Kiinalainen TikTok urkkii koko puhelimen sisällön

Suosittu videosössöttäjien alusta TikTok vaikuttaa olevan heti kunnon urkkija. TikTokin sovellus imaisee käytännössä kaikki tiedot mitä ihminen nyt on vain saanut puhelimeen itsestään ujutettua.

TikTok on kiinalainen videosössötysalusta, jolle käyttäjät lataavat lyhyitä videoita muutamasta kymmenestä sekunnista minuutin pintaan. Vähän kuin Youtube, mutta pienin vivahde-eroin.

TikTokin käyttäjäehdoissa sanotaan mm. seuraavaa:

– Keräämme sisältöä; tekstiä, kuvia ja videoita laitteesi leikepöydältä. Keräämme myös tietoa viestien sisällöstä ja viestien metatietoa (=lähettäjä, puhelinnumero, sijaintitiedot yms).

– Tietojasi jaetaan kolmannen osapuolen alustojen kanssa, jotta voimme tarjota sinulla parhaimman mahdollisen käyttäjäkokemuksen. TikTok jakaa kolmannelle osapuolelle antamiasi tietoja, teknisiä tietoja ja muuta sellaista tietoa, jota laitteelta on mahdollista imuroida.

Kolmas osapuoli on siis Kiinan valtio.

– Keräämme käyttäjän ostostietoja kuten kolmannen osapuolen maksukorttitietoja (pankkikortin numerot) tai muita maksutietoja (kuten PayPal-tietoja). Myös tapahtuma- ja ostoshistoriasi tietoja kerätään.

– Keräämme tiettyjä laite- ja verkkoyhteystietoja, kuten käyttämäsi laitetiedot (=mitä puhelinta käytät, mallia jne), käyttöjärjestelmätietoja ja näppäinlyöntitapasi ja rytmisi ja mitä kieltä käytät.

– Keräämme tapahtumatietoja miten käytät internettiä ja millaista sisältöä selailet. Tunnistamme myös katselemistasi videoista, kuvista ja muusta sisällöstä esineitä, maisemia, paikkoja, kasvoja tms. tietoa, mitä kuvissa ja filmeissä voi esiintyä.

– Tunnistamme puhetta ja muutamme sen tekstiksi. Jos esimerkiksi nimesi esiintyy tekstissä, niin se tunnistetaan.

Muutaman mainitakseni ehdoista. Käytännössä TikTokin käyttäjä antaa sovellukselle rajattomat oikeudet seurata puhelinta ja sen käyttöä.

 

Luultavasti kenelläkään ÄO 75 -tikotokkaajalla ei ole mitään “pelättävää”, tuskinpa ne vinosilmät nyt jotain törröhuulen “my day”-videota jaksaa katsoa sekuntia pidempään, kun niitä ei jaksa katsoa kukaan muukaan.

Enempi tässä tympii se, että monet viranomaiset, kuten verovirasto, poliisit, kouluopettajat ja sen sellaiset ovat ladanneet TikTok-sovelluksen ja sitä kautta jakavat tietämättään muiden ihmisten tietoja eteenpäin.