Ruotsin vankiloissa 145 extremistiä

Ruotsin vankiloissa istuu 89 sellaista islamistia, joiden arvioidaan olevan uskossaan erittäin väkivaltaisia. 11 näistä tulee vapautumaan kuluvan vuoden aikana.

Islamismia tutkivan Doku-säätiön viranomaisilta saamien dokumenttien mukaan Ruotsin vankiloissa istuu 145 sellaista henkilöä, jotka on rankattu kuuluviksi ”väkivaltaiseen extremismiin”, eli ovat suomeksi sanottuna fanaattisia kilipäitä.

Näistä 89 henkilöä ovat ääri-islamisteja, loput jakautuvat äärioikeiston ja -vasemmiston kesken. Tosin äärivasemmistolaisia väkivalta-aktivisteja vankiloissa on vain muutama.

Luku on viime vuodelta 2022. Ruotsin vankiloissa oli tuolloin 9 020 vankia. Vankimäärä on noussut vuodesta 2018, jolloin vankeja oli 6 390 ja näitä ääriextremistejä tuolloin oli yhteensä 65.

Tavallisin rikos näillä äärihenkilöillä on jokin väkivaltarikos, kuten pahoinpitely, murha, sitten on ampuma-aserikoksia, teräaserikoksia ja erilaisia uhkaus-rikoksia.

Mielenkiintoista on se, että varsinaisesti isiksessä mukana olleita muslimimiehiä vankiloissa istuu vähän, vain joitakin yksittäisiä. Eli ovat keskittyneet hääräämään aatteen nimissä lähinnä Ruotsin maaperällä.

Vankiloissa näitä äärihenkilöitä pyritään sijoittelemaan siten, että he eivät ole tekemisissä esimerkiksi sellaisten vankien kanssa, joiden katsotaan olevan helposti höynäytettäviä johonkin aatteeseen. Muutenkin heidän sosiaalisia kontakteja rajoitetaan ja valvotaan tarkasti.

Tällainen äärikilipää saattaa radikalisoitua myös vankilassa ja yrittää tehdä erilaisia iskuja muita vankeja tai vartijoita kohtaan. Tässä vankila pyrkii myös erilaisin ratsioin ja sellitarkastuksin sekä muilla keinoin estämään mahdollisia iskuja.

Kuluvan vuoden aikana muutama tällainen extermistivanki päästetään vapaaksi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments