Maailmanloppu peruttu, vai onko?

Ruotsissa, ja vähän muuallakin maailmassa kerrotaan hälyttäviä uutisia lasten lisääntyvästä ilmastoahdistuksesta. Lapsiraukat saavat ihan fyysisiä oireita tulevasta maailmanlopusta.

Svt:n uutiset kertovat, että koska nykyään puhutaan paljon sulavista jäätiköistä, kohoavasta lämpötilasta ja hiilidioksidipäästöistä, niin lasten on vaikea ymmärtää ja käsittää kuinka vakava asia ilmastonmuutos on ja mitä sille voi tehdä.

Lapsipsykologi Reyhaneh Ahangaran kertoo, että lapset ovat hyvin tietoisia nykyään ja voivat reagoida fyysisillä oireilla ilmastonmuutoksen kauhistuttavaan tilanteeseen.

– Lapset voivat kokea suurta kiukkua ja ihmetellä, että miksi aikuisten sukupolvi ei tee mitään ilmaston eteen nuoremman sukupolven hyväksi. Huoli on ihan relevantti huoli, lapsipsykologi kertoo.

Lapset voivat saada nukkumaan mentäessä jopa ihan paniikkikohtauksia, mutta psykologin mukaan vanhemmat voivat esimerkiksi istua alas ja puhua lapsen kanssa mitä perhe voi tehdä auttaakseen ympäristöä. Lapselle voi antaa myös toivoa osoittamalla esimerkiksi kuinka paljon eri ympäristökerhoja on olemassa.

–  –  –

Mitä konkreettisia toimia esikaupunkialueella tavarapaljouden keskellä asuva perheen pää voi tehdä lapsensa ilmastoahdistuksen helpottamiseksi? Listasin joitakin toimia, joilla pääsee alkuun:

– Perheen sähköauton voi myydä romuttamolle, kuten sähköpolkupyörät, sähkömopot ja sähköpotkulaudat. Näin perhe säästää monta tuhatta wattia vuodessa sähköä. Miksi lapsi muka ei voi mennä potkupotkulaudalla tai polkea oikealla pyörällä kouluun kuuntelemaan lisää ahdistavia uutisia?

– Lapsen viikkorahan voi ottaa pois, jotta tämä ei ostele päivän mittaan korillista energiajuomaa, jonka seurauksena hampaat tippuvat 18-vuotiaana ja keskittymiskyky on päivän päätteeksi nolla. Energiajuomahermostuneisuushikoilukin jää pois, joten lasten vaateita ei tarvitse pyörittää pesukoneessa aamusta iltaan.

Näillä pääsee alkuun.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments