Venäjä alkaa pikkuhiljaa luovuttamaan Bakhmutissa

Bakhmutin alue on ollut Ukraina sodan viime aikojen polttopisteessä, mutta mikä sen merkitys on sodan kannalta. Vastaus voi olla yllättävä.

Videolla yllä normaalia sotatointa. Ryssä yrittää taas vaihteeksi rynnäkköhyökkäystä a´la uraa-huuto. Siitä seuraa, että ukrainalaiset sotilaat ampuvat ryssiä urakkatahdilla. Lipas tyhjäksi ja uutta pesään. Videon sotilas ampuu alussa vissiin jollain kranaattikiväärillä, tai mikä sen nimi on. Sotilasasiantuntijoiden mukaan video kuvaa hyvin sodan luonnetta tällä hetkellä.

Bakhmutilla ja sen ympäröivällä alueella ei ole mitään sellaista merkitystä, että sen hallintaan saaneella osapuolella olisi jokin äärimmäisen tärkeä geopoliittinen yliasema. Sota ei toisin sanoen ratkea sen takia, että jompi kumpi osapuoli saa Bakhmutin alueen hallintaansa. Miksi Ukraina sitten pitää kiinni Bakhmutista? Se johtuu vain ja ainoastaan siitä, että Ukraina ei aio antaa Venäjälle yhtään ainoaa voittoa. Bakhmut on viesti Venäjälle, että Ukraina ei aio antaa periksi pienimmässäkään asiassa.

Tämä on ollut nähtävissä jo useita viikkoja. Rintamalinja voi liikkua joitakin kymmeniä metrejä suuntaan ja toiseen, mutta suurimmaksi osaksi Bakhmutin sota on sitä, että molemmat osapuolet ampuvat poteroista toisiaan. Tässä tarkoitetaan todellakin sitä, että jompikumpi osapuoli voi tänään saada haltuunsa yhden korttelin, mutta voi huomenna menettää sen.

Jossain vaiheessa oli pelko, että Venäjä saa vallattua alueen, mutta nyt tilanne alkaa kallistumaan sille kannalle, että Venäjällä ei ole mitään saumaa saada aluetta haltuunsa. Venäläisiä sotilaita kuolee kolminkertaisesti verrattuna ukrainalaisiin. Puolustussota on aina vähemmän miehistötappiollista kuin hyökkäyssota. Jossain vaiheessa tulee vastaan se tosiasia, joka on tullut Venäjän sodissa ennenkin, että siviiliväestö alkaa kyseenalaistamaan sodan järkevyyden.

Se Bakhmutista, mutta asiaan vaikuttaa muitakin tekijöitä. Nimittäin se, että Venäjä käy tosiasiassa kahden rintaman sotaa. Jokainen ukrainalainen sotilas rintamalla on puolustamassa Ukrainaa, mutta jokainen venäläinen sotilas ei puolusta yhtään mitään. Lisäksi tärkeää on ymmärtää se, että jokaista rintamalla olevaa venäläistä sotilasta kohden, Venäjän sisällä joudutaan pitämään tietty määrä sotilaita valmiudessa Venäjän sisäisten levottomuuksien takia. Venäjä on suuri maa, joka koostuu sadoista alistetuista vähemmistökansoista, ja siellä on nyt suuri riski, että nämä kansat saattavat nousta kapinaan.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments