Poliisi valvoi ulkomaalaisten työntekijöiden maassa oleskelun edellytyksiä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Ulkomaalaisten työntekijöiden asiat oli pääosin kunnossa viranomaisten valvomilla työpaikoilla. Työnantajilla on vastuu tarkistaa ulkomaalaisen työntekijän työnteko-oikeus.

Viikolla 45 Oulun poliisilaitos valvoi parturiliikkeitä, ravintoloja, autopesuloita ja -korjaamoja sekä hierontayrityksiä yhdessä aluehallintoviraston ja Rajavartiolaitoksen kanssa. Valvonnassa viranomaiset keskittyivät selvittämään työssä tavattujen muiden kuin Suomen kansalaisten maassa oleskelun edellytyksiä ja oikeutta työskentelyyn. Erityisesti viranomaiset kiinnittivät huomiota siihen, nouseeko tarkastuskäynneillä esiin asioita, jotka viittaavat ihmiskauppa- ja sen lähirikoksiin.

Valvotuissa työpaikoissa olivat asiat pääosin kunnossa

Poliisi tarkasti yhteensä 31 eri kohdetta. Sievissä sijaitsevassa valvontakohteessa poliisi tapasi auton kuljettajan, jolla ei ollut ajo-oikeutta. Yhdelle henkilölle poliisi antoi tiedoksi haasteen muuntorangaistusta koskevaan oikeudenkäyntiin. Kajaanissa poliisi tapasi ilman työnteko-oikeutta työskennelleen työntekijän, jolle se kirjoitti asiassa rangaistusvaatimuksen. Lisäksi työnantajan osalta asiassa on ilmoitettu Maahanmuuttovirastolle mahdollisen työnantajan seuraamusmaksun määräämiseksi. Oulussa sijaitsevassa valvontakohteessa poliisi tapasi etsintäkuulutetun vankilaan passitettavan henkilön.

Oulun alueella toimivia parturiliikkeitä poliisi valvoi yhdessä aluehallintoviraston kanssa. Suurimmassa osassa tarkastettavista liikkeistä työskenteli ainoastaan yrittäjä. Osassa liikkeistä, joissa oli työntekijöitä, viranomaiset löysivät huomauttamista työvuoroluettelon laatimisessa ja esillä pidossa.

Viranomaisten tarkastelemat asiat olivat pääpiirteittäin kunnossa jokaisessa kohteessa, ja valvontaan suhtauduttiin myönteisesti. Se sujui hyvässä yhteishengessä sekä valvottavien että heidän työnantajiensa kanssa. Poliisi kiittää hyvästä yhteistyöstä.

Oleskeluluvan tarve riippuu työntekijän kansalaisuudesta

Ulkomaalaisella henkilöllä on oltava maassa oleskeluun joko määräaikainen tai pysyvä lupa.

Oikeus tehdä ansiotyötä Suomessa määräytyy myös kansalaisuuden mukaan: Euroopan unionin jäsenvaltioiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa. Vastaava oikeus on myös Norjan, Islannin, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisilla. Edellä mainittujen kansalaisten on rekisteröitävä oleskelulupansa maassa oleskelun kestäessä yli kolme kuukautta. Muiden maiden kansalaisilta vaaditaan lähtökohtaisesti työntekijän oleskelulupa.

Työnantajalle koituu seuraamuksia luvattomasta työntekijästä

Jos työnantaja on ottanut työhön laittomasti maassa oleskelevan kolmannen maan kansalaisen, on hänen maksettava seuraamusmaksu, jonka suuruus on vähintään 1 000 euroa ja enintään 30 000 euroa. Näin määrätään työsopimuslain 11 a -luvun 3. pykälässä. Seuraamusmaksun suuruutta määritettäessä otetaan huomioon työnantajan menettelyn tahallisuus ja toistuvuus, muut työsuhteen syntyolosuhteet ja sen ehdot sekä työntekijöiden lukumäärä.

Subscribe
Notify of
guest
11 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Daavidin poika

Sinänsä huvittavaa, että kyseinen ”ratsia” tehdään Oulun, ja Kainuun piireissä. Tämän luokan valvonta pitäisi tehdä sellaisissa lääneissä missä on rakennettu Moskeija Suomalaisten veronmaksajien piikkiin.

Ei siis mitään järkeä tämän tapauksen toiminnassa, kun otetaan huomioon, että viranomaiset ovat huolissaan siitä, että Venäläiset ostavat tontteja, ja mökkejä aivan Suomen puollustusvoimien välittömästä läheisyydestä.

Sekin vielä, että Suomen puollustusvoimat ei salli tuulivoimala rakennuksia määrätyille alueille koska tuulivoimala häiritsee ”kuulemma” puollustusvoimien tutkavalvontaa. En nyt pakinoi sen enempää, mutta kyllä me Suomalaiset eletään niin sairaassa yhteiskunnassa, että se tuntuu aivan todettomalta.

