Suomeen kaavaillaan tupakoinnin täyskieltoa vuoteen 2030 mennessä

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä ehdottaa tupakoinnin ikärajaksi 20 vuotta ja nuuskan maahantuontikieltoa. Tarkoitus on, että Suomesta tulee nikotiinivapaa maa vuoteen 2030 mennessä.

Asia tulee ilmi Valtioneuvoston lausunnosta. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä ehdottaa keinoja, joiden avulla tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppuisi Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

Ennen lopullista kieltolakia voimaan ehdotetaan tupakkatuotteiden, nikotiininesteiden ja nikotiinia sisältävien tupakan vastikkeiden alaikäraja nostetaan 18 vuodesta 20 vuoteen. Sama ikäraja koskisi maahantuontia ja hallussapitoa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi nuuskaa ei saisi tuoda myöskään laivalta tai ylipäätään Ruotsista Suomeen.

Niin ikään tupakointiin halutaan erilaisia rajoituksia, kuten esimerkiksi uusiin vuokrahuoneistoihin automaattista tupakointikieltoa, parvekkeilla ja talojen läheisyydessä. Ravintoloiden tupakkatilat tullaan lopettamaan, terasseilla ei saisi enää polttaa ja yleisesti tupakointia julkisilla paikoilla rajoitetaan reippaasti.

– – –

Itse olen aina ollut sitä mieltä, että tupakoinnille ja nuuskalle täyskielto. Sen jälkeen vaihdan alaa ja alan täyspäiväiseksi salakuljettajaksi. Toisaalta tämä kiehtoo jo nyt. Viimeksi kun jouluna kävin Suomessa, niin aski LM:ää maksoi oliko se 9,10 euroa. Ruotsissa vastaava paketti maksaa euroina 5,10 euroa eli paikallisessa rahassa 57 kruunua. Virossa sama aski on reilu 4 euroa.

Yksin Ruotsista tuotaessa kartonki ostohinnaksi tulee 51 euroa ja kun jos sen myisi 65 eurolla, voittoa jäisi 14 euroa per kartonki, mutta suomalainen tupakoitsija saisi kartongin 26 euroa halvemmalla.

Jos myisi päivän aikana viisi kartonkia, kuukaudessa 150, niin voittoa tulisi 2 100 euroa. Jos kuukauden myyntimäärän nostaisi vaikkapa 200 kartonkiin, niin sillä saisi kulujen jälkeen jo ihan kohtuullisen kuukausipalkkana. Tietenkin jos tupakat ostaisi Virosta, tai edelleen Latviasta tai Liettuasta, niin voittomarginaalia pysyisi kasvattamaan selvästi.

Tupakoinnin täyskielto toisin sanoen vie tupakan myynnistä saadut pienet voitot pois kioskeilta, mutta tuo salakuljettajille valtavat markkinat.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments