Whataboutismi, nykyajan paheen pesä

USA-kortti on putinistien klassinen keino whataboutismista. Kortti lyödään kenttään kun yritetään hyväksyttää Venäjän invaasiotoimet Ukrainassa.

Kyseessä on ilmiö, jota  kutsutaan whataboutismiksi. Se on kikkakakkonen, jolla pyritään siirtämään keskustelu toisaalle itse asiasta. Tapa on neuvostoliitosta erittäin tuttu, mutta sitä voidaan käyttää kaikkialla keskustelukentässä.

Kuvio on aina samanlainen: Hitler oli pahantekijä – Stalin se vasta olikin pahantekijä – mutta Polpot, se vasta olikin pahantekijä. Näin painopiste saatiin muutettua Hitleristä Staliniin ja edelleen Polpotiin. Putinistit vetävät nykyään tämän USA-kortin puhuttaessa Ukrainan sodasta. Kuvio on tässäkin samanlainen. Venäjä tappaa ja pommittaa siviilejä – wöö Yhdysvallat se vasta onkin pommittanut. Painopiste saatiin Venäjästä Yhdysvaltoihin.

Pakkaa voidaan sekoittaa edelleen ”niin mutta”-aspektilla. Keskustelu etenee seuraavasti: Venäjä on miehittänyt Krimin ja osat Donbassia – wöö niin mutta ukrainalaiset ovat pommittaneet kahdeksan vuotta Donbassia. Ryssän persehuora siirtää painopisteen johonkin Donbassin pommitukseen, vaikka kyse on Ukraina on yrityksistä saada Venäjän valtaamia alueita takaisin. Putlerin mielestä tämä on sotilastoimi Venäjää kohtaan.

Yhtä kaikki, ryssän persehuorien kanssa ei  kannata keskustella asiasta vaan suoraan vetää varmistin pois päältä. Jeesustelu loppuu siihen.

EDIT: Tekstiä siistitty vähän.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments