Ruotsin hallitus aloitti tutkimuksen miten elinikäiset oleskeluluvat voidaan muuttaa määräaikaisiksi

Ruotsin nykyhallituksen perustana ollut ns. Tidö-sopimus näyttää alkavan toimimaan. Sopimuksen allekirjoittaneet puolueet aloittavat nyt tutkimuksen mahdollisuudesta muuttaa elinikäiset oleskeluluvat määräaikaisiksi.

Tidö-sopimus (Tidöavtalet) on solmittu kolmen hallituspuolueen moderaattien eli kokoomuksen, liberaalien ja kristillisdemokraattien kanssa sekä sverigedemokraattien, joka taas ei kuulu hallitukseen. Sverigedemokraatit kuitenkin saivat monia asioita kirjattua sopimukseen, jotta hallitus saatiin kasaan.

Monet SD:n vaatimat ehdot käsittelevät mm. maahanmuuttoa. Nyt hallitus aloittaa tutkimuksen, että miten elinikäiset oleskeluluvat voitaisiin muuttaa määräaikaisiksi.

Ero määräaikaisella ja elinikäisellä oleskeluluvalla on tietenkin se, että elinikäinen on elinikäinen, eikä sitä yleensä kovin kevyin perustein ole pystytty perumaan, lähinnä kovien rikosten yhteydessä. Määräaikaisen oleskeluluvan perusteet tutkitaan aina kun määräaika umpeutuu, että täyttääkö henkilö uuden oleskeluluvan ehdot.

Maahanmuuttoviraston mukaan Ruotsissa on tällä hetkellä arviolta ainakin 300 000 henkilöä, joilla on elinikäinen oleskelulupa. Yleisesti tähän ryhmään kuuluu eniten kehitysmaista tulleita henkilöitä, joille oleskelulupa on myönnetty turvapaikkaperusteilla. Myös yksintulleet afgaanit kuuluvat tähän ryhmään. Työ- ja opiskeluperäiset oleskeluluvat ovat yleensä määräaikaisia.

Maahanmuuttovirasto arvioi mm. SVT:n uutisissa, että Tidö-sopimuksen myötä maahanmuutto Ruotsiin tulee vähenemään radikaalisti.

Sosiaalisen median eri alustoilla hallituksen toimia on kritisoitu rajusti. Mahdollisuus, että elinikäinen oleskelulupa muutetaan määräaikaiseksi, aiheuttaa monissa maahantulijoissa ahdistusta ja pelkoa, että he eivät saa jäädä Ruotsiin.

 

Muutos tulee toisin sanoen olemaan Ruotsin mittapuussa todella radikaali. Mitään vastaavaa ei ole viimeisten vuosikymmenien aikana edes uskallettu miettiä ääneen ilman, että henkilö olisi joutunut rasismi-pyöritykseen.

Nyt yhtäkkiä hallitus puuhaa asiaa, jonka perusteella henkilöt, joilla ei ole mitään tekemistä Ruotsissa, voidaan palauttaa takaisin kotiin. Sitä paitsi asiaa on pakko viedä eteenpäin, jos puolueet aikovat olla hallituksessa.