Vinkkejä pitkille työmatkoille

Monilla saattaa olla tilanne, jossa työmatka on joka päivä hyvin pitkä tai vastaan tulee usein tilanteita, jolloin työmatka pitkittyy syystä tai toisesta. Emme aina voi vaikuttaa siihen, mihin työtehtävät meidän vievät, mutta voimme kuitenkin päättää, kuinka käytämme matkoihin menevän ajan. Erityisesti silloin, kun matka sujuu joko julkisilla kulkuneuvoilla tai esimerkiksi lentokoneen kyydissä. Silloin jokaisen on hyvä tehdä suunnitelmat siihen, mitä työmatkan aikana tekee. 

Jos sinulla on hankaluuksia saada konkreettisia suunnitelmia tehtyä, ei hätää! Me olemme koonneet alle parhaat vinkit ajan käyttämiseksi. Työmatkojen ei tarvitse olla hukkaan mennyttä aikaa, vaan voit tehdä jotakin itseäsi kehittävää tai vaikka rentouttavaa niiden aikana. Tärkeintä on, että itse viihdyt ja saat tunteen, että matkat eivät ole ylitsepääsemätön este. 

Aluksi voimme tiestysti suositella viihdettä kaipaaville esimerkiksi nettipelien pelaamista. Jokaisella on yleensä mukana älypuhelin, jonka avulla on mahdollista päästä käsiksi suureen valikoimaan pelejä. Kannettava tietokone tekee tästä kuitenkin vieläkin helpompaa, sillä pelivalikoima laajenee entisestään. Sinun ei myöskään tarvitse käyttää aikaa pelien lataamiseen laitteelle, vaan niitä voi pelata jopa selaimen kautta. Esimerkiksi Mr Bet mahdollistaa sen, että nettipelit kulkevat aina taskussa mukana, missä vain. 

 

Rentoudu kuuntelemalla

Työmatkoihin saattaa kulua lopulta montakin tuntia viikossa, jos tilanne niin vaatii. Työmatkat eivät myöskään välttämättä ole aina helposti suunniteltavissa, vaan tarve matkustamiselle voi tulla hyvinkin nopealla aikataululla. Silloin on hyvä, että sinulla on edes jotakin mielessä, mitä voit hyödyntään matkojen aikana. Yksi suosituimmista tavoista kuluttaa aikaa nykyään, on ehdottomasti erilaisen median kuunteleminen. Tätä voivat olla esimerkiksi:

  • Podcastit
  • Äänikirjat
  • Erilaiset meditaatioharjoitukset

Nämä vaihtoehdot ovat todella monipuoliset ja jokaisen makuun löytyy erilaista kuunneltavaa. Podcastien kuuntelemiselle on niin ilmaisia kuin maksullisia vaihtoehtoja. Osa sovelluksista voi tarjota myös musiikkia tai vaikka radiokanavia kuunneltavaksi, jos jaksot alkavat loppua kesken. 

Äänikirjat taas tarjoavat lähes loputtomasti erilaisia kirjoja, joiden pariin uppoutua. Niiden avulla voi esimerkiksi myös kehittää itseään, jos löytää sopivia kirjoja. Omaan työhön liittyviä teoksia on tietysti hyvä kuunnella ajoittain ja niiden avulla voit saada enstistäkin enemmän tarvittavia taitoja. Kuitenkin, työmatkojen aikana on hyvä muistaa myös rentoutua. Työt kannattaa välillä jättää ajatuksista pois ja ottaa tilalle jotakin muuta itseä kiinnostavaa. Jos sinulla on harrastuksia, niihin liittyviä kirjoja kannattaa etsiä. Myös kaunokirjallisuuden kuunteleminen on suositeltavaa ja näiden kirjojen parissa voit helposti sulkea silmäsi ja uppoutua niiden maailmaan. 

Toinen tapa rentoutua kuuntelemisen avulla on meditaatio. Tätä varten on olemassa vaihtoehtoja, joita voit kuunnella. Eli äänikirjan lailla, voit meditoida opastuksen avulla ja saada ajatukset kokonaan tämän aiheen ympärille. Meditointia voi lähteä kokeilemaan jopa vain muutaman minuutin pituisilla harjoituksilla, jos tästä ei ole aiempaa kokemusta vielä. Sen jälkeen voit sukeltaa syvemmälle ja löytää uudenlaista kuunneltavaa. 

Kehitä itseäsi matkan aikana

Itsensä kehittämiseen voi käydä esimerkiksi äänikirja, mutta myös toisenlaisilla tavoilla on mahdollista opetella uusia asioita. Uuden kielen opettelu on esimerkiksi asia, johon löytyy monenlaista valinnanvaraa. Moni on myös kiinnostunut siitä ja siksi vaihtoehtoja on saatavilla laidasta laitaan. Yksi hyvä tapa aloittaa, on erilaisten sovellusten avulla. Maininnan arvoinen Duolingo on tällä hetkellä suosittu sovellus, jonka avulla monien eri kielien opettelun voi aloittaa kuka tahansa. Sovellus tarjoaa mahdollisuuden kuunnella, kirjoittaa ja myös lausua uuden kielen sanoja ja lauseita. 

Uuden taidon opettelu voi myös olla käsityötä. Kudonta ja neulonta ovat sellaisia harrastuksia, jotka eivät vaadi kovin ihmeellisiä tarvikkeita. Langat ja puikot sopivat hyvin omaan reppuun mukaan ja ne voi ottaa esille heti, kun työmatka alkaa. Tätä varten netti on myös täynnä ohjeita, joiden avulla erilaisia kuvioita ja tekniikoita voi ottaa haltuun. 

Kehittävän tekemisen ei myöskään tarvitse olla kokonaan uuden taidon opettelua, jos sellaiseen ei halua käyttää ajatuksia joka matkan aikana. Työmatkalle voi ottaa mukaan esimerkiksi lehtiä, joita lukea. Joskus myös kulkuneuvosta saattaa löytyä lehtiä, joita tutkia. Lehdet pitävät monesti sisällään myös ristikoita ja sudokuja, joiden täyttäminen voi olla mielekästä. Tämä myös pitää sinut virkeänä matkan ajan ja olet sen jälkeen valmis uusiin haasteisiin.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments