Venäjän miestappiot tällä hetkellä hurjan puoleisia

Venäjä on kokenut viime viikkojen aikana suuren puoleisia mies- ja kalustotappioita. Varsinkin sotilaita on kaatunut kuin heinää elonkorjuussa. Puhutaan parhaillaan tuhannen miehen päivätappioista.

Sodan alusta 5. marraskuuta saakka ukrainalaisten arvion mukaan venäläisiä kaatuneita sotilaita on reilu 75 000 henkilöä. Venäjä ei ole kokenut toisen maailman sodan jälkeen vastaavia tappioita. Varsinkin viime viikkojen aikana sotilaita on kaatunut vajaan tuhannen miehen päivävauhtia.

Miestappiot ovat jo sitä luokkaa, että on ihme, että puna-armeija ei muuta taktiikkaa vaan jatkaa samalla menolla. Toisaalta, tämä juuri on Venäjän taktiikka; siellä ei välitetä omista sotilaista, eikä siviileistä.

Venäjä toimii omien haavoittuneiden osalta juuri niin kuin Venäjältä voi odottaa. Haavoittuneita jätetään oman onnensa nojaan lojumaan pitkin kenttää. Ukrainanalaiset sotilaat ovat useissa tapauksissa pelastaneet venäläisiä haavoittuneita varmalta kuolemalta.

Rintamalinja on toistaiseksi pysähtynyt suurin piirtein samoille sijoilleen, jossa se on ollut viimeiset viikot. Koskee niin etelä- kuin pohjoisrintamaa. Venäläiset ovat perääntyneet paljolti Hersonin alueelta. Dneprin itärannikolta on aloitettu ukrainalaisten siviilien pakkosiirrot. Kyseessä on siis ihan puhtaasti kyyditykset.

Luultavasti siviilejä kuskataan jonnekin uudelleen avattuihin gulageihin jonnekin Siperian perukoille, mutta tästä ei ole mitään varmaa tietoa. Mutta ei tarvitse olla kummoinen Venäjä-asiantuntija, että tämän asian voi arvata melko varmasti.

 

Pohjoisrintamalla ukrainalaiset ovat edenneet jonkin verran, mutta eteneminen on tällä hetkellä hidasta. Maasto, sää ja kaikki vaikuttavat asiaan. Videopätkässä vapautettua Bakhmutin kaupunkia Donetskin alueella.

Venäläisten sotilaiden pahin pelko on tällä hetkellä pienet dronella tiputettavat kranaatit. Niiltä ei ole suojassa missään ja ne voivat ihan yllättäen noin vain tipahtaa poteroon tai kuoppaan, jonne vihollinen on kaivautunut piilojemmaan. Tämä drone-pommi on siinä mielessä tehokas, että sillä on jo valtava pelotevaikutus etukäteen, koska siltä on vaikea suojautua.