Punavirheät Tukholman valtuuston enemmistönä – siihen loppuu cruisailu

Kun punavihreät saivat vaaleissa enemmistön Tukholman kaupunginhallituksessa, niin heti alkaa tapahtumaan. Ensimmäisenä aiotaan sulkea autoliikenteeltä Sveavägen ja tappaa vuosikymmeniä jatkunut autoharrastus.

Punavihreä enemmistö, ja kun kaupungin liikennepuolta vielä laitettiin hoitamaan miljööpuolue vihreät, niin se tietää autoilijoille: itkua ja hammasten kiristystä.

Tulevien vuosien tavoitteena on supistaa Tukholman autoliikennettä 30 prosenttia ja ensimmäisenä se tapahtuu sulkemalla Sveavägen. Aluksi tosin viikonlopuiksi, mutta kun vauhtiin päästään, niin ei mene kauaa kun katu suljetaan kokonaan henkilöautoilta.

Ei ihan, mutta melkein sama asia kuin Helsingissä Mannerheimintie suljettaisiin autoliikenteeltä.

Sveavägenin sulkemisen perimmäinen johtoajatus on tietenkin se, että kun katu on tunnettu jo vuosikymmenien ajan Tukholman parhaana pillurallikatuna, niin nyt tälle pitää tuleman loppu. Sehän nyt on selvää, että jos vihreät saavat päättää, niin kukaan ei ajele pimppiscruisinkia. Kesäviikonloppuisin kadulle kokoontuu satoja autoja. Sveavägenin Norrtullin päässä on joka viikonloppuinen kokoontuminen, jossa varsinkin jenkkiautoharrastajat ovat kokoontuneet jo 70-luvulta alkaen.

Sveavägenin McDonaldsilta Sergelin torin suuntaan taas on ollut suosittu paikka tuunattujen länsiautojen näyttelypaikka. Kadun varrella on kymmeniä suosittuja kaljaterasseja, joissa iltaa istuvat ravintola-asiakkaat ovat saaneet ihailla hienojen autojen cruisailua. Itsekin on tullut istuttua eräätkin illat Sveavägenin terasseilla ja ihailtua hienoja autoja.

Koko Sveavägenin viikonloppuiltoihin siis kuuluu aivan oleellisesti tämä autoshow. Se on eräänlainen kaupunkiklassikko ja ollut sitä jo vuosikymmeniä.

Nyt tämä loppuu. Kannattaa huomata jutussa tosiaankin juuri se, että itsessään Sveavägen, vaikka onkin cityn yksi vilkkaimpia katuja, niin viikonloppuisin liikenne siellä ei ole mitenkään erityisen vilkasta.

Filmillä tunnelmakuvia viime kesän yhdestä crusingista.

Subscribe
Notify of
guest
44 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Mr X

Kuinka hulluksi touhu voi mennä ? Stockholm Cr,vain 1 kerta per vuosi,väkeä tullut aina pitkin maita ja mantuja,TAPAHTUMA,ei ole muualla,kuppilat-terassit full satt,satoja turisteja,väki viihtyy,ei ongelmia,lähes 0% vuohiväkeä.

p.grandell

niinhän minäkin nuorena kollina -73 mallisella corvetellani cruisailin sveavägenillä, ihania/hienoja aikoja…..

Mr X

P Grandell ,No,sitten tiedät,missä oli Gulf,Tegner Källaren,Wallonen,Märsta Matte ja kaikkien raggareiden tuntema Soppa Nisse,ja mikä oli taikasana vuosikaudet . Ja montako Nils Johan oli ekan jälkeen,ennen total torsk.Ja mitä sanoi Dynamit Sonny på slutet av 80talet.Jos vastaat kaikkiin oikein,olemma vähintään nähneet,kenties olleet samalla tontilla.Men,hyvät huomenet iaf.

Sherlokki suvakko

Siis, ei kai?! Kyllä tää punavihree poraaminen kääntyy vielä itseään vastaan, pistää aivan haukkomaan henkeä!

T

Tuo kieltohan on hyvä asia. Melua aiheuttava turha liikenne on kielletty. Nämä ihmiset voivat varata tilaisuutta varten vaikka moottoriradan. Tai voivat mennä kruisailemaan vaikka teollisuusalueelle, jolloin metelistä ei ole niin paljoa haittaa.

Qroquius Kad

Sitäpaitsi pinpiqruisailuun ei ole enää mitään perustetta, koska ruotsittarien pinpit kuuluvat Oikeauskoisille Kulttuurinrikastajille, eivätkä he tarvitse qruisailua sitä saadakseen.

Jokeri

Kohta varmaan suomalaisilta kielletään töihinmeno polttomoottoriautoilla.

Washbrush

Vihreät osaavat hakeutua eniten kiusaa tekeviin instansseihin ja aiheuttaa kokoonsa nähden liian paljon harmia.

T

Ei, kyse on yleisten tilojen viihtyvyydestä. Autoliikenne alentaa aina minkä tahansa paikan viihtyvyyttä. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa erään pikkukaupungin viihtyvyys oli saatu korkealle tasolle, kun autoliikenne oli estetty pienen kaupunkikeskustan sisäpuolelta. Autot jätettiin ilmaiseen parkkiin ulkopuolelle ja siitä käveltiin keskustaan viihtymään ilman autoliikenteen melua ja saastetta.
On mahdollista olla kansallismielinen ja autokriittinen samaan aikaan.

Jns. Man

’T’
Oletko joku punikkivihreiden ’somesoturi’? Se autoton keskusta ei ole hyvä idea joka paikassa. Tukholmassakin on iso, autoton kävelykeskusta, mutta ei joka paikassa pidä kieltää autoilua.

T

En ole vihreä enkä punainen. Vastustan kiihkeästi vihreitä miltei kaikessa. Luitko viestiäni? Olen autokriittinen en autovastainen. En ole ajamassa 100% autokieltoa.
Autoilu aiheuttaa aina haittoja: melu, saasteet, onnettomuudet ja tehoton maankäyttö. Los Angeles on esimerkki kamalasta maankäytöstä kun taas Tokio on miellyttävä kaupunki(Tokio on myös ilo kansallismielisen silmään, sillä se on lähes 100% japanilainen)
Maaseudulla auto on välttämätön, mutta isot kaupungit tulee tehdä joukkoliikenteen ehdoilla

Nurinkurista touhua

No ei ole oikeen tehty joukkoliikenteen ehdoilla eli silloin autoilun rajoittamiseenkaan ei ole perusteita. Ja jos ei kestä kaupungin melua niin piruako sinne muuttaa nillittämään.

T

Väärin. Mitä tiheämpi asutus, sitä tärkeämpää on hyvät käytöstavat. Klassikko esimerkkinä Tokio. Viihtyvyys on hyvä, koska ihmiset ovat todella hyväkäytöksisiä.
Melua eli viihtyvyyshaittaa tuottavien ihmisten pitää huomioida muut ja mennä päristelemään vaikka teollisuusalueelle.

Qroquius Kad

Tokiossa on viihtyisää, koska siellä asuu kohteliaita japanilaisia.
Saman kokoinen afrikkalainen kaupunki on eläintarha, koska siellä asuu kiljuvia ja lörpötteleviä neekereitä.

KLK

Sangen monen matkan toinen pää kuitenkin on kaupungissa, toinen maaseudulla. Näinhän on erityisesti silloin, kun maaseudulla asuva käy kaupungissa ostoksilla, ostamassa jotakin sellaista harvinaisempaa tavaraa, jota vain suurissa kaupungeissa on saatavilla. Tai sitten jossakin kaupungin kulttuurikohteessa, vaikkapa elokuvissa.
Ja myös toisin päin: kun kaupunkilainen on hankkinut kesämökin ja menee sinne. Tai sitten jollakin suurella ulkoilualueella tai matkailukohteeksikin muodostuneessa luontokohteessa.
Tai sitten kun kaupunkiin muuttanut käy maalla asuvan sukulaisensa luona vierailulla tai päinvastoin.
Tällaisissa tapauksissa matkaa harvoin voidaan suorittaa kokonaan julkisilla kulkuneuvoilla, koska maaseudun harvaan asutuilla alueilla sellaisia ei kulje.

T

Kuten manitsinkin, en ole autovastainen vaan autokriittinen. Auto on välttämättömyys maaseudulla, mutta autot ovat myös viihtyvyyshaitta pääsääntöisesti melun, mutta myös ilmanlaadun alenemisen vuoksi. Sen vuoksi olen hyvin kriittinen huviajelusta kaupungin viihtymisalueilla.

rocky

Auto on sama kuin vapaus.Saa mennä minne haluaa milloin haluaa.

T

Vapaus toimii kyllä maaseudulla. Kun halukkaita menijöitä kohteeseen x on riittävän vähän. Tokiossa esimerkiksi mikään määrä parkkipaikkoja ei riittäisi. Ja maan arvon vuoksi parkkipaikan hinta olisi jo epärealistisen suuri.
Hyvä kysymys on myös minkä kokoinen taajaman pitää olla jossa autoliikenne ei ole enää kovin toimiva ratkaisu, kenties + 100k ? Turussa esimerkiksi ruuhka-aikaan liikenne voi olla hidasta ja Toriparkin käyttö on ylihintaista

Khmm

Tietä myöten on silloinkin mentävä niin että.osin korvien välissä se vapaus. Auto on kyllä mukava ja kätevä ja ilman sitä etenkin perheellisen elämä on olisi lopen hankalaa ja kallista.

T

Hyvä. Autoshow, autoleikit tai autokilpailut ei kuulu yleisille kaduille tai teille. Sitä varten voi vaikka varata moottoriradan. Vihreät ovat yleensä kaikessa väärässä, mutta eivät tässä.

VMP

Se vituttaa kun jäät liikeenteessä tollaisen perään haju on niin maan perkele..

T

Houston on esimerkki autoliikenteen pilaamasta kaupungista
https://www.youtube.com/watch?v=uxykI30fS54

Qasqai

Lähempänä ovat esimerkiksi Rooma, Ateena ja Kairo.

Mr X

Ne,jotka eivät ole koskaan nähneet-kokeneet ko tapahtumaa,eivät tiedä mitään. Yksi hienoinpia lauantaipäiviä-iltoja-öitä.

T

Varmasti onkin hienoa. Mutta ei kuulu yleiselle tie/katualueelle.

Minä

Asunut Tukholmassa pari vuosikymmnetä, mutta en koskaan käynyt tuolla noita katsomassa. Sen sijaan monesti näin niitä Kungsgatanilla ajelemassa.

Sekunda Hurri

Jätän auton aina tukholmassa johonkin sivummalle ilmaiseen parkkiin ja käytän maanalaista. Hermoja repivää ajaa autolla tukholmassa. Parkkipaikkaa ei tahdo keskustasta löytyä välillä millään ja pysäköiminen on kallista.
Nämä autokruisingit on sitten asia erikseen ja niitä on kiva käydä seuraamassa.
Sveavägenillä kävin todella usein Ancor bupissa, missä oli Hevykaraoke, nyt on jo useampi vuosi viimekäynnistä.

Tässä lisää tapahtumasta:https://www.youtube.com/watch?v=Geb0DIDHIL0

Oma mieltymykseni on autot, joita ei ole uudestaan maalattu, vaan alkuperäismaaleissa, vaiikka olisi kulunut ja huono pinta ja sama moottoripyörien suhteen.

Vain ruma moottoripyörä voi olla kaunis!

Kukavaan

Jos tukholmalaiset ovat äänestäneet punavihreitä, niin ovat ansainneet seuraukset.

murre riepunen

Helsinki seuraa perässä, kuten muissakin asioissa, joista vain harmia.

rasistinen realisti

Jep. Pk seutu täyteen ilmastopakolaisia ( uusi nimitys kehitysmaalaisille ) , ja kantasuomalainen riistäjä, tervarasisti yms maksajaksi. Utopiahan on, että hgin keskusta muutetaan monikulttuuriseksi preiäksi, missä vaikkapa muslimit myyvät autottomilla kaduilla, vaikkapa kamelinpaskaa paistettuna. Sitä kamelipuisto innovaatiota, ei vaan vielä ole tänne tuotu.

Turha autoilu pois

Minun hyvä ystäväni jäi Sveavägenillä, suojatiellä, polkupyörän alle ja sai kallovamman! Pyöräilijä pakeni mutta saatiin kiinni. Oli baltialainen akka.

Asun itse liikenteellä pilatulla kadulla, raivostuttaa. Liikenne oli tähän muuttaessani 8000 autoa/vrk, vuonna 2030 sen ennustetaan olevan 30.000 autoa/vrk. Ällöttävää.

T

Pyöräilijät ovat keskimäärin röyhkeämpiä kuin autoilijat.

Kukavaan

Pöyräilijät ovat vaarallisia nimenomaan jalankulkijoille.
Ehkä pyöräily vie niin suuren osan aivokapasiteetista, ettei sitä jää riittävästi järjen käyttöön.

Jos pyörät keksittäisiin vasta nyt, ne ehkä kiellettäisiin. Pyöräillä saisi vain niitä varten rakennetuilla radoilla.

Qroquius Kad

Nämä spandex-ohjukset ovat totisesti merkittävä elleivät peräti merkittävin kaupunkiliikenteen vaarantaja jalankulkijoiden osalta.
Jalat kelaavat maanisesti vauhtia, nenä viistää etupyörää ja persereikä keikkuu kohti taivasta, kun vauhtia pitää saada vain lisää ja lisää, muusta viis.

Lallukka

Saunan seinää vasten…ja tatam, pum, pumtsipum! Siellä on aina tilaa vielä muutamalle.

Raleigh Jopodeus

Aina voi siirtyä tuunaamaan vaikka polkupyöriä. Laittaa räpättimen ja ääntä päästävän kaasukahvan.

Lallukka

Jep. Pikkukilinä sitä kylän pojat laittoivat palan maitopurkkia takahaarukkaan pyykkipojilla kiinni ja se sitten pärisi kuin raisulla olisi ajellut. Tuli ihan tippa linssiin kun alkoi muisteleen.

Ohmygod

Mun lapsuudessani ei ollut maitopurkkeja. Räpätin tehtiin kestävämmästä! tuohesta jota sai helposi koska monet kodit lämmitettiin haloilla.

Jokeri

Vihreät ovat terroristeja!

Kukavaan

Vihreät on kysymys, johon on ratkaisu. Arvannette mikä.

Tapperlund

Diesel on ikuista, cruisaamaan ei kehtaa kuitenkaan….

Tapperlund

Vem vet Tommy Tiger Björk. Han bodde i Vesterås och äskade bilar. Tommy var på Österbotten, Jeppis kille. Här är Pontus Backs fint berettelse.
https://www.youtube.com/watch?v=-_wXl2zUqkM

Last edited 1 vuosi sitten by Tapperlund
Log in

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/es/signup/XwNAU