Tampereella on tapahtunut useita katuryöstöjä syksyn aikana

Sisä-Suomen poliisi on huolissaan syksyn aikana tapahtuneista katuryöstöistä, joiden määrä on lisääntynyt kiihtyvällä tahdilla. Sisä-Suomen poliisille on elokuun 2022 alun jälkeen tehty Tampereen alueelta yli 20 rikosilmoitusta, joissa on selkeitä yhteneväisiä piirteitä, joiden perusteella ne voidaan yhdistää liittyvän samantyyppiseen tekotapaan. Epäillyistä rikoksista 10 on tapahtunut marraskuun aikana.

Tapauksia tutkitaan nimikkeillä törkeä ryöstö, ryöstö, ryöstön yritys ja laiton uhkaus. Teot ovat tapahtuneet suurimmaksi osaksi Tampereen ydinkeskustan alueella, mutta yksittäisiä ilmoituksia on myös lähiöistä kuten Tesomalta, Lielahdesta, Hervannasta ja Linnainmaalta. Tapahtuma-ajankohta on ollut yleisimmin viikonloppuyö.

Ominaista rikoksille on tekotapaan liittyvät piirteet; tekijät lähestyvät ennalta tuntematonta uhria, uhkaavat väkivallalla tai teräaseella ja pahimmissa tapauksissa ovat käyttäneet fyysistä väkivaltaa saadakseen haltuunsa omaisuutta. Kolmessa tapauksessa uhrin kasvoille on sumutettu jotain sumutetta.  Ryöstösaaliksi on tavoiteltu ja saatu erilaista omaisuutta kuten rahaa, maksuvälineitä, matkapuhelimia, reppuja, kalliita merkkivaatteita tai -kenkiä ja kuulokkeita.

Tutkittavana olevissa rikoksissa epäillyt tekijät ovat yleisimmin olleet varsin nuoria, arviolta 15-20 vuotiaita ja heitä on tyypillisesti useampi kuin yksi, tavallisimmin kahdesta neljään henkilöä. Monessa tapauksessa on myös tiedossa, että tekijät ovat olleet naamioituneita kommandopipolla tai kasvojen eteen vedetyllä huivilla.

Ryöstörikokset ovat vakavia rikoksia, joiden tutkimiseen poliisi käyttää mahdollisimman kattavasti käytettävissä olevat keinot. Vaikka syksyn aikana Tampereella poliisille ilmoitettujen rikosten esitutkinnat ovat pääsääntöisesti vielä kesken, niissä on edistytty ja useiden tapausten osalta epäillyt tekijät ovat poliisin tiedossa. Tapaukset etenevät syyteharkintaan esitutkinnan valmistuttua. Tulee myös muistaa, että tämän tyyppisistä rikoksista saatava hyöty on varsin vähäinen verrattuna niiden vakavuuteen ja rikosvastuun toteutumisesta seuraavaan rangaistukseen.

Samantyyppisten katuryöstöjen yleistymisestä on tiedotettu aikaisemmin syksyllä useita kertoja eri puolilta Etelä-Suomea. Kyseessä on vielä hyvin lyhyen ajan ilmiö, eikä pidemmän ajan seurantatietoa tämäntyyppisten katuryöstöjen määrän kehityksestä ole saatavilla. Poliisi on huolissaan ilmiön yleistymisestä ja seuraa sitä tarkasti.  Sisä-Suomen poliisi myös kohdentaa näkyvää valvontaa alueille, joissa tyypillisimmin on tapahtunut tämäntyyppisiä rikoksia. Tampere on edelleen turvallinen kaupunki, vaikka tällainen ilmiö onkin nyt havaittu.

Aikaisemmin on myös nostettu esille, että ryöstörikosten yleistyminen liittyy usein suoraan päihteiden käyttöön ja huumausainekauppaan.  Tässä käsitellyissä katuryöstöissä näyttää olevan kuitenkin kyse erilaisesta tekotyypistä, eikä niitä ole tutkinnassa ilmi tulleiden seikkojen perusteella pystytty liittämään suoraan huumausainekauppaan.

Teoissa ei ole suoranaisia viitteitä katujengeistä tai järjestäytyneestä rikollisuudesta. -Kyseessä on aikamme ilmiö nuorten keskuudessa. Siihen liittyy nopean ja helpon vaurastumisen tavoittelu sekä ajatus elämästä kadulla vailla yhteiskunnan sääntöjä. Nuorten syrjäytyminen ja tulevaisuuden näköalattomuus voivat olla osatekijänä katuryöstöjen tekemiselle, arvioi rikoskomisario Markus Antila Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Subscribe
Notify of
guest
14 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius Kad

Mikähän nyt oli, kun ei mainittu körinää kemumatujen ryöstelyn aiheuttajana?

Last edited 1 vuosi sitten by Qroquius Kad
Sherlokki suvakko

Ei pelkoa persiissä. Ei ole merkkivaatteita, en liiku yönaikaan Tampereen keskustassa. Paitsi mitä ny 5-6 vuotta sitten valomerkin jälkeen ( klo 05:00) tuli sanottuu kahdelle matulle, että ette kyllä kuse siihen porttikongiin. Hirvee ulina ja nillitys ´niinhän muutkin tekevät´. Sanoin ettei tartte apinoida ”muita”. Auttoko? Ennenkun alkoi kerääntyä lisää ”näitä”, päätin siirtyä takavasemmalle.

Tornion pesänjakajat

Tapaukset etenevät syyteharkintaan esitutkinnan valmistuttua”

Kuulostaa kovin hitaalta ja epävarmalta.

Nyt tarvitaan kyllä sellaista lainsäädäntöä ja suoraa viranomaistoimintaa joka oli Suomessa käytössä ennen tätä nykyistä väliaikaista hyvinvointivaltiota.

Antiglobo

Kiitos Paavo karttakuvista uutisten yhteydessä!
Isompien kaupunkien kohdalla toki yleistiedon voisi olettaa riittäväksi useimmille ilmankin, mutta eipä tuo haittaa välillä nähdä, mihin se Tampere tai Helsinki ympäristöineen sijoittuu. Ja jos nyt alkaisi näiden isompienkin lähiympäristöönkin useampi ”sattumus” tai ”rikastus” ropisemaan lyhyen ajan sisällä, niin kyllähän se jotain kertoo kartalla ja jää paremmin mieleenkin.

Alpertti

Iltalehdessä tällaisessa uutisessa on usein kuva poliisimiehestä tai -autosta. Kartta on kyllä hyödyllisempi, jos jokin kuva on pakko laittaa. Yleisössä on kuitenkin aina joku, joka ei tiedä, tässä tapauksessa siis Tampereen sijaintia. Näissä tapauksissa epäiltyjen kuvia ei varmaankaan voi julkaista, koska saattaisi olla kansankiihotusta.

matkasellisti

”Yksin liikkuvia ryöstetään Tampereen kaduilla – ’Joskus tulee suoraan tauluun'”
https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2000009218977.html

”Tämä alleviivaa yhteisön merkitystä. Poliisi ei voi yksin taklata tätä ongelmaa. Voima piilee yhteisössä.”
Sitten tarvitaan pikaisia lakimuutoksia, sillä käytännässä tuo tarkoittaisi rivikansalaisten muodostamia katupartioita. Muu on unelmaa.

”Epäiltyjen kansalaisuus ei ole Antilan mukaan noussut erityisen huomion kohteeksi.”
Voiko marakattipimitystä enää tuota myötähäpeällisemmin sanoa ?

jorma

Taas pitää ottaa pitkä tuumaustauko, että saisi päähänsä, keitä tekijät mahtavat olla.

God Jul!

Näin jouluaikaan voisivat olla edes sen verran integroituneita että suihkuttaisivat naamoille joulukuusen tekolunta.

Tampere muuttuu

Mikäs ihme se nyt on. ”Autoton keskusta” aiheuttaa hämärtyessään sen että deekut ja pillinenät yhdesä matujen kanssa valtaavat koko keskusta-alueen. Käykää vaikka katsomassa. Kun auton autoa ei kulje ohi eikä poliisejakaan ajele keskustan läpi niin tämä on tulos.

Onneksi en asu enää Tampereella tai Tampereen Kaupunkiseudulla. En halua maksaa niiden roskien siivouksia tai kansi-areeenoita tai possu-junia.

Sellaista

Tampere on siis myöskin siirtynyt jo Ruotsin tielle. Onnea vain Tampereelle sitten.

Last edited 1 vuosi sitten by Sellaista
Nih

Monikulttuurinen pöhinä leviää helsingin ulkopuolelle, nautikaa nyt kun sitä on tarjolla.Poliis levittelee käsiään kun hallituksen taholta on tullut ohjeet olla kommentoimatta tätä ilmiötä ulkomaalaisiin yhdistettynä.pekat ja jormat kyllä kelpaa jos sellainen sattuu ja se sanotaan moneen kertaan medioissa jos tekijä on supisuomalainen ja hyvien valkokuvien kera, muuten tekijä on ”tummiin vaatteisiin pukeutunut” ja pikselöinti on valtavaa.

Antti Tifa

Meillä on käsissämme uusi ILMIÖ.
Hahhahhaaa….
Sitä saa mitä tilaa. ( 9 min )
https://www.youtube.com/watch?v=NeePG98EmlE

Dan Wesson

Miten katujengitymistä voidaan estää? Tuhosalon mielestä tarjoamalla pullakahvit ja pitsaa. Joudun yöaikaan kulkemaan työmatkoja jalkaisin, ja jos joku roskasakkilauma tulee vaatimaan rahoja, niin poliisi ei siinä ehdi apuun, vaan oma apu on ainoa vaihtoehto. Itse näen asian niin, että tuollaisen marakattilauman kohdalla henki on vaarassa joka tapauksessa, niin on parempi varautua…mieluummin raudoissa kuin laudoissa., niin kuin sanonta on.

User Login

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/zh-tw/signup/XwNAU