Kuluttajille myönnetty sähkötuki järjettömyyden huipentuma

Kuluttajille suunnattu sähkötuki on kyllä taas yksi niitä kaikista älyttömimpiä päähänpistoja. Varsinkin kun se koskee pääsääntöisesti hyvätuloisia talouksia.

Ruotsissa on aloitettu makselemaan sähkötukia Etelä- ja Keski-Ruotsin sähköalueiden talouksille, joilla on vaikeaa sähkölaskun kanssa. Sähkötuen sponsoroi mm. sellainen veronmaksaja, joka EI saa mitään sähkötukia.

Sähkötuki yleisesti on järjettömin keksintö aikoihin. Sähköyhtiöt, tai tarkasti ottaen sähköä välittävät yhtiöt ovat voittoa tuottavia osakeyhtiöitä, joiden ainoa tehtävät on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Niiden tehtävä ei ole taata halpaa kuluttajasähköä.

Ongelma onkin siinä, että sähköä välittävät yhtiöt tekevät jättimäisiä voittoja sillä, että sähkön tuotantokustannukset eivät ole nousseet senttiäkään viime vuosien aikana. Lisäksi sähkön tuotannon perusyksiköt; ydin- ja vesivoimalat ovat rakennettu aikoinaan verorahoilla, ja ne tuottavat edelleen sähköä muutaman sentin nimellishinnalla, jonka sähköä välittävät yhtiöt myyvät kuluttajille valtavilla myyntikatteilla.

Aivan järjetön rautalankayhtälö: sähkön tuotantoyhtiöt myyvät puoli-ilmaista sähköä ⇒ sähkön välitysyhtiöille ⇒ jotka tekevät jättimäisiä voittoja ⇒ kuluttaja joutuu vaikeuksiin kalliin sähkön takia ⇒ jota paikataan tukemalla kuluttajan sähkölaskua ⇒ joka raha palautuu sähköä myyvälle yhtiölle voittoina.

Sähkön tuotanto- ja jakeluketjua pitäisi muuttaa siten, että sähköä tuottava yhtiö myy sähköä tuotantohinnalla + mahdollisesti jokin marginaalivoitto. Mutta sähkö ei voi olla joidenkin yksityisten ihmisten voittoa tuottava rahasampo, varsinkin kun perus sähkön tuotanto on rakennettu verovaroin.

Subscribe
Notify of
guest
2 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
gate io vip 1 olma

Thank you very much for sharing. Your article was very helpful for me to build a paper on gate.io. After reading your article, I think the idea is very good and the creative techniques are also very innovative. However, I have some different opinions, and I will continue to follow your reply.

binance register

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://accounts.binance.com/en/register-person?ref=P9L9FQKY