Venäjän ehdottama tulitauko on vain joukkojen vahvistamista

Venäjän ehdottama tulitauko on naurettava. Nimittäin Venäjä ei ole noudattanut vuodesta 2014 alkaen yhtään ainoaa itse nimitsemäänsä tulitaukoa Ukrainan sodassa.

Ennen kuin Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan, se on ensin miehittänyt Krimin niemimaan ja osat Donbassin maakuntia. Ensimmäiset väkivaltaisuudet Ukrainaa kohtaa alkoivat siis jo vuonna 2014 ja täysimittainen hyökkäys 2022.

Ennen 2022 hyökkäystä Venäjä on “määrännyt” ainakin 20 tulitaukoa, mutta joista se ei ole noudattanut yhtään ainoaa. Päinvastoin Venäjä on käyttänyt näitä “tulitaukoja” vahvistaakseen omia asemiaan ja samaan aikaan ampunut Ukrainan puolelle.

Ensimmäinen tulitauko oli jo kesällä 2014, jonka piti kestää 27 päivää. Venäläiset eivät noudattaneet sitä, vaan hyökkäsivät tai yrittivät hyökätä syvemmälle Ukrainaan tulitauon aikana. Samaan aikaan tapahtui Ilovaivin hyökkäys, jota Ukraina ei osannut odottaa. Vajaa 400 ukrainalaista sotilasta sai surmansa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainan asemiin “tulitauon” aikana.

Putinistit ovat maininneet usein ns. Minskin sopimuksen, joka on puhdasta paskaa. Tämä sopimus allekirjoitettiin Ukrainan ja Venäjän välillä 2014. Sopimuksen mukaan Venäjän piti vetää raskasta kalustoaan Ukrainasta. Sopimuksesta seurasi, että kun Venäjä piti vetää kalustoaan Ukrainasta, niin se piti muutaman viiko hiljaiseloa, jonka aikana se vahvisti raskasta kalustoaan. Joka oli täysin itsessään sopimuksen vastaista.

Lisäksi sopimuksen aikaan ja jälkeen Venäjä siirsi rintamalinjaa syvemmälle Ukrainaan vallaten mm. Donetskin kaupungin länsiosia.

Ennen täysimittaista hyökkäystä 2022 Venäjä ja Ukraina ovat sopineet 11 tulitauoksi nimitettävää sopimusta ja kymmenkunta pienempää sopimusta. Venäjä ei ole noudattanut näistä sopimuksista yhtään ainoaa. Tulitaukojen aikana on ammuttu satoja ukrainalaisia sotilaita ja se on käyttänyt tulitaukoja vain vahvistaakseen omaa armeijaansa.

Näin ollen Venäjän nyt esittämä tulitauko on ihan samaa kakkapaskaa kuin sen aiemmatkin tulitauot. Varsinkin tässä tilanteessa Venäjän tarkoitus tulitauolle on puhtaasi se, että se pyrkii tauon aikana vahvistamaan asemiaan. Ukraina ei tarvitse tulitaukoa, mutta Venäjä tarvitsee.

Venäjä on sodan tässä vaiheessa alakynnessä, ja ukrainalaiset työntävät metri metriltä venäläisiä joukko taaksepäin. Maan takaisin otto on hidasta ja kuluttavaa toimintaa, mutta Venäjälle se on vielä kuluttavampaa. Satoja miehiä kaatuu päivässä ja yksin viimeisen viikon aikana 10 000 venäläistä on kaatunut.

Ukraina onkin sanonut, että tulitauko tullaan laittamaan voimaan Ukrainan taholta vasta sitten kun viimeisetkin venäläiset joukot ovat poistuneet Ukrainasta. Ukrainalaiset tietävät, että ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments