Göteborg aikoo asuttaa tulijoita hienostoalueille, parempaa integraatiota

Maahanmuuttajien asuminen paremmilla hienostoalueilla voi olla ratkaisu huonoon kotoutumiseen. Voisiko tätä mallia soveltaa Suomessakin?
Göteborgin uusi sosiaalidemokraattivetoinen kaupunginhallitus on käärinyt ja laittanut tuulemaan. Siellä näytetään nyt tosissaan, että rasismia, fasismia ja natsismia ei Göteborgissa hyväksytä.

Pena sen siinä loppumetreillä keksi, veti ässän hihasta ja sanoi: aletaan majoittamaan työttömiä maahanmuuttajia parempiin kaupunginosiin.

Vitsit sikseen, esimerkiksi SVT:n uutisten mukaan tämä on Göteborgin kaupunginhallituksen uusi linja. Tavoitteena on asuttaa juuri-maahan-tulleita maahanmuuttajia paremmille asuinalueille, eli niille alueille, joissa puhutaan entuudestaan enemmän ruotsia kuin muita kieliä, ja joissa työttömyys on pientä. Kaupunginhallituksen jäsen Jonas Attenius (S) kertoo, että vuosikymmeniä lähiöt ovat saaneet kantaa vastuuta, mutta nyt puhaltavat uudet tuulet:

– Aiomme asuttaa juuri-maahan-tulleita paremmille asuinalueille!

Tosiasiassa tätä systeemiä on käytetty Göteborgissa jo muutaman vuoden ja sen kerrotaan toimivan hyvin. Aiempi Moderaattijohtoinen kunnanhallitus aloitti, ja integraation kerrotaan olevan huikeaa.

– Meillä on nykyään suuntalinjana yrittää välttää asuttamasta maahantulijoita ongelma-alueille, ja se on toiminut hyvin.

Asiaa aiotaan nyt uuden kaupunginhallituksen johdolla vain tehostaa. Mitä useampi kehitysmaista tullut maahantulija pääsee hienostoalueelle asumaan, sitä parempi, on päivän motto. Integraatio lisääntyy ja segregaatio vähenee.

Attenius hehkuttaa:

– Voi, tämä on maahanmuuttajalapsille todella hyväksi asua hienostoalueilla, jossa puhutaan ruotsia. Vanhemmillakin saattaa onnistua itsensä elättäminen paremmin kun saa töitä paremmin.

 

Voisiko mallia soveltaa Suomessakin, esimerkiksi Espoossa? Miksi asuttaa tulijoita Suvelassa kun tarjolla voisi olla Westendiä tai Soukan niemen parempia ja hienompia taloja.