Voiko työtön saada lainaa?

Vakuudetonta lainaa eli kulutusluottoa on helppoa hakea netissä. Vakuudettomia lainoja haetaan moniin eri tarkoituksiin, kuten remontin tekemiseen tai auton ostamiseen. 

Vakuudettomien lainojen hakemisessa tuloilla on merkittävä rooli hyväksytyn lainapäätöksen saamisessa. Mitä suuremmat säännölliset tulot hakijalla on, sitä todennäköisemmin lainaa voi saada edullisemmalla korolla. Työttömien voi olla vaikeaa saada lainaa, mutta mahdotonta se ei ole.

Lainan kilpailutus nostaa myönteisen lainapäätöksen mahdollisuutta

Lainahakemus kannattaa aina kilpailuttaa. Lainaa työttömälle netissä voivat myöntää pankit ja luotonmyöntäjät. Kilpailutuspalvelun kautta lainahakemus lähetetään keskimäärin 1525 pankille ja luotonmyöntäjälle. Mitä useammalle pankille ja luotonmyöntäjälle lainahakemus lähetetään, sitä paremmat mahdollisuudet on löytää myönteinen lainapäätös. 

Lainan saamisen edellytys on, että hakija täyttää lainanmyöntäjän kriteerit. Kullakin rahoituslaitoksella on omat kriteerit lainojen myöntämiseen. Lainan saamisen todennäköisyyteen vaikuttaa muun muassa hakijan työtilanne, luottotiedot, tulojen määrä ja säännöllisyys, asumismuoto, siviilisääty sekä aiemmat olemassa olevat lainat. 

Pankkien ja luotonmyöntäjien kannalta olennaisinta on, että lainanhakija pystyy maksamaan lainan takaisin korkoineen. Lainahakemus perustuu pankin tai luotonmyöntäjän arvioon lainanhakijan taloudellisesta tilanteesta ja maksukyvystä. Olipa hakija työtön tai työssäkäyvä, rahoituslaitokset voivat pyytää hakijaa toimittamaan muun muassa verotodistuksen ja palkkatodistuksen tai osoituksen etuudesta.

Lainaa saa todennäköisemmin yhdessä rinnakkaishakijan kanssa

Työttömien lainahakemuksia hyväksytään harvemmin kuin työssäkäyvien. Työttömille myönnetään yleensä pieneksi luokiteltuja lainoja eli maksimissaan 10 000 euron suuruisia lainoja. 

Etenkin suurempaa summaa haettaessa rinnaishakija nostaa lainan saamisen todennäköisyyttä. Rinnakkaishakija tarkoittaa, että lainan hakijan lisäksi lainalla on toinen hakija, jolla on samat velvoitteet lainan maksamiseen kuin varsinaisella hakijalla. Luotonmyöntäjän näkökulmasta rinnakkaishakija tuo varmuutta lainan takaisinmaksuun, ja siten lainalle on myös mahdollista saada alhaisempi korko. 

Myös hakijan iällä on merkitystä. Kaikki pankit ja luotonmyöntäjät eivät myönnä lainaa ollenkaan alle 20-vuotiaille. Alle 20-vuotiaiden työttömien on hyvin vaikea saada lainaa. Mitä vanhempi työtön on kyseessä, sitä paremmat mahdollisuudet lainan saamiselle todennäköisesti on. 

Lainatarjousten korot vaihtelevat

Lainatarjous ja sen korko on aina henkilökohtainen. Lainatarjousten koroissa ja maksuissa voi olla merkittäviä eroja. Vertailemalla lainatarjoukset on mahdollista löytää edullisin tarjous ja säästää lainasummasta riippuen kymmenistä euroista jopa tuhansiin euroihin vuodessa.  

Kannattaa ottaa huomioon, että työttömille myönnettävissä lainoissa korko on todennäköisesti korkeampi. Mitä suuremmat vakituiset ansiotulot hakijalla on, sitä helpompi lainaa on saada edullisemmalla korolla.

Lainatarjouksia vertaillessa tulee kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon, kuukausierän määrän ja lainan kokonaiskustannuksiin. Netissä on monia lainalaskureita, joiden avulla lainojen korkojen ja muiden maksujen vaikutusta lainan kokonaissummaan on helppo vertailla. 

Hae lainaa harkiten

Työttömän taloustilanne on todennäköisesti tiukka, etenkin jos aiempia säästöjä ei ole. Ennen lainan hakemista kannattaa harkita tarkkaan, onko laina varteenotettava vaihtoehto ilman riskiä lainakierteeseen joutumisesta. Lainaa ei koskaan tule hakea hetken mielijohteesta. 

Ennen lainan hakemista kannattaa pohtia seuravia seikkoja: 

  • Onko lainan hakemiselle todella tarvetta?
  • Onko lainan kuukausierien maksaminen realistista työttömyyden jatkuessa?
  • Onko lainaa mahdollista lyhentää, jos eteen tulee ennakoimattomia maksuja tai kuluja?
  • Onko lainatarjouksen korko ja kokonaiskustannus kohtuullinen?

 

Työtön voi saada lainaa

Työttöymyys ei välttämättä ole este lainan saamiselle. Rahoituslaitokset arvioivat jokaisen hakijan maksukyvyn erikseen, ja lainatarjous myönnetään monen eri tekijän perusteella.

Tuloilla on merkitystä lainan samisen kannalta. Työttömän hakijan on tärkeää pystyä todistamaan, että saa riittävästi tuoja valtiolta ja mahdollisesti myös liitolta.

Kilpailuttamalla lainat työtön lainanhakija voi nostaa mahdollisuuksia lainan saamiseen, sillä yksi lainahakemus välitetään useille eri rahoituslaitoksille. Kilpailuttamalla voi etsiä lainan, jossa on edullisin vuosikorko ja kokonaiskustannus. 

 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.