Venäjä julkaisi ”vaalien” alustavia tuloksia, liki 100 % väestöstä äänesti Venäjään liittymisen puolesta

Ukrainassa Venäjän miehittämillään alueilla pidettyjen äänestystulosten ensimmäisiä tietoa on tippunut julkisuuteen. Lähes 100 % väestöstä äänesti Venäjään liittymisen puolesta.

Äänestyksessä siis kysyttiin, että pitääkö alueet liittää Venäjään. Ensimmäisissä alustavissa julkaistuissa tuloksissa, kun äänistä on laskettu 15-25 %, niin Donetskin väestöstä 98 %, Luhanskin väestöstä 97 %, Zaporižžjan väestöstä 98 % ja Khersonin (myös Herson) väestöstä 97 % äänesti Venäjään liittymisen puolesta. Normaalin virhemarginaalin puitteissa saadaan varmaan se 100 % täyteen.

Äänestysalueilta on tiedossa monenlaista uhkailua. Ukrainalaisia on uhkailtu aseilla, jos oikeaa ääntä ei osata antaa. Lisäksi Venäjä on kuskannut bussilasteittain jostain Venäjältä tuotuja siviilejä ”äänestämään”. Ihmisten koteihin on menty aseiden kanssa ja muutenkin äänestystilanne on ollut sellainen, että mistään oikeista vaaleista ei ole kyse.

Kunhan tulokset saadaan ”laskettua”, niin luultavasti Venäjä julistaa, että alueet Krimi, Ukrainan etelärannikko Hersonista itään ja Donbassin alue kuuluu nyt Venäjälle. Näin sodan luonne venäläisestä näkökulmasta muuttuu puolustussodaksi, ja liikekannallepano voidaan julistaa kaikille yli 16-vuotta täyttäneille miehille.

Alla karttaan kuvattu suurin piirtein se alue, jonka Venäjä nyt aikoo ottaa valtaansa.

 

Joidenkin arvioiden mukaan Venäjä saattaa julistaa myös Moldovaan kuuluvan Transnistrian Venäjään kuuluvaksi.

Joka tapauksessa Moskovan tarkoitus on ollut selvästi se, että kun tämä ”äänestystulos” nyt julkaistaan, ja Ukrainan alueet julistetaan kuuluvaksi Venäjään, niin sen odotetaan lisäävän venäläissotilaiden taistelutahtoa.

”Sota on perseestä”

Tästä ei kuitenkaan kannata olla niin varmaa. Ukrainan tiedustelu on kaapannut useita puheluita, joissa kerrotaan, että venäläiset sotilaat mm. haaveilevat haavoittumisesta sen verran pahasti, että eivät kuole, mutta pääsee sairaalaan. Mm. Hersonin alueelta siepatuissa puheluissa rintamalla oleva sotilas kertoo naiselle, luultavasti äidilleen, että monet haaveilevat loukkaantumisesta päästäkseen pois rintamalta.

Sotilas ennustaa puhelussa, että Venäjä lähettää alueelle lisää tykinruokaa liikekannallepanon myötä. Mies valittelee, että tappiot ovat suuria ja kaatuneita lojuu kaikkialla. Sotilas kertoo, että sota on perseestä ja kaikki ovat apaattisia. Vankilakin voisi olla hyvä vaihtoehto, mutta lopuksi hän kertoo, että rukoilee haavoittumisen puolesta.