Poliisi paljasti mittavia huumausaineiden maahantuonteja – tutkinta valmistumassa

Poliisin takavarikoimaa huumerahaa. Kuva: Poliisi
Sisä-Suomen poliisilaitos ja Keskusrikospoliisi ovat tutkineet epäiltyjä törkeitä huumausainerikoksia liittyen Alankomaista Suomeen suuntautuneeseen huumausaineiden salakuljetukseen ja levitykseen. Rikollisryhmän epäillään tuoneen Suomeen viime vuonna kymmeniä kiloja huumausaineita.

Sisä-Suomen poliisilaitos on esitutkinnassa selvittänyt huumausaineiden levittämistä Suomessa, ja Keskusrikospoliisi on yhteistyössä Alankomaiden poliisin kanssa tutkinut kokonaisuuden kansainvälistä puolta.

– Esitutkinta käynnistyi, kun taksinkuljettaja soitti hätäkeskukseen ja kertoi, että hänen asiakkaansa oli nukahtanut taksiin ja maksu matkasta oli saamatta. Kuljettaja ei ollut saanut asiakasta hereille. Poliisi tuli paikalle ja löysi taksiin nukahtaneen henkilön hallusta noin puoli kiloa amfetamiinia, jonka alkuperää lähdettiin selvittämään, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Luoto Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.

Esitutkinnan edetessä poliisi selvitti taksiin nukahtaneelle henkilölle amfetamiinia myyneen henkilön henkilöllisyyden sekä hänelle huumausaineita toimittaneen alankomaalaisen miehen henkilöllisyyden. Alankomaalainen epäilty otettiin kiinni syyskuussa 2022 Vantaalla ja poliisi takavarikoi hänen asuttamastaan asunnosta noin 13 kiloa amfetamiinia, 2 kiloa kokaiinia, noin 8 500 kpl amfetamiinia sisältäneitä tabletteja sekä käteistä rahaa lähes 50 000 euroa.

Takavarikoitua huumausainetta.

Rikollisryhmän epäillään järjestäneen neljä huumausainekuljetusta Suomeen

Poliisi epäilee huumausainerikoksista alankomaalaista järjestäytynyttä rikollisryhmää, jonka epäillään kuljettaneen ja levittäneen huumausaineita Alankomaista Suomeen neljällä erillisellä kerralla toukokuun ja elokuun 2022 välisenä aikana. Esitutkinnan mukaan epäillyt salakuljettivat Suomeen yhteensä noin 59 kg amfetamiinia, 7 kg kokaiinia, 78 000 ekstaasitablettia ja 13 000 amfetamiinia sisältävää tablettia. Esitutkinnassa selvisi, että huumausaineita on salakuljetettu piilotettuina Suomeen toimitettujen paineilmakompressorien sisään.

Saman rikollisryhmän epäillään myös myyneen maahantuomansa huumausaineet ostajille Suomessa.

– Huumausaineita kuljettaneen rikollisryhmän toiminta on poliisin käsityksen mukaan ollut suunnitelmallista, ammattimaista ja järjestäytynyttä. Rikollisryhmä lähetti omia miehiään Suomeen pitkäksi ajoiksi ottamaan vastaan Alankomaista lähetettyjä huumausaine-eriä. Nämä Suomessa olevat alankomaalaiset huolehtivat myös aineiden varastoinnista ja jakelivat niitä ostajille. Poliisi epäilee, että huumausainekaupasta rikoshyötynä saatu käteinen raha kuljetettiin Suomesta Alankomaihin muun muassa erillisen rahakuriirin avulla, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström Keskusrikospoliisista.

– Esitutkinnan mukaan huumausaineita kaupattiin Suomessa ostajille pikaviestisovellusten avulla siten, että markkinointia suomalaisten ostajien välillä johdettiin Alankomaista käsin. Esitutkinnassa selvisi myös, miksi Suomi valikoitui kohdemaaksi organisaatiolle huumeiden myymiselle. Rikollisryhmä katsoi, että Suomessa saa vielä hyvän katteen myynnistä toisin kuin Alankomaissa. Myyntitoiminta Suomessa koettiin myös melko turvalliseksi, tutkinnanjohtaja Luoto sanoo.

Poliisin tietojen mukaan rikollisryhmä oli lähettämässä viidettä huumausaine-erää Suomeen elo-syyskuun vaihteessa 2022, mutta tämä lähetys peruuntui, kun poliisi otti syyskuussa 2022 kiinni rikollisryhmän huumausaineiden vastaanottajana ja levittäjänä Suomessa toimineen jäsenen.

Huumekätkö pakastimessa.

Poliisi takavarikoi huumausaineita, käteistä rahaa ja GPS-laitteita

Poliisi on esitutkinnan aikana takavarikoinut Vantaalla tehdyn huumausaine- ja käteistakavarikon lisäksi GPS-seurantalaitteita, joita rikollisryhmän epäillään käyttäneen salakuljetusten seurantaan sekä Suomeen lähetetyn rikollisryhmän jäsenen seuraamiseen. Alankomaalaisen järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään saaneen huumausainekaupasta rikoshyötyä noin 663 000 euroa.

Kaiken kaikkiaan poliisi epäilee esitutkintaan liittyen 11 henkilöä törkeistä huumausainerikoksista. Epäiltyjä on otettu esitutkintaan liittyen kiinni myös Alankomaissa Suomen antaman eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla, mutta epäiltyjen luovuttaminen Suomeen ei ole vielä toteutunut.

Esitutkinta valmistuu maalis-huhtikuun vaihteessa ja siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments