Poliisi paljasti pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen johtaneen huumekauppakokonaisuuden

Helsingin poliisilaitos paljasti Kaakkois-Suomen poliisin kanssa laajan amfetamiinin, kokaiinin ja subutexin levityskokonaisuuden.

Esitutkinnassa selvisi, että epäillyt levittivät Suomessa yli 100 kiloa amfetamiinia, yli kolme kiloa kokaiinia ja tuhansia subutex-tabletteja. Poliisi takavarikoi lähes kolmekymmentä kiloa huumausaineita, joista suurin osa on amfetamiinia.

Epäillyt rikokset ajoittuvat vuodelle 2022. Huumausaineiden vastaanottaminen ja levittäminen alkoi saman vuoden keväällä ja jatkui marraskuuhun asti. Tuolloin poliisi otti kiinni keskeisimpiä liettualaisen rikollisryhmän jäseniä.

Ryhmä levitti huumausaineita pääkaupunkiseudun lisäksi ainakin Kouvolaan, Lahteen, Järvenpäähän ja Jyväskylään.

– Poliisi onnistui pääsemään ryhmän jäljille omien tutkimustensa avulla käyttämällä muun muassa laajasti salaisia pakkokeinoja, kertoo Helsingin poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Juurikkamäki.

Huumausaineita levittäneen rikollisryhmän toimintaa johdettiin ulkomailta. Ryhmän toiminta oli järjestäytynyttä ja selkeästi roolitettua.

 

Rikollisryhmä hankki asunnon huumausaineiden säilyttämiseen

Eräs keskeinen rikoksesta epäilty oli esitutkinnan perusteella palkattu toimimaan huumausaineiden vastaanottajana, säilyttäjänä ja levittäjänä. Kyseiselle henkilölle oli hankittu Helsingistä asunto pelkästään huumausaineiden säilyttämiseen.

– Poliisi onnistui selvittämään asunnon sijainnin ja todellisen käyttötarkoituksen. Asunnon käyttäjä otettiin marraskuussa kiinni, kun hän poistui asunnosta huumausaineiden kanssa, sanoo tutkinnanjohtaja Markku Juurikkamäki.

Epäillyn hallusta takavarikoitiin noin neljä kiloa amfetamiinia. Lisäksi poliisi takavarikoi asunnosta noin kolme kiloa kokaiinia.

Asunnossa säilytettyjen ja takavarikoitujen huumausaineiden arvo katukaupassa oli satoja tuhansia euroja.

Rikollisryhmällä oli suuri kiinnostus saada huumausaineet takaisin haltuunsa. Ryhmä lähetti pian marraskuisen kiinnioton jälkeen asuntoon henkilöitä, joiden tehtävänä oli murtautua sisälle ja hakea huumausaineet.

– Ryhmä oli siinä uskossa, että huumausaineiden säilytysasunto ei olisi vielä paljastunut poliisille. Murtautujat otettiin kiinni hyvin pian teon jälkeen, toteaa tutkinnanjohtaja Juurikkamäki.

Tapauksen yhteydessä kiinniotettiin ja vangittiin useita henkilöitä. Helsingin poliisilaitoksen tutkimassa osuudessa on edelleen vangittuna viisi henkilöä. Yksi pääepäilty on otettu kiinni ulkomailla eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella.

Esitutkinnassa tehtiin yhteistyötä myös Hämeen poliisilaitoksen ja tullin kanssa. Juttu siirtyy lähiaikoina syyteharkintaan yhtenä kokonaisuutena Kaakkois-Suomen poliisin tutkiman osuuden kanssa.

 

Kaakkois-Suomen poliisi takavarikoi 23 kiloa amfetamiinia

Poliisi epäilee, että sama liettualainen rikollisryhmä toimitti kouvolalaisen henkilön johtamalle organisaatiolle 35 kiloa amfetamiinia vuonna 2022. Katukaupassa 35 kiloa amfetamiinia maksaa noin miljoona euroa.

Poliisi takavarikoi huumausaineista 23 kiloa. Ryhmä ehti siis levittää amfetamiinia eteenpäin 12 kiloa.

– Epäilemme, että johtohenkilö rahoitti amfetamiinin hankinnan ja sopi huumausaineiden toimittamisesta Kouvolaan. Osalla organisaatioon kuuluneista henkilöistä oli tehtävänä vastaanottaa ja levittää kuriirin toimittamat amfetamiinit. Osan tehtävänä oli säilyttää amfetamiinin myynnistä saatu käteinen raha, kertoo Kaakkois-Suomena poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lauri Ristola.

Yksi amfetamiinin vastaanottajista oli tekohetkellä puolustusvoimien palveluksessa.

Esitutkintakokonaisuuden suurin yksittäinen takavarikko tehtiin marraskuussa Kouvolassa, kun poliisi takavarikoi noin 20 kiloa amfetamiinia. Liettualainen kuriiri toimitti kyseisen amfetamiinierän Kouvolaan, jossa paikallisen kokoonpanon jäsenet ottivat sen vastaan.

Poliisi pysäytti amfetamiinia vastaanottaneet epäillyt, kun he olivat viemässä huumausaineita säilöön.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen tutkimassa rikoskokonaisuudessa on rikoksesta epäiltynä seitsemän henkilöä, joista neljä oli esitutkinnan aikana vangittuina.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments