Suomi: Tammikuun aikana 9 murhan yritystä ja 5 murhaa

Tein aikaisemmin päivällä listaa Ruotsin väkivaltaisuuksista tammikuun aikana. Monet ovat kauhistelleet tapahtumia, mutta kun vertaa Suomeen, niin Suomessa ollaan oltu ihan yhtä väkivaltaisia.

Suomessa on tehty kuluvan vuoden aikana yhdeksän tapon tai murhan yritystä ja viisi tappoa tai murhaa. Ruotsissa murhia tai tappoja on kolme ja niiden yrityksiä 12. Suomessa kuitenkaan pommi-iskut eivät ole trendirikos.

Mikä erottaa Suomen ja Ruotsin?

Suomessa väkivallanteon aseeksi nousee selvästi teräase, jota on heiluteltu usein sisätiloissa. Vaikka kaikkien juttujen taustoja ei vielä tiedetä, niin monet teot viittaavat ryyppyporukoihin. Poikkeuksena mm. Savonlinnan kaksoismurha.

Tässä kannattaa huomatakin sellaisia vivahde-eroja, että Ruotsissa suomalaistyylinen tappo tai sen yritys on harvinainen. Suomessa kun ryyppyporukassa kaivetaan puukko esille, niin se on useimmiten tappo, tai sen yritys. Mahdollisesti jopa törkeä pahoinpitely, jos henkilö jää henkiin. Teot ovat siis suunnittelemattomia pikaistuksissa tehtyjä tekoja, joita ei ole suunniteltu sen kummemmin.

Ruotsissa taas ampuma-aseet ja pommit ovat aseita, joilla murhan yritys useimmiten kirjataan tilastoihin. Näitä ei voi laskea pikaistuksissa tehtyihin tekoihin, eli tappoihin, vaikka ne tehtäisiinkin kokkelipäissään. Päinvastoin, kokaiini lisää murhan suunnitelmallisuutta, jossa tekijä pyrkii kokaiinilla peittämään tunteitaan ja olemaan panikoimatta teon hetkellä

Kantaväestö vs. tulijat

Ruotsissa tämän vuoden vastaavalla listalla kaikki uhrit ja tekijät, yhtä tapausta lukuun ottamatta ovat uusruotsalaisia. Toki tässä on liikkumavaraa, sillä esimerkiksi ainakin yhdessä murhan yrityksessä, eli ammuskelussa asuntoon, ammuttiin väärää asuntoa, jossa voi asua ruotsalaisia.

Suomen väkivaltarikoksissa useimmissa tapauksissa tekijät ja uhrit olivat ihan kantasuomalaisia, joissakin tapauksissa voi olla romanien keskinäisiä riitoja. Yhdessä tapauksessa varmuudella on ulkomaalainen tekijä, joka sekin oli Suomessa käymässä henkilö, eli ei ollut ns. uussuomalainen.

Murhan ja tapon ero

Lyhyesti sanottuna, murha on suunniteltu henkirikos. Kun tekoa suunnitellaan vähänkin, niin teko on silloin suunnitelmallinen. Kun suunnitellaan toisella puolella kaupunkia lähteä ampumaan joku hengiltä ja tehdään se, niin se on silloin murha.

Tappo taas on pikaistuksissa tehty teko. Esimerkiksi joku saa ryyppyporukassa nyrkistä naamaan, suuttuu tästä eli ”kuohahtaa”, kävelee keittiöön, ottaa veitsen ja puukottaa uhrin hengiltä. Monet ns. juopporiidat päätyvät tappoon ja ne poikkeavat suunnitelmallisesta ”ruotsalaistyyppisestä” henkirikoksesta juuri sen takia, että siinä tekoa ei ole varsinaisesti suunniteltu, vaan tehty vain äkkipikaistuksissa.

Tapon yrityksellä ja murhan yrityksellä on sama ero, uhri vain jää henkiin. Suomessa tapon yritys voi monesti tippua astetta alemmaksi törkeäksi pahoinpitelyksi, ja tappokin voi tippua törkeäksi kuolemantuottamukseksi. Juoppotappelu on yleisesti juuri tällainen tekosuma, jossa oikeuden pitää arvioida mistä oli kysymys.

On olemassa myös rikosnimike surma, joka on tapon ja törkeän kuoleman tuottamuksen välimaastossa, mutta tämä on harvinainen. Yleensä esimerkiksi kotiväkivallassa alisteisessa asemassa ollut henkilö, joka surmaa toisen.

 

Joka tapauksessa Suomen väkivaltalista on vähintäänkin yhtä vaikuttavaa luettavaa.

20.1. Tapon yritys, Raisio. 76-vuotias mies yritti tappaa vaimonsa.

19.1. Tapon yritys, Joensuu. Ravintolassa puukkokinastelu asiakkaiden kesken.

18.1. Murha/ tappo x 2, Savonlinna. Vanhempi mieshenkilö surmasi kaksi henkilöä.

18.1. Murhan yritys, Helsinki. Ulkomaalainen äiti yritti murhata 13-vuotiaan lapsensa.

17.1. Murha/ tappo, Tampere. Mies puukotti toista kaupan parkkipaikalla.

14.1. Tapon yritys, Kihniö. Riita yksityisasunnossa johti tapon yritykseen.

13.1. Tapon yritys, Pomarkku. Miestä puukotettiin.

12.1. Tappo, Humppila. Yksityisasunnossa tehty henkirikos.

9.1. Tapon yritys, Savonlinna. Miestä puukotettiin yksityisasunnossa.

2.1 Tapon yritys, Turku. Yksityisasunnossa väkivallanteko, josta tapon yrityksestä tutkimukset pystyyn.

1.1. Tapon yritys x 2, Evijärvi. Yksityisellä alueella kolmea puukotettiin, josta kahta tutkitaan tapon yrityksenä, kolmatta törkeänä pahoinpitelynä.

1.1. Murha, Pori. Mies surmasi vaimonsa, ja itsensä vähän ajan päästä.

 

Tähän loppuun on pakko lisätä se, että kantasuomalaiset tosiaankin ovat väkivaltaisempia kuin kantaruotsalaiset. Tämä on niin kiistaton fakta kuin vain voi olla. Jos joku ei ymmärtänyt, niin Ruotsin väkivaltatilastoa nostavat vain ja ainoastaan uusruotsalaiset. Suomalaisena tähän pitää lisätä vielä se, että edes suomalaiset, ulkomaalaisina, eivät nosta Ruotsin väkivaltatilastoa.

Lukijoissa on monia ”alan ammattilaisia”, joten ei muuta kuin kommentoimaan asiaa.