Miksi Ukrainan pitäisi neuvotella rauhasta Venäjän kanssa, kun se ottaa alueita ilmankin takaisin?

Jotkut tahot väläyttelevät aina silloin tällöin rauhanneuvotteluja. Ukrainan pitäisi alistua neuvottelemaan rauhasta Venäjän kanssa. Putinistien juttuja ei kuitenkaan koskaan pidä ottaa tosissaan.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että rauhanneuvotteluja käydään vasta sitten kun viimeinenkin venäläinen on ajettu ulos Ukrainasta Krimiä ja Donbassia myöten ja kaikki Ukrainan alueet ovat taas Ukrainan hallussa.

Jos Ukraina nyt lähtisi rauhanneuvotteluun, niin se tarkoittaisi antautumista ja sitä, että Ukrainan antaisi Venäjälle vapaaehtoisesti alueita. Ukraina ei suostu koskaan tällaiseen. Sitä paitsi tällainen ajattelu on tyhmää.

Asian ymmärtää siltä kantilta, kun katsoo seuraavia karttoja. Ylempänä on kartta maaliskuun 26. päivältä, jolloin tilanne oli Ukrainan kannalta pahan puoleinen. Venäjän joukot olivat päässeet syvälle maan sisäosiin pohjois-, etelä- ja itärintamalla. Kiova oltiin lähellä menettää, kuten Harkova. Herson oli tuolloin jo menetetty.

Alempana taas päivän kartta. Ukraina on saanut takaisin vallatusta maasta puolet, ja kolme suurta takaisinvoittoa: Kiovan, Harkovan ja nyt Hersonin alueen takaisin valtaukset. Tässä tilanteessa Ukrainan kannalta ei ole mitään järkeä lähteä Venäjän kanssa neuvottelupöytään. Kyllä sieltä tulee se neljäs ja viides ja niin monta voittoa kuin tarvitaan Ukrainan vapauttamiseen.

 

Hersonin vapauttaminen oli tärkeä voitto ja nyt Ukrainan seuraava osatavoite on varmasti koko Hersonin oblastin vapauttaminen ja Zaporizzijan oblastiin kuuluvan Melitopolin kaupungin vapauttaminen. Kun etelärannikko on katkaisu ja maayhteys Donbassista Krimille poikki, niin alkaa se viimeinen koitos.

“Ukraina ei ole kotisi! Ukraina on hautasi!”

 

Kinburnin operaatio

Useiden eri sotilaslähteiden mukaan Ukrainalla on menossa uusi operaatio Kinburnin niemimaalla. Eri lähteiden mukaan Ukrainan maihinnousujoukkoja on rantautunut niemimaalle. Eli ovat nyt samalla puolella Dnepr-jokea kuin Hersonista paenneet venäläiset joukot.

Jos tämä tieto pitää paikkaansa, niin voi odottaa Ukrainalta melkoista pommia. Venäläisille joukoille ei anneta yhtään armonaikaa eikä lepoa, vaan paine on koko ajan päällä. Venäläisillä taas tuskin on kovin suurta motivaatiota jatkaa taistelua. Juuri hetki sitten on paettu Dneprin yli kusi sukassa, kuviteltu, että saa vähän hengittää ja ei… ukrainalaiset painavat päälle.

Sotilaallisesti tämä olisi melkoinen jatko Hersonin vapauttamiselle. Sunnuntain aikana saamme varmasti tästä tarkempia tietoja.