Epäillyt tehtailivat ikäihmisiin kohdistuneita omaisuusrikoksia

Helsingin poliisi sai valmiiksi esitutkinnan rikoskokonaisuudesta, jossa ikäihmisiltä varastettiin kotoa tuhansia euroja rahaa ja arvotavaroita. Epäilty omaisuusrikossarja tapahtui alkuvuonna 2023.

Pääsääntöisesti epäillyt soittivat uhreille ensin huijauspuhelun ja esiintyivät esimerkiksi ruokapalvelun tai siivouspalvelun työntekijöinä tai tutkimushaastattelijoina. Puhelun jälkeen he menivät asianomistajan asunnolle ja esiintyivät edelleen keksityssä roolissa.

Vierailujen jälkeen uhrit huomasivat, että kotoa oli kadonnut esimerkiksi omaisuutta ja maksuvälineitä. Rikosnimikkeinä tapauksissa on törkeitä varkauksia, törkeä petos, törkeä petoksen yritys ja maksuvälinepetos.

– Joissain tapauksissa huijaussoitot ja vierailut olivat kertaluontoisia. Osassa taas epäiltyjen ja asianomistajan välillä oli useita kontakteja, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Alanen.

Yhdessä tapauksessa saatiin urkittua asianomistajan pankkitunnukset vierailun aikana. Pankkitunnuksia käytettiin muun muassa kulutusluottojen nostamiseen ja verkkokauppatilausten tekemiseen.

Poliisi epäilee teoista kahta henkilöä, joista toisen epäillään olleen osallisena kaikissa teoissa ja toisen osassa.

 

Esimerkkitapaus 1: epäillyt ottivat asianomistajan nimissä 10 000 euroa lainaa

Poliisi otti 33-vuotiaan naisen ja 37-vuotiaan miehen kiinni maaliskuun alussa Helsingissä. Heillä oli kiinniottohetkellä hallussaan toiselle henkilölle kuuluvia paketteja.

Esitutkinnassa selvisi, että epäillyt olivat tilanneet asianomistajan nimissä monenlaista tavaraa helmikuun 2023 aikana. Ostosten joukossa oli esimerkiksi kello ja laukkuja. Lisäksi heidän epäillään ottaneen uhrin nimissä 10 000 euroa lainaa, joka saatiin palautettua.

Tapausta tutkittiin törkeänä petoksena.

 

Esimerkkitapaus 2: epäilty vei tuhansia euroja käteistä rahaa

Tammikuussa 33-vuotiaan naisen epäillään esittäneen ruokapalvelun työntekijää ja varastaneen uhrilta 3 000 euroa käteistä sekä pankkikortin.

Asianomistaja oli ilmoittanut puhelimessa, että hän ei tarvitse ruokapalvelua, mutta epäilty oli tullut silti käymään asunnossa. Epäilty oli soittanut asianomistajalle useita kertoja.

Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena.

 

Esimerkkitapaus 3: pariskunnalta varastettiin pankkikortit ja koruja

Tammikuun lopussa epäillyt tunkeutuivat iäkkään pariskunnan asuntoon ja tarjosivat siivouspalveluja. Käynnin jälkeen asianomistajat huomasivat, että asunnosta oli kadonnut muun muassa molempien maksuvälinekortit ja koruja.

Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena ja maksuvälinepetoksena, koska epäillyt ehtivät nostaa korteilla rahaa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments