Kun tuhat somalia jäi jumiin Mogadishuun lomamatkalla

Eilen tuli ilmi, että Ruotsin Maahanmuuttoministeriö on antanut Maahanmuuttovirastolle käskyn etsiä mahdollisia turvapaikkahuijauksia, joissa Ruotsista turvapaikan saaneet ovat matkustaneet takaisin kotimaahansa, josta ovat juuri lähteneet sotapakolaisiksi.

Muutama vuosi sitten näistä asioista kirjoiteltiin ihan avoimesti valtamedioiden palstoilla. Tässäpä Maahanmuuttovirastoon yksi potentiaalinen somaliperhe, jonka turvapaikkapäätöksen voi peruuttaa.

Mm. Aftonbladet itki kesällä 2014 lämmintä itkua somaliaanojen takia, nimittäin AINAKIN TUHAT somaliaanoja oli jäänyt jumiin Somaliaan ja kotiin paluu Ruotsiin näytti epävarmalta.

Kyse oli siitä, että somaliaanoilla on tapana koulujen loputtua toukokuussa matkustaa koko kesäksi perheineen lapsiensa kanssa Somaliaan lomalle sukuloimaan. Yksi lentoyhtiö, joka tuolloin järjesti somaliaanoille suoria lentoja Ruotsin ja Somalian välillä meni yhtäkkiä konkurssiin ja lennot loppuivat seinään. Nekin matkat peruttiin, jotka oltiin maksettu.

Mogadishun lentokentällä oli elokuun alussa ainakin tuhat somaliaanoa, jotka odottivat lentoja, joita ei tullut. Sverigesradion mukaan tilanne oli vaikea.

Äärimmäisen mielenkiintoista asiassa oli se, että tuolloin 2014 yksikään media ei kysynyt kysymystä, että mitä helvettiä Somaliasta sotaa, vainoa ja kidutusta paenneet henkilöt, jotka ovat saaneet Ruotsista turvapaikan, ylipäätään tekevät Somaliassa. Eivätkö he koekaan vainoa, vai mistä on kysymys?

Mediat kirjoittelivat somaliaanoista ”ruotsalaisina”, otsikot olivat ”Monta sataa ruotsalaista jumissa Somaliassa”. Kun olisi pitänyt kysyä mainitsemani kysymys, niin alkoi hieman epävireinen hoosianna. Kävi niin, että somaliaanot alkoivat vaatia ruotsalaisilta veronmaksajilta sponsoria, että he pääsisivät Mogadishusta kotiin Ruotsiin.

Näin siis turvapaikkamaahanmuuton hulluina vuosina. En muista miten homma selvisi, mutta osa somaliaanoista lainasi rahaa ja pääsi ”kotiin”, ainakin muutama haettiin veronmaksajien kyydillä ”kotiin”.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments