Poliisikomentaja korostaa yhteistyön merkitystä jengirikollisuuden torjunnassa

Tilannekuvan muodostamiseksi ja ilmiön torjumiseksi on tiivistetty yhteistyötä poliisilaitoksen sisällä, pääkaupunkiseudun poliisiyksiköiden kesken, kansainvälisesti ja Helsingin kaupungin kanssa.

Ensimmäiset havainnot katujengi-ilmiöstä tehtiin toukokuussa 2021, kun väkivallan kierre kahden eri ryhmän välillä alkoi. Näitä vakavia rikoksia tutkittiin tehokkaasti ja Helsingin poliisi esti lokakuussa 2021 katujengien välisen väkivallanteon Kaivohuoneella. Tämän vuoden toukokuussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ensimmäiset henkilöt kokonaisuuteen liittyen.

– Rikostutkintamme onnistui erinomaisesti ja tilanne rauhoittui. Tilannekuvan muodostaminen nopeasti syntyneestä ja muuttuvasta ilmiöstä ei ole helppoa, joten paransimme tietojenvaihtoa Länsi- ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten sekä Keskusrikospoliisin kanssa. Teemme yhteistyötä myös Pohjoismaiden pääkaupunkien ja Lontoon poliisin kanssa. Suomen kehitys on vielä alkuvaiheessa muihin maihin verrattuna, arvioi poliisikomentaja Lasse Aapio.

Helsingin poliisilaitoksella aloitti lokakuussa uusi koordinaatioryhmä, jonka tarkoituksena on kehittää katujengirikollisuuteen liittyvää havainnointia, tiedonkulkua, tilannekuvaa ja tutkintajärjestelyjä poliisilaitoksen sisällä. Ryhmän puheenjohtaja on rikosylitarkastaja Markku Heinikari. Koordinaatioryhmässä ovat mukana uhkatutkintaryhmä, analyysi- ja tiedusteluryhmä sekä valvonta ja ennalta estävä toiminto.

–  Meidän pitää ottaa tämä asia haltuun, kun ilmiö on vasta alkutekijöissään. Tätä ilmiötä ei kukaan pysty yksinään ratkaisemaan – tähän tarvitaan saumatonta ja laajaa yhteistyötä, niin poliisin sisällä kuin myös muiden yhteistyökumppaneiden kanssa!

– Tehtävänämme on pitää Helsinki turvallisena kaupunkina ja asukkaiden turvallisuudentunne korkealla. Me tutkimme vakavat rikokset tehokkaasti ja estämme väkivallan kierteen jatkumisen, olemme näkyvästi läsnä kaupungilla ja sosiaalisessa mediassa. Lisäksi teemme ennalta estävää työtä tämän ja tulevien ilmiöiden torjumiseksi yhdessä Helsingin kaupungin, sen asukkaiden sekä muiden kumppanien kanssa.

Alaikäisten väkivaltarikokset, katujengit ja järjestäytynyt rikollisuus pääosin eri ilmiöitä

Alaikäiset tekevät rikoksia tyypillisesti ryhmässä, mutta se ei poliisin näkökulmasta tarkoita jengiytymistä. Kyseessä ei myöskään ole uusi ilmiö.

Keskusrikospoliisin tekemän selvityksen mukaan alaikäisten väkivaltarikollisuuden kasvu vuosina 2015–2021 ei liity tiettyyn väestöryhmään, alueeseen, ilmiöön tai tapahtumapaikkaan. Kaupunkien vertailussa havaittiin, että rikollisuus on kasvanut selvästi enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa kaupungeissa ja pienemmissä kaupunkimaisissa kunnissa kuin pääkaupunkiseudulla.

– Helsingissä nuorten ryöstörikosten määrä on tänä vuonna kasvanut merkittävästi. Alaikäisten ryöstörikoksissa on kuitenkin pääosin kyse eri ilmiöstä kuin katujengiasiassa, jossa keskeiset henkilöt ovat noin parikymppisiä ja rikokset vakavampia.

– Katujengi on useiden henkilöiden muodostama ryhmä, jolla on oma nimi ja identiteetti. Jengiin kuuluvat henkilöt tekevät erilaisia rikoksia yhdessä ja yksin. Tunnistettujen jengien nimet viittaavat usein katuihin tai kaupunginosiin.

Tunnistettujen katujengien välillä on selviä eroja rikollisen toiminnan aktiivisuuden ja rakenteen suhteen. Katujengien ja niihin kuuluvien henkilöiden määrittely ei ole yksinkertaista.

– Katujengissä on yleensä yksi tai useampi johtohahmo sekä ydinryhmä. Jengien keskeiset henkilöt ovat tällä hetkellä suomalaisia parikymppisiä miehiä, joilla maahanmuuttajatausta. Ryhmissä ja niiden vaikutuspiirissä on myös alaikäisiä. Useilla keskeisillä jäsenillä on nuoresta iästä huolimatta pitkä rikoshistoria.

– Suomessa katujengit eivät pidä katuja tai asuinalueita hallussa. Niihin kuuluvilla henkilöillä on kuitenkin laajaa vaikutusvaltaa sosiaalisen median alustoilla, joilla he ruokkivat rikollisen elämäntavan ihannointia ja vastakkainasettelua. Myös gangstarap-musiikkia käytetään uhoamisen ja vastakkainasettelun keinona. Vastakkainasettelut eskaloituvat väkivaltaisina yhteenottoina, joita on nyt jo nähty useita. Motiivit näihin väkivallantekoihin ovat usein vähäpätöisiä. Meillä on paljon kansainvälisiä esimerkkejä siitä, mihin tällaisen ilmiön kehityskulku voi johtaa. Tähän on suhtauduttava vakavasti.

Järjestäytyneellä rikollisuudella tarkoitetaan rikoslain mukaan vähintään kolmesta henkilöstä koostuvaa ryhmää, joka tekee yhteistuumin vakavia rikoksia. Katujengien rakenteet ovat selvästi löyhempiä. Järjestäytyneiden rikollisryhmien jäsenet ovat myös tyypillisesti vanhempia ja rikollisryhmien väkivalta liittyy suoraviivaisemmin rikolliseen bisnekseen. Katujengeillä on kuitenkin todettu yhteyksiä myös järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Yhteiskunnan tulee yhteistyöllä puuttua katujengi-ilmiön juurisyihin

Sisäisen turvallisuuden selonteon mukaan rikollisuuden määrä on ollut laskusuuntainen Suomessa viimeiset 30 vuotta. Väheneminen on nähtävissä niin viranomaisten tietoon tulleen rikollisuuden kuin uhritutkimuksin selvitettävän kokonaisrikollisuuden osalta. Rikollisuuden taustatekijöitä sekä tekijöiden että uhrien kohdalla ovat muun muassa syrjäytyminen, päihteiden käyttö ja persoonallisuuden piirteet sekä häiriöt. Esimerkiksi ulkomaalaistaustaiset henkilöt ovat kantaväestöä useammin sekä rikoksesta epäiltynä että joutuvat useammin rikosten uhriksi. Samoin kodin ulkopuolelle sijoitetut nuoret korostuvat rikosten tekijöinä ja uhreina.

– Päättäjien, viranomaisten ja muiden toimijoiden tulee yhteistyössä puuttua myös tämän katujengi-ilmiön juurisyihin. Yksi oleellinen asia on nopeuttaa nuorten rikos- ja oikeusprosessia, mikä helpottaisi rikoskierteen katkaisua ja auttaisi myös rikosten uhreja.

Helsingin poliisi on panostanut voimakkaasti huolta aiheuttavien henkilöiden ja rikoksiin syyllistyneiden nuorten moniammatilliseen arviointiin ja ohjaamiseen oikean tuen piiriin. Helsingin poliisi perusti ennalta estävän toiminnon 2012 ja alaikäisten rikoksia tutkivan nuorisoryhmän vuonna 2018.

– Teemme tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa. Koulujen ja lastensuojelun toimivuus sekä asuinalueiden eriytymisen ja syrjäytymisen vähentäminen ovat oleellisia asioita myös tämän ilmiön kannalta.

Yhteistyötä tehdään erityisesti Turvallinen Helsinki -verkoston kautta, jonka tehtävänä on edistää turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta Helsingissä. Verkostoon kuuluu viranomaisia ja järjestöjä.

Subscribe
Notify of
guest
25 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Taponen

Tä? Mikä jengirikollisuus? Enmätajuu. Miksei mulle ole lähetetetty tästä muistioo?

Tietoa

Kysy maahanmuutto- osiosta s24 ja Moktar.Gubta vastaa sinulle

JyrkkäStyrangi

Hän katsoo AlfaTV- lähetystä huutonauraen karvahatussaan vaikka ei kanava lähetä enää.
Mikä ihmeen sekopää tuo on?

Aapparapp

Mahtava kuvituskuva, paitsi että aapat ovat sööttejä.

Mara Kattinen

Kuulostaa siltä että taas mennään kukkahattu päässä ja puhe edellä, vaikka traumakulttuureista lennätettyjen jälkikasvu kunnioittaa lähinnä raakaa voimaa.

Pullaa voi toki yrittää tarjoilla kuten Ruotsissa, mutta paskaa siitä vaan syntyy.

Qroquius Kad

He ovat suomalaisia, vaikka ovatkin ulkomaalaisia.
He ovat aivan normaaleja, vaikka heillä onkin persoonallisuushäiriöitä ja päihdeongelmia.
Silkkaa suomalaista normaaliahan tämä vaan, tuttua jo 1990-luvun Suuren Laman ajoilta.

Eikun hetkinen…

Mr X

Paavo,en ehtinyt lukea juttua,kun kuva A-1. Tuli suurNauru. Taponen keskellä ?

Kukavaan

Juurisyy on geneettinen perimä. Helpottaa oikean ratkaisun määrittämistä, kun rohkenee tiedostaa syyn.

p.grandell

miksi ihmeessä sanotaan suomalaisia, eivät perhana ole suomalaisia, ovat suomen kansalaisia, ihan eri merkitys, on se kummaa, jos samperi suomalainen muutta somaliaan ja on somalissa somalin kansalainen, ei hän ole ikinä somnali,vaan somalin kansalainen, helvetin pk poliisit, helsinki on paikoin kuin mogadishu, ihan perkeleen #### jo kun menee hakee kaveria länsisatamasta, niin karvakämmenet ja yön-timpat taksikuskit, mölisee ja parkeeraa ihan kuin huvittaa,poikittain autoja keskellä suojatietä, olen huomannut kun poliisit menee ohi ,eivät ole huomaavinaankaan, olin tuulikaapissa kun pirun kylmää odotin naisystävääni joka tuli tallinnasta, eikös tullut gestapo saakelin kovalla äänellä poistukaa, ja olivat kuin rikollinen olisin ollut, eivät yön timoille jotka siinä vieressä sanoneet mitään

ME ensin. Aina. Ikuisesti.

Ei ne suomen kansalaisiakaan ole, niillä on suomen passit, siinä kaikki.

Dickie

Kyse ei ole mistään ”ongelmasta” joka olisi muutettavissa ”yhteistyölllä”. Kyse on pikipäiden rotuominaisuuksista eli ratkaisu olisi karkoitukset, Gulag, ja pakkosterilisaatiot

as simple shit as this

aku0588

Kappas vaan vaahtopää osaa vierasta kieltä. Mutta lääkkeet ovat ennalta arvattavaa ja väärät.

Pipa

Näkisin ongelmana poliisin suhteen sen, että ovat viime vuosina ottaneet asenteen, että poliisi on kaveri, ei auktoriteetti. Siinä on mini-gangstoilta lähtenyt rispekti virkavaltaa kohtaan kun poliisin saapuminen ei pelota, eikä surkean pienet tuomiot. Moniammatillista työryhmää pukkaa, diskuteerataan kuten Ruotsissa, ja hallitus syyttää rakenteellisesta rasismista kantiksia. Huh ei hyvältä näytä!

milizei

Tuo poliisien asenne on teoriassa hyvä, mutta käytännössä epävarma.
On länsimaisen omahyväistä olettaa että kun keskusteluyhteys on kunnossa niin miltei mikä tahansa ongelma saadaan puhumalla purettua.

Eipä saada, sillä monet kulttuurit pitävät sovittelevuutta vastustajan heikkoutena.
Kovissa oloissa varttuneet ihmiset kunnioittavat vastustajan kovuutta enemmän kin pehmeyttä.

Kaapukulttuurien lasten äitisuhde jää ikävä kyllä monesti karummaksi kuin nykylännessä, joten he eivät ole sitten aikuisena henkisesti samalla viivalla kantaväestön kanssa.

Unelma Painajainen

Eli kattellaan nyt ihan rauhassa, ei hötkyillä. Jos lentää kivi, vetäydytään maijan suojaan.

Lallukka

Apinaorkesteri.

Lallukka

Tuli mieleen kizzin shocker elokuvan alkutunnari.

Nih

Samaa jeesustelua, mutta mitä muuta Helsingin poliisilta ja viranomaisilta voi odottaa kun Vihreät ja vasemmistokommunistit pyörittävät kaupunkia. Sanokaa mun sanoneen että Helsinkiläiset ovat todella kusessa muutaman vuoden sisällä noiden matujen kanssa, siinä ei keskutelukerhot paljoa enää auta.

Qroquius Kad

Helsingin poliisi ei toimi Helsingin kaupungin vaan Suomen tasavallan alaisuudessa.

ennakkoluuloinen

Hallinto suoltaa virallista sivistyssana paskaa, suomalaisia on hakattu ”löyhien kaveriporukoiden” toimesta jo 90-luvuilta. Päättäjille ongelman tuo sos.media, enää riekkumista ei pystytä salaamaan nukkuvilta teuraslampoilta.

Antti Tifa

Alkukuvan inspiroimana ja tekstin luettuani….
Selkeän julistava jenkka.
https://www.youtube.com/watch?v=sLd6HnP0io0

Moonman

”suomalaisia parikymppisiä miehiä, joilla maahanmuuttajatausta” Piti lukea tuo pari kertaa, eikä se silti oikein avaudu. Jos menen somaliaan elämään kelan tuilla, ryöstelemään, vaatimaan suurkirkkoja ja aiheuttamaan älämölöä niin olenko somalialainen mies, jolla on suomalaistausta, vai pitääkö olla somaliassa syntynyt suomalainen? Luotettavan median mielestä suomalaisuutta ei ole olemassa silloin kun kyse on suomalaisista, mutta jos kyse on rikastajista niin suomalaisuutta korostetaan joka käänteessä

Mr X

Onk keskellä taponen,suurin PÖKIÖ. Miksei AASI ole jo kilometritehtaalla ? Häpeäksi koko suomen poliisille. kuinka moinen AASI on päässyt ko virkaan,total tollo.

Qroquius Kad

Ylikomissaari Pyllytär ei ole kilometritehtaalla koska ei ole tehnyt virkavirhettä saati virkarikosta, vaan hoitanut virkaansa uskollisesti ja tunnollisesti viherkommunistien käskyjen mukaan.
Hänen vaivansa palkitaan lähitulevaisuudessa.

kari ilmarinen

Varmaan on sisä- tai oikeusministerin paikka jo oikeaoppisuudella kiikarissa – no, tuskinpa se edes taposella ohisalosta paljon pahenee. Voi meitä suomalaisparkoja..