Taas uusia nuorison väkivaltaisuuksia – Turun Majakkarannan puukotusta selvitellään

Lounais-Suomen poliisi on jatkanut lauantaina Turun Majakkarannassa tapahtuneen vakavan väkivaltatapauksen rikostutkintaa. Poliisi tulee esittämään kahta nuorta vangittavaksi epäiltynä tapon yrityksestä.

Esitutkinnan perusteella epäiltyjen väkivallantekojen taustalla oli kostomotiivi. Epäiltyjen tarkoitus oli käyttää väkivaltaa kostona, mutta kostoaikeet kohdistettiin täysin vääriin henkilöihin.

Tilanne eskaloitui nopeasti, kun Hirvensalosta bussilla kaupunkiin matkalla ollut noin kymmenen hengen seurue jäi pois kyydistä Majakkarannan kohdalla ja hyökkäsi varoittamatta ja ilman syytä paikalla olleiden nuorten kimppuun.

Poliisin tullessa paikalle tilanne oli hyvin sekava. Esitutkinnassa ilmenneiden seikkojen perusteella väkivaltaisesta tapahtumaketjusta epäillään vähintään kolmea alaikäistä nuorta.

Poliisi otti pian tapahtuneen jälkeen kiinni kaksi 17-vuotiasta poikaa, joita esitetään myöhemmin tällä viikolla vangittavaksi epäiltynä ainakin tapon yrityksestä.

Rikoskokonaisuuden tutkintaa jatketaan myös törkeän pahoinpitelyn rikosnimikkeellä.
Asiakokonaisuudessa on kolme asianomistajaa, joista kahta puukotettiin. Toinen selvisi vähäisin vammoin, toinen uhri sai hengenvaaralliset vammat ja hän on yhä sairaalahoidossa. Kolmatta pahoinpideltiin nyrkein ja potkimalla.

Yksityiskohtia selvitetään

Poliisilla on alustava käsitys tapahtumien kulusta, mutta osallisten roolit ja eri väkivallantekojen yksityiskohdat täsmentyvät esitutkinnan edetessä.

Osallisia on vielä tavoittamatta, joten poliisi pyytää mahdollisesti jotain asiasta tietäviä ottamaan yhteyttä vakavan rikoskokonaisuuden selvittämiseksi. Tapahtumaan liittyvistä tiedoista tai muista havainnoista voi ilmoittaa poliisille esimerkiksi WhatsApp-viestillä numeroon 050 411 7655 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Majakkarannassa oli tapahtumahetkellä paikalla noin 20 nuorta, osa selvästi päihtyneitä. Huhujen välttämiseksi poliisi selventää osallisten taustoja.

– Esimerkiksi etninen tausta ei määrittele tapahtumia millään tavoin. Mikään lauantaisessa väkivallanteossa ei myöskään viittaa ns. katujengi-ilmiöön. Epäillyillä on nuoresta iästään huolimatta runsaasti vakavaa rikostaustaa, muun muassa väkivaltarikoksia, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Lamppu.

Tapahtumat eivät myöskään liity varsinaisesti Majakkarantaan alueena, koska kyseinen paikka valikoitui väkivallanteon tapahtumapaikaksi pelkän sattuman takia.

Viikoittain keskustelua ja kohtaamisia nuorten kanssa

Tuore väkivallanteko on herättänyt paikallisesti paljon julkista keskustelua ja huolta paitsi nuorten väkivaltaisesta käyttäytymisestä myös toisaalta nuorten turvallisuudesta.

Poliisi suhtautuu vakavasti alueen asukkaiden huoleen. Siksi poliisin, muiden viranomaisten ja toimijoiden ennalta estävän työn tarve ja merkitys korostuvat entisestään.

– Tapaamme viikoittain nuoria kouluissa ja julkisilla paikoilla. Useimmiten kohtaamiset ovat tavanomaista kanssakäymistä ja nuorten kanssa keskustelua, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnosta vastaava ylikomisario Toni Sjöblom.

Vain harvoin syynä on jollain tavalla häiritsevä tai lainvastainen käyttäytyminen.

– Samalla tunnistamme paikkoja ja kohdistamme työpanostamme myös sinne, missä häiriöitä ilmenee, Sjöblom jatkaa.

Vakavien rikosten taustalla laajat ongelmat

Laaja-alaisesta ennalta estävästä työstä huolimatta Lounais-Suomen poliisi on rikosasioiden selvittelyn vuoksi ollut tänä vuonna tekemisissä jo yli tuhannen nuoren kanssa. Pääasiallisesti näissä tapauksissa epäiltyjen asiat käsitellään poliisin ennalta estävän toiminnan yksikössä moniammatillisessa yhteistyössä sosiaali- ja terveystoimen sekä nuorisotoimen kanssa.

Valtaosa alaikäisten rikosepäilyistä liittyy näpistyksiin, liikennerikoksiin, vahingontekoihin, pahoinpitelyihin sekä erityisesti sosiaalisessa mediassa tapahtuviin kunnianloukkauksiin ja laittomiin uhkauksiin. Valtaosan kohdalla asiointi poliisin kanssa päättyy yhteen kertaan.

– Kun alaikäinen joutuu epäillyksi vakavasta rikoksesta, on taustalla useimmiten pitkäaikaista oirehdintaa esimerkiksi väkivallan tai päihteiden muodossa sekä muita vastoinkäymisiä, kuten perheen sisäisiä ongelmia ja elämänhallinnan haasteita, Sjöblom kuvailee.

Osoitettu tuki ei ole auttanut riittävästi.

– Tällöin on selvää, että viranomaisten ja toimijoiden työssä on jollain tasolla epäonnistuttu tai tukitoimet eivät ole olleet toimivia.

Subscribe
Notify of
guest
12 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Selli

Väkivallasta pidätetty nuori oppisi jotain, jos päästettäisiin perjantain kiinnioton jälkeen pois putkasta vasta maanantaina.

epäkorrekti

Tuo lienee ainoa realistinen linja mikäli haluttaisiin myös marakattiryöstöt loppumaan jo alkuunsa.
Oleellista olisivat juuri riittävän epämiellyttävät pikaseuraamukset, eivät mitkään viivellä tapahtuvat käräjäsalinuhtelut.

epäkorrekti

Etnisyyden lisääntyminen tarkoittanee myös rikollisuuden lisääntymistä, sillä Suomen tukirahojen huteralle hillotolpalle lienee tunkua erityisesti kehitysmaista.

Alpertti

Kyllähän ne täysiveriset suomalaisetkin…

MattiS

Esimerkiksi etninen tausta ei määrittele tapahtumia millään tavoin”

Tarkoittaako tämä sitä samaa kuin se sisäministeri Mikkosen toteamus “ettei maahanmuutolla ole mitään tekemistä maahanmuuttajista koostuvien katujengien kanssa”. 🤔

Moonman

Polpo siinä yritti vähän rivien välistä hienovaraista damagecontrollia, koska asioiden todellinen laita lienee se, että niin tampereen ja helsingin katuryöstöissä kuin tuossa majakkarannan tapauksessa kaikki tekijät ovat rikastajia. Sitä ei tietenkään voida myöntää, niin puhutaan “nuorista”.

Polpossa on varmasti meneillään yhtä kova työ pimittää tekijöiden taustaa, kuin selvittää kuka teki mitäkin. Jos joku kysyy miksei tekijöistä kerrota yksityiskohtaisesti, niin vastaus on varmaan jotain “-koska olivat alaikäisiä” tjms. Ongelma on rodullinen, joten mitään ei voida tehdä koska siitä ei voida edes puhua oikealla nimellä. Sen sijaan sössötetään seuraavat 10 vuotta jostain “syrjäytymisestä”.

Zardex

“20 nuorta”, “Mikään lauantaisessa väkivallanteossa ei myöskään viittaa ns. katujengi-ilmiöön. Epäillyillä on nuoresta iästään huolimatta runsaasti vakavaa rikostaustaa, muun muassa väkivaltarikoksia” lol

epäkorrekti

Marakattimenoa Tapanilassa:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009216432.html
“Järkyttävä kertomus nuorten pahoin­pitelystä leviää Twitterissä – poliisi vahvistaa: Tutkitaan törkeänä ryöstönä”

Antti Tifa

Esimerkiksi etninen tausta ei määrittele tapahtumia millään tavoin. Mikään lauantaisessa väkivallanteossa ei myöskään viittaa ns. katujengi-ilmiöön.”
Aiemmin nämä olivat sattumuksia, yksittäistapauksia, oireilua jne.
Nyt sanoitukseen on tullut “ilmiö”.
Mikä on huomisen sanoituksessa toistuva lievitystermi ?
Siinäpä monikulttuuria pakottaville ihmisperseille pähkäiltävää.
Seuraavatkin 30 vuotta mennään oikeita toimia vältellessä vain sanoja vaihdellen, ongelmat kiistäen tai kylmästi vitsauksista vaieten.
( minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy )
https://www.youtube.com/watch?v=QaV89Arv5NE

cabe442cf05fac9e.jpg
umelo

Ei mussuttavista psykologeista ja sosiologeista ole apua. Poliisin paras apulainen olisi ”Nokian nuoriso-ohjaaja”.

Jokeri

Tämä on seuraus vähä-älyisten kädellisten päästämisestä eurooppaan.

Jokeri

EI saa tuomita! Me suomalaiset vaan ollaan kovia juoksemaan sosiaalisiirtolaisten puukkoja vasten, kaikki muu on rasismia ja vihapuhetta.