Ilmastoaktivisteille linnaa sabotaasista ja lentoliikenteen häirinnästä

Yhden aktivistin käsi poliisin kuvaamana sen jälkeen kun se on liuottimilla saatu asfaltista irti.
Ruotsissa on ollut viime viikkoina useita oikeudenkäyntejä ns. ilmastoaktivisteja vastaan. Monille aktivisteille on lätkitty oikeuksissa jopa ehdottomia vankeustuomioita.

Viime elokuussa tusina aktivisteja liimasi itsensä Solnan kohdalla E4 moottoritiehen kiinni. Tästä seurasi 35 km autojono Tukholmasta Upplands Väsbyyn asti. Yksi ambulanssi, joka oli hätäajossa, jumittui ruuhkaan.

Syyttäjä vei käräjille 12 aktivistia ja Solnan käräjäoikeus tuomitsi viikko sitten kaikki sabotaasista ja käskyn noudattamattajättämisestä neljän kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Oikeuden mukaan ehdoton ei ollut tarpeen, sillä kenelläkään ei ollut aikaisempaa rikosmerkintää.

Helsingborgin käräjäoikeus taas tuomitsi tänään yhden 50-vuotiaan aktivistin kahden kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Mies oli yksi monista aktivisteista, jotka liimasivat itsensä Helsingborgin Ängelholmin lentokentällä lentokoneen runkoon itsensä kiinni. Viisi muuta osallistujaa tuomittiin ehdollisiin vankeuksiin ja sakkoihin.

Växjön käräjäoikeus tuomitsi niin ikään kahden kuukauden ehdottomiin vankeuksiin kaksi nelikymppistä aktivistia, miehen ja naisen. Pariskunta kiipesi muutaman muun aktivistin kanssa Växjön lentokentälle ja liimasivat itsensä kiitorataan kiinni.

Kaksikko kiisti rikoksen ja vetosi hätävarjeluun, he nimittäin toimivat hätätilassa ilmaston puolesta. Rikosnimike oli kuitenkin ilmailuliikenteen häirintä.

Huomattavaa näissä kaikissa tapauksissa on se, että aktivistit eivät ole mitään nuoria teinityttöjä vaan pikemminkin hampaattomia mummoja. Nuorin tuomituista on 24-vuotias ja vanhin 70-vuotias. Keski-ikä pyörii jossain 45-50 ikävuoden hujakoilla.

Lisäksi useimmat aktivistit kuuluvat ns. ylempään keskiluokkaan. Monilla on hyviä arvostettuja ammateja, kuten arkkitehti tms. Yksikin Växjössä tuomion saanut asustaa miljoonahuvilassa.