Onko Black Friday–alennusmyynti ylennysmyynti?

Black Friday–niminen ostelupäivä on monien mielestä joku super alennusmyynti. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kyseessä on lähinnä ihmisten huijaaminen. Toki joukossa on yrityksiä, jotka myyvät aletuotteita oikeasti.

SVT:n aamuohjelmassa bluffialennnusmyynneistä kertoi ruotsalaisen kuluttajahintoja tutkivan sivun Prisjaktin kuluttaja-analyytikko Oscar Hagman. Kun Ruotsiin tuli aiemmin syksyllä voimaan laki, jonka mukaan yritysten on osoitettava kuluttajille tuotteen viimeisen kuukauden alin hinta, jos yritys mainostaa alennusmyynnillä, niin monet yritykset ovat keksineet kikkakakkosen, jolla hinnat tosiasiassa nousevat, eivätkä laske.

Hagmanin mukaan yritykset nostavat kuukautta ennen hintoja, jotta voivat osoittaa ikään kuin alennetut, mutta tosiasiassa ylennetyn hinnan.

– Jos tuote maksaa esimerkiksi 500 kruunua, niin ennen kuukautta hinta nostetaan 1 500 kruunuun. Kun tuote sitten myydään 50 % alennuksella, niin hinta on 750 kruunua. Eli kalliimpi kuin kuukausi ennen, Hagman kertoi.

Hagmanin mukaan yritykset nostavat systemaattisesti hintoja syksyn mittaan juuri silmällä pitäen Black Fridayta. Hänen mukaansa inflaatiolla on ollut jonkinlainen vaikutus hintojen nousuun, mutta se ei ole koko totuus. Jo muutaman vuoden periodi osoittaa, että hintoja on pyritty nostamaan syksyn mittaan ennen suurta alennusostelupäivää.