Poliisi ei aloita esitutkintaa rahoituslaitoksen toiminnasta

Helsingin poliisilaitos ei aloita esitutkintaa Tesseract Group oy:n toiminnasta. Poliisi suoritti esiselvityksen yhtiön menettelytavoista, koska Coinmotion oy ja useat sijoittajat tekivät yrityksestä tutkintapyyntöjä.

Tesseract Group oy:n liiketoimintaa on virtuaalivaluuttatalletusten vastaanottaminen asiakkailta ja vastaanotetun virtuaalivaluutan lainaaminen markkinoille. Yhtiö antaa velkojana lainanottajalle, eli velalliselle, lainaksi lainanottajan haluamaa virtuaalivaluuttaa ja vaatii myönnetyn lainan vakuudeksi jotakin virtuaalivaluuttaa.

Tesseract Group oy:n korkopalvelun ehdoissa todetaan, että virtuaalivaluuttoihin liittyy korkea riski menettää sijoitettu pääoma kokonaan. Tämä vaara on olemassa erityisesti korkopalveluissa. Ehtojen mukaan asiakas tiedostaa ja hyväksyy korkopalveluun liittyvät riskit.

Poliisin saamien tietojen perusteella Tesseract Group oy:n korkopalvelulla on noin 3 000 asiakasta.

 

Virtuaalivaluutat menettivät yli puolet arvostaan vuonna 2022

Virtuaalivaluutta-ala kohtasi vaikeuksia touko–kesäkuussa 2022, kun eräät alalla toimivat kansainväliset tahot ajautuivat maksukyvyttömyyteen tai konkurssiin. Toimiala joutui myös marraskuussa 2022 vaikeuksiin, kun virtuaalivaluuttayhtiöt FTX ja Alameda ajautuivat maksukyvyttömyyteen ja yrityssaneeraukseen.

– Tilanteesta syntyi ketjureaktio, joka synnytti vaikeuksia monelle sellaiselle yritykselle, joilla oli liiketoimintaa näiden yhtiöiden kanssa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola.

Kevään ja kesän 2022 aikana keskeiset virtuaalivaluutat menettivät arvostaan 50–60 prosenttia.

Coinmotion oy:n tekemän ilmoituksen mukaan Tesseract Group oy:lle aiheutui merkittävä määrä luottotappioita kesäkuussa ja marraskuussa 2022. Tapahtumien seurauksena Tesseract Group ei ole palauttanut sijoittajien tekemiä talletuksia asiakkaille marraskuun 2022 jälkeen.

Poliisin tekemän esiselvityksen perusteella syynä luottotappioihin on samalla alalla toimivien yritysten ajautuminen taloudellisiin vaikeuksiin ja maksukyvyttömiksi. Samanaikaisesti tapahtui virtuaalivaluuttojen merkittävä arvon aleneminen. Nämä tapahtumat eivät ole olleet sillä tavoin ennakoitavissa, että Tesseract Group oy:n toimijoita olisi syytä epäillä tahallisesta rikoksesta.

– On valitettavaa, jos sijoittajille ei makseta heidän sijoittamaansa virtuaalivaluuttaa takaisin, mutta poliisin tehtävänä on rikosten selvittäminen eikä saatavien periminen.  Poliisilla ei ole yleistoimivaltaa arvioida tai ratkaista muita kuin rikoksena selvitettäviä tekoja. Sijoittajien on otettava huomioon, että virtuaalivaluutat ovat korkean riskin sijoitustuotteita. Virtuaalivaluutassa tehdyillä talletuksilla ei ole minkäänlaista talletussuojaa toisin kuin esimerkiksi pankkitalletuksilla, toteaa tutkinnanjohtaja Saaristola.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.