Ruotsi alkaa perumaan turvapaikkoja kotimaissaan lomailevilta turvapaikanhakijoilta

Ruotsin hallitus on antanut Maahanmuuttovirastolle määräyksen, jonka mukaan väärin perustein myönnetyt oleskeluluvat on peruttava, varsinkin jos turvapaikan saanut lomailee kotimaassaan, josta on lähtenyt Ruotsiin pakolaiseksi.

Hallituksen maahanmuuttoministeri Maria Stenergardin (moderaatit) käskyllä Maahanmuuttoviraston on puututtava kovalla kädellä väärin perustein myönnettyihin turvapaikkaan perustuviin oleskelulupiin. Varsinkin niihin tapauksiin, joissa henkilö lomailee siinä maassa, josta on lähtenyt pakoon sotaa, vainoa ja kidutusta, ja saanut Ruotsista turvapaikan sen perusteella.

Stenergard kertoo mm. Twitterissä, että jos henkilö on saanut Ruotsista turvapaikan, mutta siitä huolimatta matkustaa lomalle kotimaahansa, niin tällaisissa tapauksissa pitää tutkia, että ovatko kaikki asiat menneet oikein kun turvapaikkaa on myönnetty. “Väärin perustein myönnetyt turvapaikat tullaan perumaan”, maahanmuuttoministeri kirjoittaa.

Tarkoitus on pyrkiä tutkimaan kaikki mahdolliset huijaukset ja kieroudet, joiden perusteella turvapaikkoja on haettu ja myönnetty.

Yleisesti tiedetään, että juuri tätä kotimaihin matkustelua on Ruotsissa todella paljon. Joitakin vuosia sitten valtamediat kirjoittelivat ihan matkakertomuksia henkilöistä, jotka matkustivat Somaliaan, Afganistaniin tai mihin tahansa, josta olivat hetki sitten paenneet.

– Tämä on kuitenkin valetta, jos Ruotsin veronmaksajat priorisoivat resursseja antaakseen henkilöille turvapaikan, mutta myöhemmin osoittautuu, että mitään turvapaikan tarvetta ei edes ole olemassa, Stenergard sanoo.

– On olemassa henkilöitä, jotka matkustavat saman tien takaisin kotimaahansa, kun ovat saaneet Ruotsista turvapaikan. On selvää, että tällaisissa tapauksissa asiat eivät ole menneet oikein ja tapauksesta pitää aloittaa uusi tutkinta.

Samalla kun turvapaikkojen perusteita tutkitaan, niin Maahanmuuttovirastossa laitetaan vireille sisäinen tutkinta, jossa tutkitaan mahdollista epärehellisyyttä itse viraston sisällä. Maahanmuuttovirasto on velvollinen antamaan lausuntonsa kesään mennessä. On herännyt epäilys, että jotkut virkailijat ovat mahdollisesti jakaneet oleskelulupia aatteen, eikä lain pohjalta.

 

Merkittävä päätös

Tällaisen asian vireillepano on ravistellut melkoisesti Ruotsia. Asiaa pitää ajatella siltä kantilta, että vielä muutama vuosi sitten edelliset hallitukset suurin piirtein itse antoivat mandaatteja Maahanmuuttoviraston virkailijoille lätkiä myönteisiä oleskelulupia.

Takavuosina oli ihan yleistä kirjoitella nyyhkytarunoita Somaliaan lomalle lähteneestä perheestä, jolla rahat eivät meinanneet riittää koko kesän lomaan Mogadishussa. Tai jostakin yksintulleesta afgaanista, joka turvapaikan saatuaan häipyi Iraniin tekemään Twitter-päivityksiä, että mukava olla kotona pitkästä aikaa.

Asiassa ei nähty mitään moraalitonta. Nyt asia yhtäkkiä vain otetaan esille ja sanotaan, että ei ole mahdollista lomailla siinä maassa, josta on lähtenyt pakolaiseksi.