Suomalaisia biisejä: Säkkijärven polkka, joka pelasti Suomen

Suomen lähihistorian ehkä menestyksekkäin biisi on “Säkkijärven polkka”, joka tavallaan pelasti Suomen.

Kyse on siitä, että venäläiset sijoittivat Viipuriin, ja ainakin Helsinkiin ns. radiomiinoja, jotka pystyttiin laukaisemaan etänä. Miinat räjähtivät, kun ne saivat tietyn radion aallon pituuden. Suomalaiset eivät ensin ymmärtäneet mikä oli näiden kauhumiinojen räjähdyksen perusta, kunnes lopulta huomattiin tämä radiotaajuuteen johtava tekijä, eli että miinat räjäytettiin etänä.

Suomi sai eri yhteyksistä selville miinojen toimintaperiaatteen ja alkoi vastaisku. Saatiin selville taajuus, jolla alueella Venäläiset räjäyttivät miinoja. Suomessa huomattiin, että Vili Vesterisen levyttämä Säkkijärven polkka oli ikään kuin näiden miinojen purkuaalto. Jostain syystä Vesterisen Säkkijärven polkka teki sen, että venäläisten radiomiinat eivät räjähtäneet, ja da da, sen jälkeen Säkkijärven polkka soi yötäpäivää taukoamatta kaikkialla.

Nykypäivänä tämän taajuuden voi huomata kyseisen biisin taustalta eräänlaisena “hmmmm” sointuna. Tällä videolla tämä “hmmm” kuuluu selvänä aluksi 0.16 kohdilla. Tämä sama “hmmm” kuuluu kappaleessa myöhemminkin useaan otteeseen kun sen osaa erottaa.

Kun huomattiin, että kyseinen Säkkijärvi saattoi estää venäläisten miinojen laukaisun, niin kappaletta soitettiin yötäpäivää kaikilla taajuuksilla. Rintamalle ajettiin Yleisradion autoja, jotka soittivat yötäpäivää biisiä. Kappaletta soitettiin myös muualla Suomessa, jossa uskottiin olevan näitä radiomiinoja

Kappaletta soitettiin yhteen putkeen useita vuorokausia ja kuukausia, mutta tarkkaa tietoa ei ole, että milloin soitto lopetettiin.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments