EU suunnittelee viestien valvontahirviötä

EU:ssa valmistellaan Ruotsin ja Britannian kanssa yhteistuumin lakialoitetta, joka voimaan tullessaan mahdollistaisi jatkossa kaiken ihmisten välisten yksityisten viestien seuraamisen.

Kyse on Chat control-nimisestä lakialoitteesta, jonka avulla on tarkoitus ehkäistä lapsiin kohdistuvaa groominkia, seksuaalista väkivaltaa ja terrorismia. Sinällään kai taka-ajatus lakialoitteessa voi olla hyvä, mutta siinä on yksi suuri mutta.

Tähän asti useimpia viestisovelluksia, kuten Whatsappia, ei ole voinut lukea “välistä”, sillä viestit ovat salattuja päästä päähän. Toisin sanoen salaustekniikan ansiosta poliisit, viranomaiset, rikolliset tms., eivätkä edes teleoperaattorit, ole voineet päästä käsiksi viesteihin, koska viesti lähetetään ja vastaanotetaan salausavaimella.

Nyt tämä Chat control pakottaisi kaikkeen viestintään yhden ylimääräisen lenkin, eli viestit kierrätetään pilvipalvelun kautta, jossa kaikki – siis aivan kaikki – ihmisten väliset miljoonat viestit massaseulotaan sillä oletuksella, että jokainen ihminen on lähtökohtaisesti potentiaalinen lasten hyväksikäyttäjä. Palveluntarjoaja taas on velvollinen toimittamaan viranomaisille tiedot viesteistä, joiden sisällön epäillään sisältävän jotain epäilyttävää.

Mikä tässä sitten on ongelma? Jos ei ole salattavaa, ei ole pelättävää? Voidaan kysyä, että haluammeko me maailman, jossa kaikki sähköpostit, kaikki eri sovellusten chat-viestit, kaikki video- ja äänipuhelut ym. viestit analysoidaan algoritmien avulla, että sisältävätkö ne mitään laitonta materiaalia.

Mielenkiintoista asiassa on se, että netti on täynnä kaiken maailman salaliittohörhöjä huutamassa naamat punaisina digi-id:stä, koronarokotteista ja klopalisteista, mutta kun nyt tulilla on todellinen valvontahirviö, niin asia ei ole saanut käytännössä juuri minkäänlaista huomiota.

Asiasta on kuitenkin kirjoitettu, muutama linkki:

https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000009497634.html

Koko lakipaketti luettavissa suomeksi:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:52022PC0209&from=EN

Jos Chat control laki menisi läpi, niin jokaista EU-kansalaista valvottaisiin kirjaimellisesti Orwellin tapaan. Nykyiset eri valvontalait olisivat koulupoikien jälki-istuntovalvontaa Chat controlliin verrattuna.

Mielenkiinnon puute lakia kohtaan johtuu luultavasti pelkästään siitä, että ymmärtääkseen Chat controllia, joutuu hieman tietämään tekniikasta miten viestimet toimivat. Joka tapauksessa erilaiset tietotekniikan salausasiantuntijat ovat kertoneet jo jonkun aikaa asiasta ja jotkut harvat nettiaktivistit yrittävät saada ihmiset ymmärtämään mistä Chat controllissa on kyse.

Ongelma tässä laissa on myös ja ennen kaikkea se, että tosiasiassa lailla ei valvottaisi kuin jotakin satunnaisia tietotekniikan aloittelijoita, tai muuten järkijättöjä, jotka eivät älyä, että heidän viestejä seulotaan. Kun taas jo tähän asti rikolliset ja varsinkin lapsiin kohdistuvat seksuaalirikolliset ovat hääränneet aivan vapaasti ns. dark webissä. Joka sekin taas itsessään on tavallisen perusjantterin ulottumattomissa.

Jos Chat control siis tulisi voimaan, niin nettipedofiilit häipyisivät entistä syvemmälle jonnekin “pimeään nettiin”, jota jo tänä päivänä on mahdotonta valvoa. Grooming painuisi entistä kauemmas viranomaisten ulottuvilta. Sen sijaan tavallisten ihmisten Whatsapp-viestejä ja sähköposteja seulottaisiin, joka johtaisi entistä kauhistuttavampaan valvontakoneistoon, jossa jokainen puistoon kuseminen ja nuuskan salakuljetus on tulevaisuudessa framilla. Luonnollisesti myös mielipiteitä olisi entistä helpompi valvoa.