometrin päähän. Kun nuorukaiset ymmärsivät, että olen suomalainen, niin väittivät, että Ruotsi tulee mukamas voittamaan jääkiekossa Suomen taas ensi kisoissa 100-0. Olin jyrkästi eri mieltä. Nuorukaiset joka tapauksessa lupasivat, että kun ensi lumi tulee maahan, niin kumpikin Volvo kulkee sivuluisua kevääseen asti. Siitä ei varmasti ole epäilystäkään.

Subscribe
Notify of
guest
18 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius Kad
Qroquius Kad
21.9.2022 14:35

Tuo on se “kevytauto”, joista Suomessakin oli jokin aika sitten puhetta mutta eivät tulleet hyväksytyksi.
Osasyy saattoi olla se, että niiden nopeus olisi rajattu 60 km/t, joka on 15-vuotiaan jonnen käsiin ehkä hieman liikaa.

Hulluuden huippu
Hulluuden huippu
21.9.2022 15:38
Vastaa...  Qroquius Kad

Pääsyynä oli muistaakseni se, että mopoauto valmistaja (ranskalainen) valitti eu:n portaaseen heidän bisneksensä kärsimisestä, mikäli suomessa olisi hyväksytty ns. kevyt autot, joiden nopeus olisi rajattu Max 50-60km/h. Myös auton painossa oli joku yläraja, jota en enää muista. Nyt edelleen Suomessa myydään näitä ylihintaisia muovipaska mopoautoja jotka eivät kestä edes vastaan lentävää varista ilman nuorten vammautumista.

Tämäkin päätös aikanaan oli vain osoitus lammasmaisuudesta Suomen päättäjissä, sekä siitä ettei tätä maata johdeta Suomen rajojen sisältä..
Näköjään Ruotsissa tämäkin asia toimii paremmin.

terhomatti.hämeenkor
terhomatti.hämeenkor
21.9.2022 14:58

Jaa, no: A-traktori on A-traktori. Onhan se 60 kuitenkin jotain kaapuntissa pyöriessä…

rocky
rocky
22.9.2022 12:44

70/80-luvun taitteessa jo parhaimmillaan laitettiin mopot kulkemaan 100km/h.

Traktoripoliisit
Traktoripoliisit
21.9.2022 15:02

Ruotsissa A-traktorit/EPA-traktorit ovat kaamea vitsaus niille jotka saavat ne nurkilleen ajamaan tuntitolkulla 24/7. Poliisi on ollut hyvin laiska tekemään asialle mitään mutta alkaa nyt herätä. Traktorit ajelevat kilpaa esim. markettien parkkipaikoilla ja kauppakeskusten välillä eivätkä pahemmin piittaa jalankulkijoista, koirista tai lastenvaunuista.

Näille nuorille pitäisi ehdottomasti järjestää oma rata missä ajella, pois tavallisen liikenteen keskuudesta. Tai sitten voisivat harjoittaa partiointia/spaanausta ghettolähiöissä niin tekisivät jotakin hyödyllistäkin.

Astetta tehokkaampaa
Astetta tehokkaampaa
21.9.2022 17:27
Vastaa...  Traktoripoliisit

Ne kiihdytyskisat ovat ihan tuttuja Suomessakin hypermarkettien parkkipaikoilla. Wanhan ajan kortteliralli taitaa puolestaan olla hiipunut.

Old Fart
Old Fart
21.9.2022 17:34

Ai ai ollapa taas 16 ja tyhmä mutta iloinen! Isi maksaa laskut ja äiti tekee ruokaa ja pesee vaatteet. Itelle jää vaan armoton runkkaaminen ja naaman aukominen, tietäminen kaikesta kaiken. Upeeta aikaa.

Pera Pervo
Pera Pervo
21.9.2022 19:34

Sivuluisua kevääseen… Heh heh. Hyvä meininki, pojat on poikia!

Piikivi
Piikivi
21.9.2022 21:40

Saisi joillakin nuorukaisilla olla tuo 4-kympin nopeusrajoitus ainakin 25-vuotiaaksi asti. En tykkää yhtään kaahailijoista. Ovat vaaraksi muille ja itselle.

nimellinen
nimellinen
21.9.2022 22:32
Vastaa...  Piikivi

Aika paljon on saanut lukea nykyään miten “erikoisluvallinen” nuori on töhöillyt liikenteessä, useimmin törkeän ylinopeuden takia. En muista nuoruudestani kuin yhden tai kaksi jotka saivat erikoisluvalla alaikäisenä kortin, olisiko ollut Toni Nieminen yksi joka sai kortin että pääsee mäkihyppytreeneihin.

rocky
rocky
22.9.2022 12:46
Vastaa...  nimellinen

Mutta alkoikin joku ihan muu V aukeamaan sen jälkeen.

rocky
rocky
22.9.2022 12:49
Vastaa...  Piikivi

Vaaratekijä on liian alhaiset nopeusrajoitukset jotka asetettu 70-luvun alun autojen ja renkaiden mukaan.Sitten vielä nämä varmuuden vuoksi vähän alle rajoituksen ajavat joilla todellinen nopeus seilaa 10-20km/h alle sallitun hyvillä keleillä niin saavat jonot aikaiseksi.

Anomius IV Suuri
Anomius IV Suuri
22.9.2022 18:02
Vastaa...  rocky

Vaaratekijä on joku kuumakalle, joka roikkuu takapuskurissa kun ei malta ajaa edes sallittua enimmäisnopeutta.

ennakkoluuloinen
ennakkoluuloinen
22.9.2022 05:31

Harmitonta ja reippaan veitikkaista nuorisoa, pitäähän nuorison saada jotain konhottaa. Ilmeisesti kyseiset nuoret eivät polta omia ja muitten laitteita, saati tahallisesti vahingoita lähimmäistä. Touhu ja toiminta on rakentavaa, ei tuhoavaa.

Sherlokki suvakko
Sherlokki suvakko
22.9.2022 07:20

Meinasin Pave muutama päivä sitten kysyä sulta, että tapaatko enää ollenkaan orginaaleja kunnon Sveduja, kun näitä satiaisia tuntuu maa olevan aivan pullollaan. No ny siihen tuli vastaus ja jääkiekko paljastaa intohimon kansojemme välillä, siitä mä tykkään. Lyhythän tuo raportti oli, mutta jää kaipaamaan enemmän juttua tavisten kanssa, vai onko ne hiirulaisia etteivät uskalla suutansa avata. Toinen asia on tietysti, ettei niistä saa kunnon juttua aikaseks.

Ali
Ali
22.9.2022 08:30

Me poltta nuo auto alta aikayksikkö.

VMP
VMP
22.9.2022 09:45

Joo ja kun katsoo noita suomalaisia kolareita niin olisi kuollut/pahasti loukkaantunut paljon enemmän sivullisia jos nuo nuoret olisi saaneet tuollaisilla “kevytautoilla” pamautella toisten päälle…. Näiden sankareiden ajoa joutunut sen verran katsomaan, että luojan kiitos se älyvapaa laki ei mennyt läpi, moni kiittää vaikkei sitä tiedä.

Sam Colt
Sam Colt
22.9.2022 10:38

EPA-traktori syntyi jo 1950-60 luvuilla pieniin kuljetustarpeisiin.
Muistan Ruotsissa 1964 nähneeni PV-Volvosta tehtyjä lava-autoja.
Ei kai niillä kumia poltettu ja desibelejä kehitelty.