Da da, sanoi suomalainen vatnik kun kuuli Putinin puheen

Viime aikoina on noussut esiin venäläinen käsite “vatnik”. Mitä tarkoittaa? Vatnikin suomalaisilla vastineilla voidaan simuloida millainen on venäläinen tollo, joka uskoo sokeasti Kremlin propagandaan.

Vatnik on venäjää ja tarkoittaa halventavassa mielessä venäläistä ääliötä, joka uskoo kaiken mitä Venäjän hallitus sanoo. Vatnik on tietenkin Putinin vankkumaton kannattaja. Vatnik on tyhmä, oppimaton ja huonokäytöksinen henkilö ja halveksii sivistystä. Haisee viinalle ja mahorkalle ja pitää Venäjää maailman napana, maailmassa, jossa muiden tarvitse olla olemassa.

Sana lanseerattiin joskus vuoden 2011 paikkeilla Venäjällä, josta se levisi Ukrainaan ja muihin entisiin Neuvostomaihin, joissa puhutaan venäjää. Vatnik syntyi sarjakuvahahmosta, joka oli mustasilmäinen henkilö, jolla juuri halveksittiin tällaista stereotyyppistä venäläistä henkilöä, joka on teennäisen älykäs yltiö”patriootti” ja toistelee venäläisissä joukkotiedotusvälineissä esitettyä tavanomaista Kremlin propagandaa.

Yksinkertaisesti vatnik on venäläinen arkkityyppi, joka tukee hallitusta, uskoo sen propagandaa.

Suomalainen simultaani-vatnik

Suomalaisista putlereista ei ehkä pitäisi puhua nimellä putinisti, vaan vatnik kuvaa heitä paremmin. Suomalainen vatnik, kun sattuu lukemaan netistä kritiikkiä Venäjän suuntaan, niin aloittaa naama punaisena vaahtoamisen. Wää wöö yää kyllä Venäjä onpi jämti, Nato ja USA yää.

Vatnik toistaa sanasta sanaan Kremlin propagandaa ja tekee asioista tahallaan väärintulkintoja Venäjän hyväksi. Vatnik on esimerkiksi vankkumaton Suomen “liittoutumattomuuden” kannattaja, eli ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta ei tietenkään tarkoita oikeasti liittoutumattomuutta ja Suomea, vaan Venäjän etua. Suomalaisten vatnikkien ehkä vastenmielisin piirre onkin juuri tämä asioiden ymmärtäminen Venäjän etu edellä. Jonkin verran siinä on samankaltaisuutta puhtaaseen 70-luvun suomalaiseen suomettumiseen.

Muita esimerkkejä, tyypillinen heikkolahjainen suomalainen vatnik väittää esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, että koska media valehtelee, niin se valehtelee myös Ukrainan sodasta. Tällä vatnik ei tarkoita sitä, että media oikeasti valehtelisi Ukrainan sodasta ummet ja lammet, vaan tietenkin sitä, että Venäjällä oli oikeutus hyökätä Ukrainaan.

Suomalaisella vatnikilla on melko tyypillinen ryssän vatnikin usko Venäjän suuruudesta. Että huomenna, ylihuomenna, ensi viikolla kun patrioottista Venäjän karhua on suututettu tarpeeksi, niin puna-armeija kaivaa jostain salaisesta siilosta modernit aseet ja eliittisotilaat. Sen jälkeen Ukrainan yli mennään, että heilahtaa. Jos Venäjän menetyksiä onkin tullut tähän asti, niin ukrainalaisia sotilaita sitä vasta kaatuukin.

Yleisesti ottaen suomalainen vatnik toistelee ukrainan sodasta ihan niitä perus asioita, joita tuutataan Kremlistä maailmalle. Ne voivat olla mitä tahansa USA:n biolaboratorioista kansanäänestyksien hyväksymiseen jonakin faktana.