Ruotsin vihreät aloitti tuulimylly-lobbauksen

Ostaisitko tältä naiselta sähköselityksiä?
Ruotsin vihreillä Miljööpuolueella on alkanut uusi “ympäristövaihde”, jossa käytetään valheellisia argumentteja, joiden avulla lobataan tuulimylly-yhtiöitä.

Vihreät aloittivat tuulimylly-yhtiöiden lobbauksen heti sen jälkeen kun hallitus kertoi, että se aloittaa kartoittamaan uusien ydinvoimaloiden rakentamista Ruotsiin. Vihreiden puoluesihteeri Katrin Wissing kertoo SVT:n uutisille vasta-argumentteina mm. sen, että ydinvoima on vanhanaikaista, sen sijaan tuulivoima on nykyaikaista ja modernia sähköä.

Wissing painottaa etenkin ns. merituulivoimaa, jossa merialue aiotaan rakentaa täyteen propelleja.

Toinen perustelu, joilla vihreät vetoavat ihmisiin on puhdasta epärehellisyyttä. Wissing sanoo, että ydinvoimalan rakentaminen nollasta siihen pisteeseen, että se alkaa tuottamaan sähköä, on pitkä projekti. Kun taas tuulimyllyjä saadaan siinä ajassa pystyyn useampia.

Tässä vaiheessa Wissing vetoaa sähköpulaan, jonka seurauksena sähkön hinta on korkea. Jos tai kun tuulimyllyjä saadaan heti äkkiä nopeasti ja nyt tuottamaan sähköä, niin ei ole sähköpulaa eikä siitä seuraavaa sähkön korkeaa hintaa.

Mutta, miltäpä asia näyttää todellisuudessa?

 

Ruotsi on sähkönviejämaa. Vientinetto on riippuu vähän, mutta väliltä 2 000 – 6 000 MW. Esimerkiksi tätä kirjoitettaessa Ruotsin vientinetto on 4 600 MW.

Näin ollen vihreiden väite siitä, että Ruotsissa olisi sähköpula, joka nostaa sähkön hintaa, on puhdasta tuulesta temmattua huuhaata.