Punavirheät Tukholman valtuuston enemmistönä – siihen loppuu cruisailu

Kun punavihreät saivat vaaleissa enemmistön Tukholman kaupunginhallituksessa, niin heti alkaa tapahtumaan. Ensimmäisenä aiotaan sulkea autoliikenteeltä Sveavägen ja tappaa vuosikymmeniä jatkunut autoharrastus.

Punavihreä enemmistö, ja kun kaupungin liikennepuolta vielä laitettiin hoitamaan miljööpuolue vihreät, niin se tietää autoilijoille: itkua ja hammasten kiristystä.

Tulevien vuosien tavoitteena on supistaa Tukholman autoliikennettä 30 prosenttia ja ensimmäisenä se tapahtuu sulkemalla Sveavägen. Aluksi tosin viikonlopuiksi, mutta kun vauhtiin päästään, niin ei mene kauaa kun katu suljetaan kokonaan henkilöautoilta.

Ei ihan, mutta melkein sama asia kuin Helsingissä Mannerheimintie suljettaisiin autoliikenteeltä.

Sveavägenin sulkemisen perimmäinen johtoajatus on tietenkin se, että kun katu on tunnettu jo vuosikymmenien ajan Tukholman parhaana pillurallikatuna, niin nyt tälle pitää tuleman loppu. Sehän nyt on selvää, että jos vihreät saavat päättää, niin kukaan ei ajele pimppiscruisinkia. Kesäviikonloppuisin kadulle kokoontuu satoja autoja. Sveavägenin Norrtullin päässä on joka viikonloppuinen kokoontuminen, jossa varsinkin jenkkiautoharrastajat ovat kokoontuneet jo 70-luvulta alkaen.

Sveavägenin McDonaldsilta Sergelin torin suuntaan taas on ollut suosittu paikka tuunattujen länsiautojen näyttelypaikka. Kadun varrella on kymmeniä suosittuja kaljaterasseja, joissa iltaa istuvat ravintola-asiakkaat ovat saaneet ihailla hienojen autojen cruisailua. Itsekin on tullut istuttua eräätkin illat Sveavägenin terasseilla ja ihailtua hienoja autoja.

Koko Sveavägenin viikonloppuiltoihin siis kuuluu aivan oleellisesti tämä autoshow. Se on eräänlainen kaupunkiklassikko ja ollut sitä jo vuosikymmeniä.

Nyt tämä loppuu. Kannattaa huomata jutussa tosiaankin juuri se, että itsessään Sveavägen, vaikka onkin cityn yksi vilkkaimpia katuja, niin viikonloppuisin liikenne siellä ei ole mitenkään erityisen vilkasta.

Filmillä tunnelmakuvia viime kesän yhdestä crusingista.