Mistähän mahtaa olla kyse ns. saamelaisasiassa?

En tiedä mikä ihme tuossa ns. saamelaisasiassa on sellaista, että se räjähtää tulille säännöllisesti. Ja silloin kun se on tulilla, niin puhujat ovat erittäin erittäin vihaisia.

Meikäläisen korvaan saamelaiskinastelu kuulostaa suurin piirtein samalta kun kaksi eläkemummoa alkaa kinastelemaan Tanssii tähtien kanssa ohjelmasta. Hohhoijaa.

Joka tapauksessa yritin hieman selvitellä, että mistä tässä on kysymys ja sattumalta vastaan tuli vasemmistoliiton Veronika Honkasalon eilen eduskunnassa pitämä puhe. Honkasalo toteaa, että saamelaisilla on oikeus päättää itse keitä saamelaisyhteisöön kuuluu.

Jäin miettimään, että mitä jos saamelaisten tilalle laitettaisiin suomalaiset. “Suomalaisilla on oikeus päättää itse keitä suomalaisyhteisöön kuuluu”.

Monet saamelaiskeskustelijat ovat puhuneet ihmisoikeuskysymyksestä. Honkasalo sanoi edelleen:

–  Saamelaisasiassa ydinkysymys on loppupeleissä yksinkertainen: Mikäli haluamme suojella saamelaisten kieliä, kulttuuria ja oikeuksia, meidän tulee säätää alkuperäiskansan itsemääräämisoikeutta toteuttava ja kunnioittava laki.

Miksei Honkasalo sanonut:

–  Suomalaisasiassa ydinkysymys on loppupeleissä yksinkertainen: Mikäli haluamme suojella suomalaisten kieliä, kulttuuria ja oikeuksia, meidän tulee säätää alkuperäiskansan itsemääräämisoikeutta toteuttava ja kunnioittava laki.

Jos siis saamelaisten tilalle laittaisi suomalaiset, niin ympäri valtakuntaa huudettaisiin naamat punaisina hoosiannaa. Rasismia, fasismia ja vaikka mitä.

Niin ikään Honkasalo sanoo, että Suomea on moitittu ihmisoikeussopimusten loukkauksista, koska saamelaisten oikeuksia on loukattu. “Moitteiden mukaan nykyinen laki ei kunnioita saamelaisten oikeutta itse määritellä äänioikeuden kriteerejä ja lain uudistamiseen onkin pikaisesti ryhdyttävä”.

 

Honkasalo sanoo edelleen:

– Ei ole suomalaisten asia määritellä kuka on saamelainen ja kuka ei, kuka on vaalikelpoinen ja kuka ei. Meidän tulee ymmärtää, että alkuperäiskansoilla on oma tapa määritellä yhteisönsä ja se, kuka katsotaan kuuluvaksi saamelaisyhteisöön. Kriteerien ei siis tule olla suomalaisten sanelemia.

Entä jos jutun kirjoittaisi:

– Ei ole ulkomaalaisten asia määritellä kuka on suomalainen ja kuka ei, kuka on vaalikelpoinen ja kuka ei. Meidän tulee ymmärtää, että kansoilla on oma tapa määritellä yhteisönsä ja se, kuka katsotaan kuuluvaksi suomalaisyhteisöön. Kriteerien ei siis tule olla ulkomaalaisten sanelemia.

 

Oikeastaan kun luin Honkasalon puheen tekstimuodossa kokonaan, niin ymmärsin vielä vähemmän saamelaisasiasta mitään. Voisivatko raumalaiset sanoa saman, että raumalaisten itse pitää päättää kuka on raumalainen ja saa puhua raumaa (joka kielenä on vähintäänkin yhtä käsittämätön kuin saamen kieli)?

 

Notify of
guest
35 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Mr X

Jaa-a. Aikoinaan tv mainos,ajattelisen aihetta antoi,ALKO. Sama edelleen,ryöstöhinnoillaan. Ennen oli maassa hallitus,nykyään tolvanoiden Mekka,PÖNTTÖVUORI ja kansan Jallitus.

Qroquius Kad

Kun meillä ei ole oikeasti sorrettuja vähemmistöjä, on Lady Veronican tyttökavereineen keksittävä sellaisia saadakseen potkia heitä elättävää ja suojelevaa suomalaista heteromiestä.

ORC

Meillà on vaan sorrettu enemmistö. Rantaruotsien vähemmistökusetus on jäänyt yhteiskuntaan niin päälle että jokainen kuukeri-kamelipaimen-saame-manne-LGBQWERTY saa heti paremman kohtelun kuin suomalainen.

Basso Balalaikka

Nyt oli hyvä juttu, kiitos siitä Paavo ja Kulttuurisen appropriaation välineen; Bangladeshissä tehdyn piraattikopio Noitarummun pärinät päälle.

Kuten monesti itsekin, lähestyt asiaa antipodioption kautta, jolloin ajatus siitä, että asiassa on sekä rasismia, xenofobiaa, että reippaasti nepotismia vain ja ainoastaan korostuu.
.
Positiivinen vähemmistön (tai enemmistön) syrjintä on valitettavan usein myöskin enemmistön (tai vähemmistön) negatiivista syrjintää.

vanha amerikkalainen fraasi: “follow the money” kun vielä lisätään , eli se, kuka maksaa ja kenelle ja kuinka paljon, saattaa paljastua, mistä asian ytimessä on kyse,
rahaa vaan lisää lappaamaan, niin asia “korjaantuu”

p grandell

teksti oli kyllä hyvä,sitä olen yrittänyt kirjoittaa kun suomalaisia on 4 promillea koko maailmasta, meidän pitäisi kuulua unescon suojelukseen, yön-timpat ja karvikset, kun ei kuulu siihen heitä on monta miljardia,, meitä kuuluisi suojella eikä eu ryöstää ja raiskata maatamme koska meillä on pk poliitikkoja jotka vihaavat omaa kansaansa ja veronmaksajiaansa.. uskomaton maa, aivan persiistä mitä idiootteja on arkadianmäellä, paitsi ano turtiainen…yksi ainoa 200 on suomalaisten puolella, on heikosti mennyt ..tom of finland on tosiaan homppeleiden maa…

Last edited 5 päivää sitten by p grandell
Sherlokki suvakko

– >Ei ole suomalaisten asia määritellä kuka on saamelainen ja…<. Siellähän päättäjät juurikin ovat paraikaa määrittelemässä! Ihme soppaa, ei siitä saa mitään selvää. Antaa vaan poronpurijoiden vetää ponua ja pitää ahkioformuloita mielensä mukaan, mitä se meille kuuluu.

mummeli

Me maksetaan se, siksi sen tulisi kuulua. Jos saamelaiset maksaisivat suomalaisten elämän olisi asia kuten kirjoitat.

mummeli

Vielä hurjempi, ja Paavolle kurjempi, laitat saamelaisen tilalle Krimin venäjänkieliset.

Qroquius Kad

Krimin örkit ovat tunkeilijoita.

Minä

Krimin venäläiset ovat tulleet sinne Stalinin pakkosiirtojen myötä. Ennen sitä ehdoton enemmistö olivat tataarit. Vaan Stalin kyyditti ne pitkin poikin ja osan teilasi jo paikan päällä. Kun politiikan muututtua tataarit alkoivat palailla, saivat vain huomata, että venäläiset olivat varastaneet heidän talonsa ja maansa, eikä ollut puhettakaan, että olisivat saaneet jotain takaisin. Venäläiset ovat hyvin voimakkaasti syrjineet ja vainonneet tataareja, jotka ovat palanneet kotimaahansa. Tataarit ovat se syrjitty ja kaltoin kohdeltu osa Krimillä, jonka Venäjä miehitti petollisten venäjänkielisten avulla.

Jos haluat laittaa tähän alapeukun, kerropa perustellusti, mikä tuossa ei ollut totta. jos et pysty, älälaita alapeukkuakaan, koska silloin et tiedä mistä puhut.

Last edited 5 päivää sitten by Minä
Tapio

Jos saamelaiset saavat asiansa läpi eli eräänlaisen luukutus automaatin valtiolta niin seuraavaksi on vuorossa mannekäräjät. Manneja on vainottu viimeiset viisisataa vuotta ja eikö nyt ole jo aika korjata tuo epäkohta. Mannet voisivat itse määrätä kuka on oikea manne, joka saisi äänioikeden mannekäräjille. Puoli- tai varttimannet eivät kelpaisi ja käräjät vaatisivat kelalta korvauksien kolminkertaistamista, koska rasismi, syrjintä ynnä muut haitan jota mannet kohtaavat arkielämässään.

Anonyym

Mustalaiset näyttäisivät pitävän hyvin tiukasti kiinni tavoistaan ja jopa joistain elinkeinoistaan.
Sisäpiiriläiset julistavat asemaansa kansallispuvuillaan.
Epäilen etteivät vaadi omaa virallista parlamenttia…

Anonyym

Kieli tosin taitaa olla hyvin heikoissa kantimissa.

Suomi Finland

Heidän uniikki tapansa puhua suomea on ehdottomasti suojelukohde.

umelo

Joku porukka tässä rajoittaa rasistisesti sit, ketkä katsotaan oikeiksi saamelaisiksi. Tulee mieleen Saksan juutalaislainsäädäntö 1930-luvulta.

Saamelaisaktivistit Espoosta panisivat ankarasti hanttiin, jos Lapissa alottaisin avata litiumkaivos.

Karjalaine

No jaa, jos saamelaisia ei olisi painostettu ja vainottu heitähän olisi edelleen puolessa Suomessa suurin määrin.
Nyt on kyse saamelaisuutensa säilyttäneiden asemasta. Heidän tapauksessaan se kuuluu ja näkyy äidinkielestä, johon liittyy kaikki muukin, äidinkieleen kiteytyy niin elinkeinot, tavat kuin perimätietokin. Jos kielestä luovutaan niin paljon siinä katoaa sen siliän tien.
Ne perheet ja suvut joissa kieli on pysynyt ovat sen seikan eteen paljon uhranneet ja ansaitsevat siitä virallisen tunnustuksen.
Ne jotka ovat painostuksen alla taipuneet ja kielensä hylänneet ja puolta vaihtaneet ovat tietysti eri asemassa. Kuinkas muutenkaan? Heille sitten joku muu foorumi kuin saamelaiskäräjät.

elkku

Etpä karjalaine juuri tiedä muuta kuin sen, mitä saamelaiskäräjien norjastatulleitten porosaamelaisten jälkeläiset toistavat propagandassaan. Asiahan on niin, että tämä porukka joka tuli 1850 jälkeen norjasta porokarjoineen suomeen haluavat ottaa vallan ja syrjäyttää alueen alkuperäisväestön, metsästäjä ja kalastaja saamelaistet, sekä heidän jälkeläistensä.

Uutinen sinulle ja muillekin, jotka yhdistävät saamelaisuuden poronhoitoon; vain 8% saamelaisista omistaa poroja.

Khmm

Porosaamelaiset ovat talvilaitumilleen jääneitä jutaajasaamelaisia siltä ajalta kun Venäjän ja Skandinavian välinen raja pantiin kiinni. Suuren poroelonsa kanssa olivat kulkeneet sisämaan ja Jäämeten ranann väliä ja sitten oli pitänyt valita kumpaan päähän jää. Noin kerrotaan.

Runtiti-pou

Suomessa ei ole koskaan saamelaisia painostettu ja vainottu. Tuo on YK:n ja Marinin kommunistista propagandaa eli satua

Minä

On joskus ruotsin vallan aikaan, mutta ei itsenäisyyden aikana sen kummemmin kuin muitakaan lappalaisia.

Jussiboy

Aika historiatonta tuo sinun kommenttisi. Vielä 50-70-luvuilla saamelaislapsia kiellettiin puhumasta omaa äidinkieltään. Ja aikamoista whataboutismia tuo Paavon kirjoitus ja myöskin väärää. Me suomalaiset olemme täällä enemmistönä ja määräämme, minkälaisia lakeja eduskunta laatii ja päättää muidenkin puolesta. Sanokaas nyt miten enemmistö on sorretussa asemassa kokonaisuutena. Enemmistönkin keskuudessa jotkin ryhmät voivat olla eriarvoisessa ja alistetussa asemassa. Valkoinen suomalainen köyhä ja työtön voi olla alistetussa asemassa verrattuna hyvintoimeentulevaan valkoiseen suomalaiseen. Tämähän on intersektionaalisuuden ydintä.

Runtiti-pou

Jussiboy saapui suolta,aan eliitin valhetarinoita

Lallukka

Itseltä mennyt vähän ohi tää saamelaisjupakka. Onkohan vaan ohjelmantäytettä ja huomion vientiä pois tärkeämmistä jutskuista?

DeeQ

Minulle on jäänyt vähän sellainen käsitys että sosialisti-sannan kansanrintamahallitus on säätämässä saamelaisten suhteen tiukempaa rotupuhtauslakia kuin aatun saksassa oltaisi saatu ikinä aikaan johtavien natsilakimiehien toimesta.

Kolmas kivi

Olen ymmärtänyt saamelaiskiistan näin: Saamelaiset ei ole yksi joukko vaan ne lukeutuu eri alalajeihin: porosaamelaiset, Inarinsaamelaiset, kolttasaamelaiset, metsäsaamelaiset.
Tällä hetkellä saamelaiskäräjillä on edustus kaikista näistä, onpa joukossa myös varttisaamelaisia, kenties myös niitä jotka tuntee itsensä saamelaisiksi.
Tähän halutaan tehdä muutos ja ruveta ns.mittaamaan kalloja jolloin hyvin moni ei enää voi äänestää saamelaiskäräjillä, ei saa edustusta käräjille esim.metsäsaamelaiset.
Keskusta on sen kannalla että kaikki vaan mukaan kun taas Marinin poppoo mukaanlukien Iiris Suomela ja Honkasalo ovat kallonmittauksen puolella.
Isona huolena on ollut mm.jos kallo mittaus voittaa silloin saa tietyt suvut liian ison määräysvallan ja veronmaksajien rahat.

elkku

Metsäsaamelaisilla ei ole edustusta saamelaiskäräjillä, elikkäs metsäalueen alkuperäisväestö on syrjäytetty.

Runtiti-pou

Lappi on Suomea ja suomalaisten maata. Siis muidenkin kuin näiden saamelaisten

Ipso facto...

Olisiko kyse klassisesta hajota ja hallitse politiikasta. Otetaan pieni etninen ryhmä, joka saa olla rasististakin rasistisempi omia alaryhmiään kohtaan. Puolustetaan tätä ryhmää muita vastaan. Samalla sallitaan rasismi valtion suurinta etnistä ryhmää vastaan. Tuo suurin etninen ryhmä, 5 milj, on kuitenkin alle promille maailman 8 mrd:n väestöstä.

Mietin vain, miksi emme näe saamelaisia mainostamassa hammastahnaa, hajuvesiä, älypuhelimia, boxereita ja vuokratyövoimanvälitysfirmoja. Myynti ampaisisi tohinalla nousuun, kun Aslak kajauttaisi joiun Björn Borg boxerit jaloissaan taustalla tunturimaisema. Rasismia syrjiä saamelaisia telkkarissa ja muussa mediassa.

Sinänsä mielenkiintoista lukea YLE:n kommentointi aiheesta. Rasistinen on tässä jälleen 612-kulkue, eivätkä saamelaiset itse.

Kukavaan

“Mietin vain, miksi emme näe saamelaisia mainostamassa hammastahnaa, hajuvesiä, älypuhelimia, boxereita ja vuokratyövoimanvälitysfirmoja.”

Elokuvissa ja TV-sarjoissa poliisipäälliköiden, tuomarien, presidenttien, järkevien hahmojen ja sankareiden tulisi olla saamelaisia. Mainoksissa saisi olla vain pariskuntia, joiden mies on saamelainen. Ryhmäkuvissa aina keskellä olisi saamelainen.

Jussiboy

Älä höpötä. Eikö samantien sankareiden tulisi olla sysimustan liikkeen kannattajia, tai Mvlehden lukijoiden, tai partisaanin mustia (siis sielultaan) fanittajia.

Minä

Niinpä. Jos suomalaiset eivät pidä suomalaisena jokaista oikeauskoista, joka on jollain vilpillä Suomeen sijoittunut, alkaa suvakkiseurakunta kiljua ja huitoa rasisti-leimakirveellään.

Minä

Saamelaiskysymyksessä taitaa olla paljolti kysymys siitä, että suvut haluavat tiettyjä oikeuksia poroilleen ja kalastukseen jne. Eivät halua kelpuuttaa omasta mielestään vääriä ihmisiä saamelaisiksi, jakamaan oikeuksia, vaikka niillä olisikin saamelaista perimää.

Syrjivät omiaan halutessaan rajata ryhmää, joka saa niitä oikeuksia.

Tuoksuu ahneudelta ja oman edun tavoittelulta.

Last edited 5 päivää sitten by Minä
Antti Tifa

Tunturiapassien ongelma ei poistu ennen kuin saavat oman valtion tai itsehallintoalueen. ( vrt. Ahvenanmaa ) Suomen, Ruotsin ja Norjan pitää antaa heille yhdessä maapläntti jossa voivat mesoa rauhassa ja harjoittaa alkuperäiskansan tapoja sekä perinteitä, kieltä, uskontoa, lakeja jne.
Tietenkin tämä pelleily pitää em. demokratioiden rahoittaa koska maksamme velkaa. Venäjä ei ole tietenkään heille velkaa, eihän?

rasmisti

Saamelaisista on tehty pohjoismaiden intiaaneja joihin valkoiset vasemmistolaiset voivat purkaa valkoista syyllisyydentunnettaan, on amerikasta apinoitua kolonialismin ja sorron historiaa, on kulttuurin appropriaatiota ja ulkopuolisten ylistystä oman viiteryhmän siasta sekä narratiivi kansanmurhasta.
Alkuperäiskansa-nimitys on myös naurettava, Kreikassa on asunut kreikkaa puhuvia kreikkalaisia ainakin tuhat vuotta ennemmin kuin saamelaiset ryömivät idän metsistä nykysuomen alueelle.
Tähän vielä lisätään se fakta että Suomen saamelaisista suurin osa on muutama sata vuotta sitten Norjasta tulleiden porosaamelaisten jälkeläisiä, alkuperäisiä inarinsaamelaisia on vain muutama sata jäljellä ja keminsaamelaisten jälkeläiset puhuvatkin nykyään kokonaan suomea

Ceterum censeo

“Mistähän mahtaa olla kyse ns. saamelaisasiassa?” Vastauksena kysymykseenne: erioikeuksien saamisesta, vallasta ja viime kädessä rahasta.