Sivulliset asukkaat korvauksiin vakuutusyhtiön takia pommi-iskussa

Hässelbyn pommi-iskussa koko rivitalon julkisivu lähti korjaamolle.
Tukholman alueella viimeisten kuukausien aikana tapahtuneet pommi-iskut ovat kohdistuneet välillisesti myös täysin sivullisiin ihmisiin. Äkkiseltään luulisi, että koska on vakuutus, niin homma olisi sillä selvä. Mutta kun ei ole.

SVT:n uutiset kertoo koulukirjaesimerkin miten sivullinen henkilö, joka ei ole millään tavalla tekemisssä alamaailman kanssa, eikä varsinkaan kotiinsa kohdistuneista vahingoista, jossa itse isku ei ollut edes kohdistettu henkilön huoneistoon, joutuu satojen tuhansien kruunujen maksuihin.

Uutisessa kerrotaan esimerkki viikko sitten Hässelbyssä räjäytetystä huoneistosta, jossa on räjäytetyn huoneiston lisäksi kolme muuta huoneistoa. Kaikki muutkin huoneistot saivat suuria vaurioita.

Koska talo on rakennettu 1970-luvulla, ja se on rakennettu 70-luvun standardien mukaan, niin talo pitää korjata vastaamaan tämän päivän rakennusstandardeja ja määräyksiiä. Ja sitten tulee se ongelma:

Koska talo on sen jälkeen, kun se on remontoitu, arvokkaampi ja modernimpi kuin ennen remonttia, ja tietenkin ennen räjähdystä, niin asukkaat joutuvat maksamaan itse tämän erotuksen suuruisen summan remontin hinnasta. Vakuutusyhtiön sopimuksissa tätä kutsutaan ikävähennykseksi.

Tässä Hässelbyn tapauksessa tosin vakuutusyhtiö ei ole vielä tehnyt päätöstä, että puretaanko koko talo ja rakennetaan uusi. Mutta siinäkin tapauksessa vakuutusyhtiö korvaa uudesta talosta vain sen arvon, mikä vanhalla olisi ollut suurin piirtein myyntihinta ennen räjähdystä.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments