Poliisi selvitti laajan verkkopetosvyyhden – uhreja on ympäri Suomea

Ammattimaisten toimijoiden joukko huijasi uhreilta rahaa uskottavien verkkomyynti-ilmoitusten avulla. Poliisi kehottaa kansalaisia suhtautumaan varauksella käsirahan maksamiseen.

Oulun poliisilaitos on saamassa valmiiksi laajan verkkopetosvyyhden, joka käsittää asianimikkeinä 19 petosta, yhden törkeän petoksen, yhden petoksen yrityksen sekä kuusi identiteettivarkautta. Teot ovat tapahtuneet ympäri Suomea vuoden 2022 maalis- ja kesäkuun välillä. Rikoskokonaisuus saatetaan syyteharkintaan lähipäivinä.

Petosten tekijöillä oli uskottavan oloisia myynti-ilmoituksia pääsääntöisesti Nettivene-, Nettikaravaani- ja Tori.fi-sivustoilla, sesongista riippuen. Kun halukas ostaja oli ottanut yhteyttä ”myyjään”, ostajalta pyydettiin käsirahaa. Ostajat maksoivat käsirahaa vaihtelevan suuruisia määriä, minkä jälkeen myynti-ilmoitus poistettiin eikä ”myyjään” enää saatu yhteyttä. Petosten tekijät onnistuivat saamaan asianomistajilta rikollisilla teoilla yhteensä yli 40 000 euroa.

Rikosasiassa johtoasemassa ollut pääepäilty, joka hyötyi rikoksista eniten, on ollut vangittuna esitutkinnan aikana. Poliisi epäilee, että rahaliikenteen hoitamiseen ja muun muassa myynti-ilmoitusten tekemiseen osallistui seitsemän muuta henkilöä. He ovat olleet kiinniotettuina tai pidätettyinä asiaan liittyen.

Poliisin näkemyksen mukaan toiminta on ollut erittäin ammattimaista. Esitutkinnassa saadun selvityksen mukaan rikosten pääepäilty käytti hyväkseen yhteiskunnan vähäosaisimpia henkilöitä rikosten tekemisessä siten, että hänen oma osallisuutensa tehtyihin rikoksiin olisi peittynyt. Teot ovat keskeytyneet ainoastaan poliisin väliintuloon.

Oulun poliisilaitoksen Kajaanin-tutkintayksikössä on kesken toinenkin laaja esitutkintakokonaisuus, jossa on sama tekotapa mutta eri pääepäilty. Kyseinen kokonaisuus käsittää yhteensä 32 rikosta, joista suurin osa on petoksia.

Poliisi muistuttaa nettikaupan vaaroista ja kehottaa kansalaisia harkitsemaan erittäin vakavasti, maksaako tuotteesta etukäteen sitä näkemättä.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments