Mistähän mahtaa olla kyse ns. saamelaisasiassa?

En tiedä mikä ihme tuossa ns. saamelaisasiassa on sellaista, että se räjähtää tulille säännöllisesti. Ja silloin kun se on tulilla, niin puhujat ovat erittäin erittäin vihaisia.

Meikäläisen korvaan saamelaiskinastelu kuulostaa suurin piirtein samalta kun kaksi eläkemummoa alkaa kinastelemaan Tanssii tähtien kanssa ohjelmasta. Hohhoijaa.

Joka tapauksessa yritin hieman selvitellä, että mistä tässä on kysymys ja sattumalta vastaan tuli vasemmistoliiton Veronika Honkasalon eilen eduskunnassa pitämä puhe. Honkasalo toteaa, että saamelaisilla on oikeus päättää itse keitä saamelaisyhteisöön kuuluu.

Jäin miettimään, että mitä jos saamelaisten tilalle laitettaisiin suomalaiset. ”Suomalaisilla on oikeus päättää itse keitä suomalaisyhteisöön kuuluu”.

Monet saamelaiskeskustelijat ovat puhuneet ihmisoikeuskysymyksestä. Honkasalo sanoi edelleen:

–  Saamelaisasiassa ydinkysymys on loppupeleissä yksinkertainen: Mikäli haluamme suojella saamelaisten kieliä, kulttuuria ja oikeuksia, meidän tulee säätää alkuperäiskansan itsemääräämisoikeutta toteuttava ja kunnioittava laki.

Miksei Honkasalo sanonut:

–  Suomalaisasiassa ydinkysymys on loppupeleissä yksinkertainen: Mikäli haluamme suojella suomalaisten kieliä, kulttuuria ja oikeuksia, meidän tulee säätää alkuperäiskansan itsemääräämisoikeutta toteuttava ja kunnioittava laki.

Jos siis saamelaisten tilalle laittaisi suomalaiset, niin ympäri valtakuntaa huudettaisiin naamat punaisina hoosiannaa. Rasismia, fasismia ja vaikka mitä.

Niin ikään Honkasalo sanoo, että Suomea on moitittu ihmisoikeussopimusten loukkauksista, koska saamelaisten oikeuksia on loukattu. ”Moitteiden mukaan nykyinen laki ei kunnioita saamelaisten oikeutta itse määritellä äänioikeuden kriteerejä ja lain uudistamiseen onkin pikaisesti ryhdyttävä”.

 

Honkasalo sanoo edelleen:

– Ei ole suomalaisten asia määritellä kuka on saamelainen ja kuka ei, kuka on vaalikelpoinen ja kuka ei. Meidän tulee ymmärtää, että alkuperäiskansoilla on oma tapa määritellä yhteisönsä ja se, kuka katsotaan kuuluvaksi saamelaisyhteisöön. Kriteerien ei siis tule olla suomalaisten sanelemia.

Entä jos jutun kirjoittaisi:

– Ei ole ulkomaalaisten asia määritellä kuka on suomalainen ja kuka ei, kuka on vaalikelpoinen ja kuka ei. Meidän tulee ymmärtää, että kansoilla on oma tapa määritellä yhteisönsä ja se, kuka katsotaan kuuluvaksi suomalaisyhteisöön. Kriteerien ei siis tule olla ulkomaalaisten sanelemia.

 

Oikeastaan kun luin Honkasalon puheen tekstimuodossa kokonaan, niin ymmärsin vielä vähemmän saamelaisasiasta mitään. Voisivatko raumalaiset sanoa saman, että raumalaisten itse pitää päättää kuka on raumalainen ja saa puhua raumaa (joka kielenä on vähintäänkin yhtä käsittämätön kuin saamen kieli)?