Qroquius Kad

Suomessa ei ole puollustusvoimia enempää kuin tuullivoimalloitakaan.
Mikä tässä tahallaan väärin kirjoittamisessa on oikein tarkoituksena?

Anonyymi

Jos nyt aletaan saivarrella, niin suomalainen ja venäläinen kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Kommentti sinänsä ihan hyvä.

Qroquius Kad

Kuten myös moskeija.

Daavidin poika

Pyydän vilpittömästi anteeksi huonoa kirjoitus käyttäytymistäni, Qroguius Kad sekä Anonyymi.

Pyydän teitä lukemaan Sara Nordström:in kirjoittaman uutisotsikon uudelleen. Saran kirjoituksessa ei mainita mitään minuun liittyvää.

Saran otsikko on todella huomion arvoinen, siksi kommentoin otsikkoa oman mielipiteeni mukaan.! Mutta te kaksi keskitytte ihan muuhun asiaan kun Saran otsikkoon, eli (minun mollaamiseen sekä minun virheeseen) Mielestäni aiheiden otsikot pitäisi lukea ainakin ”muutamien” pariin otteeseen ennen kuin tarttuu näppäimistöön. Saran otsikko on niin kuumaa tavaraa, että siihen ei moni rehellinen uskalla ottaa kantaa. (Tulkaa vain kaapista ulos, te Putinistit, umv-lehden fanit)

Qroquius Kad

Olet aivan oikeassa.
Pahoittelen epäolennaiseen tarttumista.

Olen toki itse kommentin asiasta samaa mieltä kanssasi.
Muutenkin arvostan sinua PT-median kommentaattorina, eikä tiettyjen sanojen kirjoitusasun kritisointi ole tietenkään asiallista, kun en tiedä mistä se johtuu;
onko tyylikeino vai ei.

Eikä silläkään ole mitään merkitystä, kukin tavallamme.
Jatketaan näin?

Anonyymi

Oliko tarkastuskäynneistä ilnoitettu etukäteen, kuten monesti tapana on? Puskaradio on myös samassa veneessä oleville tulossa olevista tarkastuksesta.

Daavidin poika

Anonyymi. Sinä asetit minun kirjoituksen ”ala-arvoon”. Kirjoita nyt kaikille Pt-median lukijoille.Varsinkin Saralle, ja minulle. Mitä tarkoitat ulostulolla ”Oliko tarkastuskäynneistä ”ilnoitettu”. Ole kopionut sinun tekstin. Eli palataan otsikon aiheeseen. Mitä tämä kirjoituksesi ”ilnoitettu” Tahtoo sanoa.?

Anonyymi

Otan nöyränä vastaan moitteet. Virheitä tekee jokainen ja niitä jää, ellei tarkista tekstiään ennen sen julkaisemista, mutta tuo kansalaisuuden kirjoittaminen isolla kirjaimella on niin yleinen virhe, että se tuppaa ärsyttämään. En ole laittanut kirjoittamistasi mihinkään ala-arvoon, sillä sinullahan on, kuten jo aikaisemmin totesin, hyviä kommentteja.

Suomi maksaa

”Helsingissä meneillään valtava nuorison ryöstöaalto Poliisin mukaan koronavuosien jälkeen nousseelle ilmiölle on vaikea löytää yksittäistä syytä.”

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3ccb7408-0663-47c7-add3-1b6d606476e6

No, autetaanpa sitten poliisia kertomalla että marakatit käyttäytyvät yhä röyhkeämmin siksi koska tietävät ettei poliisi lyö heitä edes kiinniottotilanteessa ja mahdolliset tuomiot saavat heidät nauramaan. Siinä on sitä ”yksittäistä syytä” ihan tarpeeksi.
Jonkin koronan mainitseminen tuossa yhteydessä herättää lähinnä myötähäpeää.

Daavidin poika

Kannattaisi ilmeisesti jonkun viisaan tehdä kansalaisaloite>> Poliisijohto vaihtoon.!<<

Tälläinen viranomaisten hyväksymät rikollisuudet perustuu vain, ja ainoastaan korruption, eli rikolliset ostavat itsensä ulos tapahtumasta. Toinen seikka on, se että rikospoliisi ei halua puuttua asiaan koska pelkäävät vakavasti henkilökohtaisesti oman perheensä puolesta. Kuka sitten maksaa viattomien perheiden menetyksen.? Tietenkin nämä viattomat perheet itse, koska tutkiva viranomainen ”ei” toimi.

Suomesta on tullut sellainen valtio, että täällä ei kannata enää tehdä valitusta oikeusministerille omista kaltoinkohtelu tapauksista. Minä suosittelen, että valitus pitää tehdä suoraa euroopan-unionin ihmisoikeus asiamiehelle.