Ruotsin ja Unkarin kiista Nato–jäsenyydestä juontaa turvapaikkamaahanmuuttoon

Unkari ilmoitti, että maa tuskin tulee ratifioimaan Ruotsin Nato-jäsenyyttä “kunnioituksen puutteen takia”. Ruotsilla ja Unkarilla onkin ollut viime vuosien ajan suuria diplomaattisia kiistoja, jotka koskevat lähinnä turvapaikkamaahanmuuttoa.

Unkarin hallitus ilmoitti, että Ruotsi on jatkuvasti kritisoinut Unkarin toimia. Varsinkin syksyn 2015 pakolaisaallon jälkipelissä maiden välit kylmenivät selvästi ja mailla oli useita suuria kiistoja.

Sen jälkeen kun Unkari rakensi raja-aitansa, jonka seurauksena turvapaikkamaahanmuutto Eurooppaan Unkarin kautta loppui lähes kokonaan, Ruotsi on kritisoinut tätä laajasti. Raja-aitaa on kuvailtu rasistiseksi ja epähumaaniksi toimeksi. Unkari yritti puolustautua, että heidän tehtäväänsä kuuluu EU:n ulkorajojen hallinta omalta osaltaan eikä Ruotsilla ole tähän mitään sanomista, varsinkin kun Ruotsi ja Unkari eivät ole edes rajamaita keskenään.

Toinen suuri kiista lähti liikkeelle siitä, että Unkari kieltäytyi noudattamasta ns. Dublin-sopimusta. Sen mukaan turvapaikanhakijan on rekisteröidyttävät ensimmäisessä EU-maassa, jonne saapuu ja asia tulee käsitellä siinä maassa. Selvisi, että Ruotsiin oli tullut tuhansia turvapaikanhakijoita, jotka olivat rekisteröityneet Unkarissa, mutta jatkaneet matkaa omatoimisesti Ruotsiin.

Ruotsi yritti tuolloin palauttaa turvapaikanhakijoita Unkariin, mutta Unkari kieltäytyi ottamasta heitä vastaan vedoten siihen, että jos heidän turvapaikkaa ei katsota tarpeeksi hyväksi turvapaikaksi, niin he eivät ota enää vastaan miehiä, jotka ovat yrittäneet kilpailuttaa turvapaikkaa maiden kesken. Ruotsi jopa yritti lennättää Unkariin ainakin yhden lentokonelastillisen turvapaikanhakijoita, mutta lopulta kone ei noussut Arlandasta, koska Unkari ilmoitti, että ei laske tulijoita maaperälleen.

Varsinkin tämä asia on ollut vuosien ajan keskiössä maiden välillä. Ruotsi tietyt poliitikot ovat tämän jälkeen narisseet jatkuvasti kritisoiden Unkaria milloin mistäkin, vaikka tosiasiassa siellä takana on ollut tämä muutaman vuoden takainen kiista turvapaikkamaahanmuuttoon liittyvistä asioista.

Jos Ruotsin Nato–jäsenyys on kiinni Unkarista, niin on melko varmaa, että riippumatta mitä Turkki päättää asiasta, niin Unkari ei tule hyväksymään Ruotsin jäsenyyttä.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments