Pohjois-Euroopan maat tuottavat enemmän sähköä kuin kuluttavat, mutta silti puhutaan sähköpulasta

Mitä laajemmin katsoo Pohjoismaiden sähköntuotantoa, niin huomaa mielenkiintoisia asioita, joista ei puhuta ollenkaan medioissa kun puhutaan ”sähköpulasta”.

Sähköpula on yksi kaikista pöljimpiä asioita pelätä. Maailmassa riittää sähköä vaikka ampua avaruuteen. Ja jos ei riitä, niin sitä voidaan tehdä todella helposti lisää. Riittää, että saadaan joku akseli pyörimään, joka on yhdistetty generaattoriin.

Katsotaanpa naapurimaita.

Norja pystyy tekemään sähköä yksin vesivoimalla ainakin 27 000 megawattia (MW). Norjan sähköstä vesivoimalla tehdäänkin sellaiset riippuen vähän, 80-95 %. Tuulivoimalla tehdään loput. Norja, vaikka on suurin piirtein saman kokoinen maa kuin Suomi, niin kulutus on paljon suurempaa. Kovina pakkaspäivinä reilu 20 000 MW.

Norja pystyy näin ollen tuottamaan aivan kevyesti oman sähkönsä ja sitä jää myyntiinkin vaikka kuinka paljon kovilla pakkasillakin.

Ruotsi kuluttaa sähköä saman verran kuin Norja, vaikka väkimäärä Ruotsissa on melkein puolet suurempi. Ruotsin kulutus on kovina pakkaspäivinä siis reilu 20 000 MW, josta vesivoimalla tehdään puolet ja ydinvoimalla 3/4. Ruotsi pystyy tuottamaan kovillakin pakkasilla enemmän sähköä kuin ehtii kuluttamaan, joten myyntiin riittää.

Tanska poikkeaa Ruotsista ja Norjasta melkoisesti. Se on väkimäärältään Suomen ja Norjan kokoinen, mutta kulutus on talven pakkasilla kovimmillaankin vain 5 800 MW. Samaan aikaan Tanska tuottaa yli 6 000 MW, joka muodostuu tuulivoimasta ja kaukolämmön tuotannosta.

Eli Tanskassakin on ylijäämää sähköstä.

Viro kuluttaa talvella enimmillään 1 300 MW, josta se tuottaa itse noin 700 MW. Liettua ja Latvia kuluttavat suurin piirtein saman kuin Viro. Eron on lähinnä se, että Latvia pystyy tuottamaan enemmän kuin kuluttaa, eli sielläkin sähköä riittää myyntiin.

Suomi taas kuluttaa pakkasilla sellaiset 13 000 MW, ja pystyi aiemmin tuottamaan ainakin 12 000 MW. Nyt kun Olkiluoto 2 on toiminnassa, niin Suomi pystyy tuottamaan sähköä kevyesti yli omien tarpeidensa.

Miltä näyttää? Kaikki Pohjoismaat ja Latvia pystyvät kevyesti tuottamaan sähköä kovilla pakkasillakin enemmän kuin ehtii kuluttaa. Ainoat Pohjois-Euroopan maat Viro ja Latvia eivät ihan pysty tuottamaan kaikkea tarvittavaa sähköä, mutta näidenkin maiden ostosähkön osuus on niin pieni, että sillä ei ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta.

Kysymys kuuluu, että MITEN ON MAHDOLLISTA, että yleinen käsitys pitää yllä illuusiota sähköpulasta?

Väite Saksan sähköpulasta on myös aivan tuulesta temmattua jorinaa. Juuri tällä hetkellä Saksa myy Tanskaan ja Norjaan sähköä, mutta nuolien suunta vaihtelee koko ajan. Esimerkiksi Ruotsi ei tällä hetkellä myy sähköä Saksaan, ja Norja myi muutama tunti sitten, mutta nämä nuolien suunta voi muutta milloin tahansa.

 

Johtopäätökset: Ajatus sähköpulasta on täysin tuulesta temmattua huuhaata. Sähköpula ei myöskään voi nostaa sähkön hintaa, koska mitään sähköpulaa ei ole olemassakaan.

Subscribe
Notify of
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
nimabi

Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi